Releasenotes

Op deze pagina vind je wijzigingen in de software die handig zijn om te kennen als je bezoeker of redacteur bent.

 

9 februari 2024

Voor bezoekers:

Gefixed: Geen vreemd teken meer in CSV-download
Bij het downloaden van algoritmebeschrijvingen in een CSV-bestand kwam er soms een vreemd teken mee. Deze fout is nu hersteld.

Gefixed: Engelstalige Excel-download bevat nu Engelse labels
Bij het downloaden van Engelstalige algoritmebeschrijvingen werden Nederlandstalige labels getoond. Deze labels, te zien in kolom A, zijn nu vertaald naar het Engels.

Gefixed: Tabbladen in Excel-bestand worden opeenvolgend weergegeven
Bij het downloaden van algoritmebeschrijvingen met meerdere publicatiestandaarden, worden de tabbladen weergegeven van nieuwste naar oudste versie.  

Aangepast: Versie-informatie is hernoemd naar releasenotes
In het colofon is versie-informatie hernoemd naar releasenotes.

2 februari 2024

Voor bezoekers:

Gefixed: Geen HTML-code meer in Excel-downloads
Bij het downloaden van algoritmebeschrijvingen in een Excel-bestand kwam onbedoeld opmaakcode mee. Dit is technische code die bedoeld is voor weergave van tekst op de website. Deze fout is nu hersteld.

Voor redacteurs:

Nieuw: Sneller algoritmebeschrijving maken met hulp van een sjabloon
In het webformulier kun je nu sjablonen gebruiken om je algoritmebeschrijving sneller te kunnen invullen. Om te beginnen zijn 9 sjablonen beschikbaar gesteld door leveranciers die vooral leveren aan gemeenten. 

Aangepast: Publicatiestandaard versie nu 1.0 verplicht voor nieuwe algoritmebeschrijvingen
In december 2023 is de definitieve versie van de Publicatiestandaard vastgesteld. Het is nu niet meer mogelijk om nieuwe beschrijvingen te beginnen in een oudere versie van de standaard. Bestaande beschrijvingen kun je nog wel in een oudere standaard bewerken.

 

Januari 2024

Voor bezoekers:

Verbeterd: De downloadmogelijkheden zijn uitgebreid
Alle algoritmebeschrijvingen zijn in het register zijn te downloaden. Dat kan voor alle algoritmebeschrijvingen tegelijk in één heel groot bestand. Het kan ook per algoritmebeschrijving afzonderlijk. Het is nu mogelijk om algoritmebeschrijvingen zowel in het Nederlands én in het Engels te downloaden. En dat kan als Excelbestand of als CSV-bestand. Als je kiest voor CSV-bestand kun je die ook openen in Excel, maar om algoritmebeschrijvingen te openen in Excel werkt het handiger om ze als Excel-bestand te downloaden.

Nieuw: Zoektermen worden geel gearceerd in de zoekresultaten
Bij het zoeken zie je je zoekterm soms in de zoekresultaten geel gearceerd terug. Dat is zo als de term voorkomt in de korte beschrijving. Als de term ergens anders in een algoritmebeschrijving is gevonden dan zie je dat algoritme wel terug in de zoekresultaten, maar niet met de zoekterm geel gearceerd.

Verbeterd: Filtermogelijkheden werken nu ook in de Engelse weergave
Filtermogelijkheden in de ‘Algoritmes’-pagina werken nu ook in het Engels.

Verbeterd: Zoektermen gebruiken om te filteren
Je kunt zoektermen nu combineren met andere filteropties zodat je gerichter kunt zoeken.

Nieuw: Menu-optie: ‘Organisaties’
In het hoofdmenu bovenin is een nieuwe optie ‘Organisaties’ bijgekomen. Hier vind je nu een lijst van alle organisaties die hebben gepubliceerd, met een opsomming van hun algoritmebeschrijvingen. Organisaties hebben nu een nieuwe mogelijkheid om daar een eigen algemene toelichting bij te geven. Ook kunnen ze een uitleg geven over waarom zij niet op het Algoritmeregister publiceren.

Nieuw: Informatiepagina: ‘Kwetsbaarheid melden’
In de voettekst is een link opgenomen naar een nieuwe pagina met instructies hoe je een kwetsbaarheid in de beveiliging van de website kunt melden.

Gefixed: Organisaties worden nu in lijsten alfabetisch gesorteerd
Organisaties worden nu overal standaard in alfabetische volgorde weergegeven.

