Filtering op signaal vermogen handhaving inkomensondersteuning
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- In gebruik
Algemene informatie
Thema
Begindatum
Contactgegevens
Verantwoord gebruik
Doel en impact
Het doel van het algoritme is om te ondersteunen bij het handhaven van de Participatiewet en zoveel mogelijk te voorkomen dat inwoners onterecht gecontroleerd worden. Handmatig iedereen controleren is niet mogelijk en ook niet wenselijk, aangezien controles erg veel impact hebben op inwoners. Het filter helpt bij het zoeken naar verklaringen van te hoog vermogen. De impact op burgers is dus zowel hoog als laag: het voorkomt onnodige controles. Deze controles hebben veel impact. De gemeente wil deze dus zo min mogelijk onnodig uitvoeren, maar wel blijven handhaven.
Afwegingen
Het voordeel van het gebruik van de filters is dat alleen die mensen worden onderzocht waarbij een te hoog eigen vermogen niet op een andere redelijke manier kan worden verklaard. Dit scheelt een hoop tijd voor de afdeling handhaving. Daarnaast betekent dit dat niet alle dossiers van inwoners met inkomensondersteuning bekeken hoeven te worden en een grote groep inwoners geen bewijs hoeft aan te leveren voor hun toegenomen en hoge vermogen.
Het nadeel is dat er mogelijk toch iemand niet onderzocht wordt die toch onderzocht zou moeten worden. Dat accepteert de gemeente.
Menselijke tussenkomst
Na de filtering wordt aan de hand van dossieronderzoek gekeken of een inwoner met een te hoog vermogen hier zelf al iets over heeft doorgegeven.
Indien er geen verklaring kan worden gevonden voor een te hoog vermogen dan wordt de betreffende inwoner gevraagd informatie aan te leveren en mee te werken aan het onderzoek. Dit gebeurt door een bijzonder (handhavings)onderzoek naar het recht op een uitkering volgens de Participatiewet. Er wordt een brief gestuurd aan de inwoners met de vraag hoe de verhoging van het saldo heeft plaatsgevonden. Bewijs hiervoor kan bijvoorbeeld een schadevergoeding of erfenis zijn. Indien hier geen reactie op komt dan wordt er vervolgens gevraagd naar bankgegevens over het afgelopen jaar. Een inwoner wordt altijd eerst uitgenodigd voor een gesprek voordat er iets verandert aan de uitkering.
Risicobeheer
Elk onderzoek volgt het vier ogen-principe, wat betekent dat er altijd twee ambtenaren bij betrokken zijn. Daarnaast worden er door kwaliteitsmedewerkers van de gemeente steekproefgewijs afgesloten dossiers gecontroleerd.
Inwoners die uiteindelijk toch minder of geen uitkering ontvangen als resultaat van dit proces kunnen altijd in bezwaar gaan tegen dit besluit.
Ook is dit werkproces voorgelegd aan de Ethische Commissie Data en Technologie van de gemeente in november 2023, die hierover heeft geadviseerd. Dit advies is terug te lezen op de website van de ethische commissie van de gemeente Groningen.
De inzet van deze filtering wordt nog verder onderzocht en geëvalueerd.
Wettelijke basis
In de Participatiewet is geregeld dat de gemeente verantwoordelijk is voor inkomensondersteuning (bijstand) wanneer er geen eigen inkomen is of dit inkomen niet voldoende is. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. In de wet is ook vastgelegd dat het de taak van de gemeente is om te handhaven dat een uitkering terecht wordt verstrekt. Voor deze casus zijn met name art. 8c, 53a en 54 belangrijk. Een van de voorwaarden is dat je niet teveel eigen (toegenomen) vermogen mag hebben.
Links naar wettelijke basis
Werking
Gegevens
Actieve uitkeringen uit voorgaand jaar, wettelijke plafond vermogen, bewindvoerder, vermogen. De hoogte van het vermogen ontvangt de gemeente via het Inlichtingenbureau die deze gegevens ontvangt van de Belastingdienst.
