Beoordelen bijstandsaanvraag

Om vast te stellen of u recht heeft op een uitkering gebruikt de gemeente beslisregels. Hiermee wordt de medewerker ondersteund met een advies of u recht heeft op een uitkering. De uiteindelijke beslissing wordt wel door een medewerker gemaakt.

Laatst gewijzigd op 16 juni 2025 om 6:55 | Publicatiestandaard 1.0
Publicatiecategorie
Impactvolle algoritmes
Impacttoetsen
DPIA
Status
In gebruik

Algemene informatie

Thema

Sociale zekerheid

Begindatum

08-2025

Contactgegevens

algoritmes@leidse-regio.nl

Verantwoord gebruik

Doel en impact

De gemeente is op grond van de Participatiewet belast met het verstrekken van uitkeringen. Daarbij moet de gemeente het recht op uitkering vaststellen bij de aanvraag. Deze algoritmetoepassing, genaamd AVOLA, ondersteunt met een advies over het recht op bijstand bij deze vaststelling.

Het betreft een interpretatie van de Participatiewet waarbij we het belang van de burger vooropstellen. De kans dat er een fout wordt gemaakt is klein. Zoals elk algoritme, is deze toepassing afhankelijk van de aangeleverde informatie. Wanneer de door de burger aangeleverde informatie na controle door de medewerker onverhoopt niet juist is, kan dit leiden tot een ander advies. De rekenregels worden stelselmatig gecontroleerd en daar worden geen fouten in geaccepteerd. Onjuiste informatie is de enige mogelijkheid op een foutief advies vanuit AVOLA. Indien het advies uit AVOLA niet klopt, kan het mogelijk zijn dat de medewerker foutief wordt geïnformeerd bij het besluiten en daardoor besluit geen uitkering toe te kennen. Omdat de betrokkene zich in een kwetsbare positie bevindt, is deze afhankelijk van de verwerking om een uitkering te ontvangen.

Afwegingen

Het gebruik van dit algoritme heeft veel voordelen. De gemeente kan namelijk door een objectieve set gegevens een check doen of er recht bestaat zonder dat het direct gevolgen heeft voor de aanvrager, omdat de medewerker uiteindelijk beslist.

Menselijke tussenkomst

Er komt een rapport uit AVOLA met advies of er wel of geen recht is, hoe de wet- en regelgeving op de gegevens is toegepast en welke gegevens bepalend zijn. Er wordt door AVOLA geen besluit genomen, dit gebeurt altijd door de professional. Bij de beoordeling mag afgeweken worden van het advies uit AVOLA.

Risicobeheer

Een medewerkers controleert altijd het advies dat het algoritme geeft.

Wettelijke basis

Participatiewet (o.a. art. 7, 17, 40, 53a, 64); IOAW (o.a. art. 5, 11, 36, 44, 45); Wet Suwi (o.a. art. 54, 62).

Links naar wettelijke basis

Participatiewet: https://wetten.overheid.nl/BWBR0015703/2025-02-04

Link naar verwerkingsregister

https://leiden.registervanverwerkingen.nl/details/007e935c-e8cc-41e1-8bd5-d0180bcc3cee

Toelichting op impacttoetsen

De gemeente heeft een DPIA uitgevoerd op het gebruik van dit algoritme.

Impacttoetsen

Data Protection Impact Assessment (DPIA)

Werking

Gegevens

Profielgegevens vragenlijst,DigiD stelsel,


Technische werking

Als u geldzorgen heeft kunt u een inkomensregeling bij de gemeente aanvragen. Om vast te stellen of u recht heeft gebruikt de gemeente beslisregels. Met deze automatisering wordt de medewerker ondersteunt met een advies of u op basis van de aangeleverde informatie recht heeft op de aangevraagde inkomensregeling.

Leverancier

Ciphix

Soortgelijke algoritmebeschrijvingen

  • Om vast te stellen of u recht heeft op een uitkering gebruikt de gemeente beslisregels. Hiermee wordt de medewerker ondersteunt met een advies of u recht heeft op een uitkering.

    Laatst gewijzigd op 18 juli 2024 om 15:05 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    DPIA, IAMA
    Status
    In gebruik
  • Een bijstandsgerechtigde kan alleen bijstand aanvragen bij de gemeente waar de bewoner staat ingeschreven. Bijvoorbeeld als gevolg van verhuizing kan het voorkomen dat iemand van meerdere gemeenten bijstand ontvangt. Stichting Inlichtingenbureau (IB) informeert de gemeenten hierover. De gemeenten kunnen dan onrechtmatig lopende uitkeringen stoppen.

    Laatst gewijzigd op 11 oktober 2024 om 8:40 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik
  • Vanuit de Participatiewet dient onze gemeente gedurende de looptijd van de uitkering de rechtmatigheid daarvan te controleren. Hiervoor gebruikt gemeente Midden-Groningen naast het taakveld sociale recherche ook de diensten van het landelijke Inlichtingenbureau.

    Laatst gewijzigd op 10 januari 2025 om 16:25 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    DPIA
    Status
    In gebruik
  • Sommige inwoners krijgen inkomensondersteuning, zoals een bijstandsuitkering. Je mag dan maar een maximaal bedrag aan geld of eigen vermogen hebben. Het is de taak van de gemeente om dit te controleren. Daarom krijgt de gemeente informatie over het vermogen van deze groep. De gemeente gebruikt filtering om te besluiten wie verder onderzocht wordt.

    Laatst gewijzigd op 27 juni 2024 om 12:56 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik
  • Als iemand een bijstandsuitkering ontvangt, moet de gemeente nagaan of er nieuwe inkomsten zijn die niet zijn doorgegeven. Deze inkomsten moeten worden verrekend met de uitkering. In plaats van dit zelf steeds te onderzoeken, krijgt de gemeente hierover bij de start van deze inkomsten één keer een melding van het IB.

    Laatst gewijzigd op 17 december 2024 om 12:35 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    DPIA
    Status
    In gebruik