Terug naar alle algoritmes

Rechten Rotterdammers

Om vast te stellen of u recht heeft op een uitkering gebruikt de gemeente beslisregels. Hiermee wordt de medewerker ondersteunt met een advies of u recht heeft op een uitkering.

Organisatie
Gemeente Rotterdam
Thema
Sociale zekerheid
Status
In gebruik

Algemene informatie

Naam

Rechten Rotterdammers

Korte omschrijving

Om vast te stellen of u recht heeft op een uitkering gebruikt de gemeente beslisregels. Hiermee wordt de medewerker ondersteunt met een advies of u recht heeft op een uitkering.

Organisatie

Gemeente Rotterdam

Thema

Sociale zekerheid

Status

In gebruik

Begindatum

06-2022

Contactgegevens

14010

Link naar publiekspagina

https://algoritmeregister.rotterdam.nl

Publicatiecategorie

Impactvolle algoritmes

Link naar bronregistratie

https://algoritmeregister.rotterdam.nl/p/Onzealgoritmes/53761720551735603

Verantwoord gebruik

Doel en impact

Doel 1: De gemeente is op grond van de Participatiewet belast met het verstrekken van uitkeringen. Daarbij moet de gemeente het recht op uitkering vaststellen bij de aanvraag. Deze algoritmetoepassing, genaamd AVOLA, ondersteunt met een advies over het recht op bijstand bij deze vaststelling. Doel 2: Ten behoeve van klantvriendelijkheid het aanbieden van een adviesmodule, zodat de burger weet of hij/ zij mogelijk in aanmerking komt voor een uitkering. De adviesmodule is een digitale vervanging voor een fysieke consulent waaraan een burger advies kan vragen over zijn kansen om in aanmerking te komen voor een uitkering.
Het betreft een interpretatie van de Participatiewet waarbij we het belang van de burger vooropstellen. De kans dat er een fout wordt gemaakt is klein. Zoals elk algoritme, is deze toepassing afhankelijk van de aangeleverde informatie. Wanneer de door de burger aangeleverde informatie na controle door de medewerker onverhoopt niet juist is, kan dit leiden tot een ander advies. De rekenregels worden stelselmatig gecontroleerd en daar worden geen fouten in geaccepteerd. Onjuiste informatie is de enige mogelijkheid op een foutief advies vanuit AVOLA. Indien het advies uit AVOLA niet klopt, kan het mogelijk zijn dat de medewerker foutief wordt geïnformeerd bij het besluiten en daardoor besluit geen uitkering toe te kennen. Omdat de betrokkene zich in een kwetsbare positie bevindt, is deze afhankelijk van de verwerking om een uitkering te ontvangen.

Afwegingen

Het gebruik van dit algoritme heeft veel voordelen. De gemeente kan namelijk door een objectieve set gegevens een check doen of er recht bestaat zonder dat het direct gevolgen heeft voor de aanvrager, omdat de medewerker uiteindelijk beslist.

Menselijke tussenkomst

Er komt een rapport uit AVOLA met advies of er wel of geen recht is, hoe de wet- en regelgeving op de gegevens is toegepast en welke gegevens bepalend zijn. Er wordt door AVOLA geen besluit genomen, dit gebeurt altijd door de professional. Bij de beoordeling mag afgeweken worden van het advies uit AVOLA.

Risicobeheer

De IAMA wordt in q02 2024 uitgevoerd.

Wettelijke basis

Participatiewet (o.a. art. 7, 17, 40, 53a, 64); IOAW (o.a. art. 5, 11, 36, 44, 45); Wet Suwi (o.a. art. 54, 62).

Werking

Gegevens

Profielgegevens vragenlijst,DigiD stelsel,

Technische werking

Als u niet genoeg geld heeft om van te leven, dan kunt u een bijstandsuitkering bij de gemeente aanvragen. Om vast te stellen of u recht heeft op een uitkering gebruikt de gemeente beslisregels. Met deze automatisering wordt de medewerker ondersteunt met een advies of u op basis van de aangeleverde informatie recht heeft op een uitkering.

Leverancier

Bizzomate