Dynamisch inzamelen afval

Om op de juiste manier te bepalen wanneer en waar afval uit containers opgehaald dient te worden, borgen we dat er relatief weinig afval in de openbare ruimte zichtbaar is en dragen we bij aan een schonere stad.

Laatst gewijzigd op 12 juli 2024 om 10:01 | Publicatiestandaard 1.0
Publicatiecategorie
Impactvolle algoritmes
Impacttoetsen
DPIA, ...
Status
In gebruik

Algemene informatie

Thema

Ruimte en infrastructuur

Begindatum

-

Contactgegevens

algoritmeregister@utrecht.nl

Verantwoord gebruik

Doel en impact

Het voorspellen van het juiste moment waarop afvalcontainers geleegd kunnen worden en daar de route en het schema van de vuilniswagen op inrichten.

Afwegingen

Resultaten Uthiek Assessment: met deze aanpak stimuleren we dat afval uit ondergrondse containers in de stad tijdig wordt opgehaald. Daarmee dragen we bij aan de waarde Gezondheid, omdat minder afval leidt tot een schonere stad en leefomgeving. Daarnaast hebben medewerkers van de afvalwagens nog steeds de keuze om af te wijken van de voorgestelde rijroute. Door zelf te bepalen waar afval op een bepaald moment opgehaald dient te worden. Dit vergroot de keuzevrijheid van de medewerker en draagt bij aan de waarde Autonomie. 

Menselijke tussenkomst

Het algoritme (met directe impact op Utrechtse bewoners en diens leefomgeving) dient slechts als een informatiebron voor een medewerker, die op basis daarvan en de bijbehorende context van de situatie de juiste vervolgstap neemt. Dit uitgangspunt is opgenomen in ons Utrechtse kader Interne richtlijnen toepassing Algoritmen.

Risicobeheer

De Utrechtse data scientists, Informatie- en Procesadviseurs (IPA) en Decentrale Information Security Officers (DISO) binnen de gemeente Utrecht hebben, naast de direct betrokken medewerkers, een controlerende en monitorende rol bij de toepassing van het algoritme. Daarmee willen we voorkomen dat de volgende risico’s optreden:


- datalek door het openbaar beschikbaar stellen van persoonsgegevens van Utrechtse bewoners

- algoritme neemt geheel zelfstandig een besluit, zonder tussenkomst van een medewerker en zonder de duiding van de betreffende context van de situatie

- ‘function creep’ mbt data bij de toepassing van het algoritme, waardoor het algoritme een vertekend beeld geeft over wat er aan de hand is. Dit kan ontstaan doordat dezelfde soort data wordt gebruikt bij de toepassing van het algoritme, en dat gebruikt het algoritme als bevestiging voor datgene wat er als informatie uitkomt

Impacttoetsen

  • Utrechts Uthiek Assessment
  • Data Protection Impact Assessment (DPIA)

Werking

Gegevens

- locatie ondergrondse afvalcontainers

- sensordata ondergrondse afvalcontainers

- aantal afvalwagens

- informatie mbt planning en schema voor inzet medewerkers inzameling afval

Soortgelijke algoritmebeschrijvingen

  • Om op de juiste manier te bepalen wat voor soorten straatafval er in de stad en waar dit het geval is, kunnen we beter en gerichter afval inzamelen. Daarmee borgen we dat er relatief weinig afval in de openbare ruimte zichtbaar is en dragen we bij aan een schonere stad.

    Laatst gewijzigd op 12 juli 2024 om 10:00 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    DPIA, ...
    Status
    In gebruik
  • Om op de juiste manier te bepalen wanneer en waar veegwagens in de stad actief zijn, borgen we dat er relatief weinig afval in de openbare ruimte zichtbaar is en dragen we bij aan een schonere stad.

    Laatst gewijzigd op 12 juli 2024 om 9:59 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    DPIA, ...
    Status
    In gebruik
  • Dit algoritme kan voorspellen wanneer een ondergrondse afvalcontainer geleegd moet worden. Op basis hiervan wordt de rijroute bepaald voor chauffeurs.  

    Laatst gewijzigd op 5 januari 2024 om 12:41 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Overige algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik
  • Naastplaatsingen en zwerfafval leggen we vast met beelden. Van deze beelden maken we informatie om het schoonniveau te meten en objecten te monitoren. Het doel is een betere onderhoudsplanning.

    Laatst gewijzigd op 5 september 2024 om 12:18 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Overige algoritmes
    Impacttoetsen
    DPIA
    Status
    In gebruik
  • Dit algoritme heeft een laag impact. Door weegdata en sensordata weten we hoe vol een afvalcontainer is. Hierdoor hoeven we alleen de volle containers te legen. De Amsterdammer kan daardoor altijd zijn afval kwijt.

    Laatst gewijzigd op 25 april 2024 om 12:31 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Overige algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    Buiten gebruik