Aangepast: De link ‘Webarchief’ is hernoemd naar ‘Archief’
In de voettekst staat een link naar het dagelijks bijgewerkte webarchief van de website. De naam van deze link is aangepast naar ‘Archief’. Dat is om aan te sluiten bij de naamgeving op andere overheidssites.

Voor redacteurs:

Nieuw: Er is schrijfhulp beschikbaar voor spel- en taalfouten
Bij het invullen van het webformulier wordt nu automatisch een spellingscontrole uitgevoerd zoals in een tekstverwerker en worden verbetersuggesties gegeven.

Nieuw: Je kunt nu informatie over je organisatie toevoegen
Je hebt nu de mogelijkheid extra informatie te geven over hoe de organisatie omgaat met algoritmes en de publicatie daarvan op het Algoritmeregister. Ook is er een mogelijkheid om een link toe te voegen naar een informatiepagina op de eigen website van de organisatie. Vraag je contactpersoon om je te helpen die voor de eerste keer te gebruiken.

December 2023

Voor bezoekers:

De zoekresultaten worden compacter weergegeven
De bezoeker ziet nu meer zoekresultaten in één oogopslag.

Er worden zoeksuggesties weergegeven
De bezoeker krijgt suggesties onder de zoekbalk te zien op basis van de ingetypte letters.

Het webarchief is toegevoegd aan de footer
Voor meer informatie, klik hier.

Het register wordt automatisch vertaald naar het Engels
Internationale bezoekers kunnen nu ook gebruik maken van het Algoritmeregister.

De downloadknop
De knop waarmee je eerst een CSV-bestand downloadde, downloadt nu een Excelbestand.

Voor redacteurs:

Organisatiepagina
In de organisatiedetails pagina kan de redacteur extra informatie beschrijven over hoe zij omgaan met algoritmes en de publicatie ervan.

Technische foutjes die ontstonden bij het downloaden van een algoritmebeschrijving zijn opgelost
Waar de redacteur eerst velden leeg of incompleet kon achterlaten en opslaan, krijgt deze nu een foutmelding. In deze foutmelding staat voor welk veld nog actie nodig is.

November 2023 

Voor bezoekers:

De zoekmachine is geüpdatet
Er kan nu gezocht worden op combinaties van zoekwoorden, spelfouten, afkortingen en synoniemen.

De zoekresultaten worden onderverdeeld in organisatietypes
Aan de linkerkant van de zoekresultaten krijgt de gebruiker de optie om te kiezen voor een organisatietype en ziet daarbij een overzicht van de gekozen filters.

Voor redacteurs:

De redacteur ziet hoe ver het webformulier is ingevuld
Aan de hand van een progressiebalk boven het invulformulier ziet de redacteur hoe compleet de algoritmebeschrijving is.  

De definitieve versie van de Publicatiestandaard is beschikbaar
Algoritmebeschrijvingen op het register hebben een vaste tekststructuur: de Publicatiestandaard. Eerder was deze standaard nog in ontwikkeling en zijn verschillende conceptversies naast elkaar in gebruik genomen. Per december is de definitieve 1.0-versie beschikbaar gekomen. Nieuwe algoritmebeschrijvingen kan de redacteur het beste direct in dit nieuwe formaat publiceren. Bestaande beschrijvingen kun de redacteur van het oude formaat migreren naar het nieuwe formaat. Dat hoeft niet direct, maar wordt wel aangeraden. Zo helpt de redacteur de kwaliteit van het register te verbeteren. Hulp bij migratie is beschikbaar.

Oktober 2023 

Voor redacteurs:

De downloadopties zijn uitgebreid
De algoritmebeschrijvingen zijn op het webformulier in enkele vorm en in bulk te downloaden in Microsoft Word, in Microsoft Excel, of als PDF.

Het publicatieproces is versneld
Het publiceren van een algoritmebeschrijving vindt nu na vrijgave van de redacteur meteen plaats.

Het webformulier bevat versiebeheer 
Redacteurs kunnen nu op de overzichtspagina van het webformulier zien wie de algoritmebeschrijving(en) voor het laatst heeft bewerkt.

Het webformulier is verhuisd  
Na een testperiode is het webformulier verhuisd naar https://algoritmes.overheid.nl/webformulier. Dit geldt ook voor de aanlever-API, die is verhuisd naar https://algoritmes.overheid.nl/aanleverapi