Links naar gegevensbronnen
Technische werking
De gemeente ontvangt elk jaar honderden signalen over vermogen van inwoners die inkomensondersteuning ontvangen. Het is niet mogelijk om al deze signalen handmatig te controleren. Daarom wordt een filtering of selectie gebruikt. De filtering gebeurt niet automatisch. De gebruikte filters zijn echter heel gemakkelijk te vertalen naar regels voor een algoritme (als.. dan...).
De gemeente stuurt een lijst met burgerservicenummers (BSNs) van inwoners die uitkeringsondersteuning ontvangen naar de Stichting Inlichtingenbureau. Het Inlichtingenbureau haalt informatie op bij de Belastingdienst over vermogen op basis van de BSNs die de gemeente heeft aangeleverd. Er wordt dan automatisch gekeken bij welke BSN het vermogen hoger is dan wettelijk is toegestaan. Dit zijn signalen. Die worden verzameld in een Excellijst met de hoogte van het vermogen van een inwoner die inkomensondersteuning ontvangt gekoppeld aan de dosiernummers, zoals de inwoners worden weergeven in het uitkeringssysteem. In de lijst die de gemeente terugkrijgt staan verder geen BSNs meer en ook geen namen of adresgegevens.
Vervolgens past de gemeente hier de filtering op toe. Een aantal voorbeelden van gebruikte filters zijn dat personen die onder bewindvoering staan worden uitgesloten, aangezien bewindvoerders grote financiële wijzigingen al moeten doorgeven. Ook wordt er bijvoorbeeld rekening gehouden met de in 2022 uitbetaalde energietoeslag en wat er redelijkerwijs gespaard kan worden met een bijstandsuitkering.
Soortgelijke algoritmebeschrijvingen
- Vanuit de Participatiewet dient onze gemeente gedurende de looptijd van de uitkering de rechtmatigheid daarvan te controleren. Hiervoor gebruikt gemeente Midden-Groningen naast het taakveld sociale recherche ook de diensten van het landelijke Inlichtingenbureau.Laatst gewijzigd op 10 januari 2025 om 16:25 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- DPIA
- Status
- In gebruik
- Iemand met een bijstandsuitkering én (ook) inkomsten uit arbeid of een andere uitkering, krijgt op grond van de Participatiewet minder uitkering. Ook kan teveel gegeven uitkering worden teruggevraagd. Om een goed overzicht van deze inkomsten te krijgen, kunnen gemeenten informatie opvragen bij het IB.Laatst gewijzigd op 17 december 2024 om 12:26 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- In gebruik
- Inwoners die zelf niet over voldoende inkomen of vermogen beschikken, ontvangen meestal een uitkering. De gemeente Rotterdam onderzoekt of de uitkering die inwoners ontvangen rechtmatig is en nog aansluit bij hun huidige situatie. Het algoritme dat ondersteunde bij de selectie voor deze heronderzoeken wordt sinds begin 2022 niet gebruikt.Laatst gewijzigd op 18 juli 2024 om 12:37 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Hoog-risico AI-systeem
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- Buiten gebruik
- Een bijstandsgerechtigde kan alleen bijstand aanvragen bij de gemeente waar de bewoner staat ingeschreven. Bijvoorbeeld als gevolg van verhuizing kan het voorkomen dat iemand van meerdere gemeenten bijstand ontvangt. Stichting Inlichtingenbureau (IB) informeert de gemeenten hierover. De gemeenten kunnen dan onrechtmatig lopende uitkeringen stoppen.Laatst gewijzigd op 11 oktober 2024 om 8:40 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- In gebruik
- Als iemand een bijstandsuitkering ontvangt, moet de gemeente nagaan of er nieuwe inkomsten zijn die niet zijn doorgegeven. Deze inkomsten moeten worden verrekend met de uitkering. In plaats van dit zelf steeds te onderzoeken, krijgt de gemeente hierover bij de start van deze inkomsten één keer een melding van het IB.Laatst gewijzigd op 17 december 2024 om 12:35 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- DPIA
- Status
- In gebruik