Toekenning Bijverdienbeloning

Een inwoner kan extra gelden verdienen wanneer deze parttime (deeltijd) gaat werken terwijl deze een bijstandsuitkering ontvangt. Deze beloning ontvangt de inwoner – na het inleveren van een loonstrook – automatisch  middels een algoritme.  

Laatst gewijzigd op 17 juni 2024 om 12:11 | Publicatiestandaard 1.0
Publicatiecategorie
Impactvolle algoritmes
Impacttoetsen
Veld niet ingevuld.
Status
In gebruik

Algemene informatie

Thema

  • Sociale zekerheid
  • Werk
  • Overheidsfinanciën

Begindatum

07-2023

Contactgegevens

algoritmeregister@arnhem.nl

Link naar publiekspagina

https://www.arnhem.nl/Inwoners/werk_en_inkomen/bijstandsuitkering/Extra_geld_verdienen_met_parttime_werk_naast_uw_uitkering

Verantwoord gebruik

Doel en impact

Extra werk beloont de gemeente Arnhem met extra geld. De bijverdienbeloning wordt opgebouwd als een inwoner met een bijstandsuitkering parttime werkt. Deze regeling is een proef van twee jaar en duurt tot juli 2025.  


De inwoner hoeft zich niet aan te melden voor deze proef. De bijverdienbeloning ontvang de inwoner automatisch middels een algoritme wanneer deze een loonstrook inlevert met daarop het salaris.  

De bijverdienbeloning wordt twee maal per jaar uitbetaald (maart en september) wanneer de inwoner een Participatiewet (PW) uitkering ontvangt. De bijverdienbeloning wordt eenmaal per jaar (september) uitbetaald wanneer de inwoner een IOAW/IOAZ uitkering ontvangt.  


De bijverdienbeloning heeft geen gevolgen voor de hoogte van de uitkering van de inwoner. Ook wanneer het parttime werk wegvalt, behoudt de inwoner de uitkering. De opbouw van de bijverdienbeloning stopt, maar de uitkering loopt door. Het ontvangen van de beloning heeft ook geen invloed op de hoogte van de belastingtoeslagen.  

Afwegingen

De gemeente Arnhem wil dat zoveel mogelijk mensen hun mogelijkheden zo goed mogelijk gebruiken en meedoen in de maatschappij. Als een inwoner een bijstandsuitkering heeft, kan parttime werken een mooie eerste stap zijn om weer vertrouwd te raken met werk. De gemeente Arnhem is dan ook van mening dat parttime werken met een bijstandsuitkering financieel beloond mag worden. Het geld dat de inwoner krijgt heeft geen gevolgen voor toeslagen of belasting die de burger betaalt. De inwoner hoeft zich hier dus geen zorgen over te maken.  

Menselijke tussenkomst

De uitkomsten van het algoritme betreft lijstwerk dat door de administratie (in persoon) op dossiersniveau wordt gecontroleerd en verwerkt in de administratie. De controle neemt met zich mee dat er altijd sprake is van menselijke tussenkomst.

Risicobeheer

Er zijn geen risico's voor de inwoner. De uitkomsten van het algoritme wordt altijd gecontroleerd en verwerkt door een ambtenaar. Daarnaast heeft het geld dat de inwoner krijgt geen gevolgen voor toeslagen of belasting die de inwoner betaald.

Wettelijke basis

- Participatiewet

- Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers

- Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen

Links naar wettelijke basis

  • Participatiewet: https://wetten.overheid.nl/BWBR0015703/2024-01-01/0
  • Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers: https://wetten.overheid.nl/BWBR0004044/2024-01-01/0
  • Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen: https://wetten.overheid.nl/BWBR0004163/2024-01-01/0

Werking

Gegevens

Inwoners met inkomsten en een bijstandsuitkering leveren met inkomstenbriefjes maandelijks aan wat zij verdienen. Deze gegevens worden in de administratie verwerkt. De uitkering en inkomsten worden verrekend en zijn de basis om de bijverdienstbeloning te bepalen.

Technische werking

De financiele gegevens rondom inkomensten en bijstandsuitkering zijn input voor het algoritme. Met een formule wordt de hoogte van de bijverdienstbeloning berekend. De output betreft een lijstwerk in vorm van een rapportage.

Leverancier

Centric (Suite4sociaaldomein - administratie) & Microsoft (PowerBI - lijstwerk)

Soortgelijke algoritmebeschrijvingen

  • Iemand met een bijstandsuitkering én (ook) inkomsten uit arbeid of een andere uitkering, krijgt op grond van de Participatiewet minder uitkering. Ook kan teveel gegeven uitkering worden teruggevraagd. Om een goed overzicht van deze inkomsten te krijgen, kunnen gemeenten informatie opvragen bij het IB. 

    Laatst gewijzigd op 17 december 2024 om 12:26 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik
  • De individuele inkomenstoeslag is een geldbedrag dat de gemeente eenmaal per jaar geeft als een inwoner drie jaar of langer van een laag inkomen moet leven. De toeslag kan vrij worden besteed, waar geen belasting over betaald hoeft te worden.

    Laatst gewijzigd op 24 juni 2024 om 12:55 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik
  • Als een werkgever een werknemer in dienst neemt die onder een bepaalde wet valt, dan kan die werkgever een subsidie krijgen. Hiervoor moet de gemeente de loonwaarde van de medewerker vaststellen.

    Laatst gewijzigd op 22 augustus 2024 om 12:28 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    IAMA, DPIA
    Status
    In gebruik
  • Sommige inwoners krijgen inkomensondersteuning, zoals een bijstandsuitkering. Je mag dan maar een maximaal bedrag aan geld of eigen vermogen hebben. Het is de taak van de gemeente om dit te controleren. Daarom krijgt de gemeente informatie over het vermogen van deze groep. De gemeente gebruikt filtering om te besluiten wie verder onderzocht wordt.

    Laatst gewijzigd op 27 juni 2024 om 12:56 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik
  • Inkomsten kunnen van invloed zijn op het recht en de hoogte van een uitkering. Het Inlichtingenbureau stelt met behulp van een algoritme op basis van gegevens van de Belastingdienst en van gemeenten vast of er sprake is van inkomsten (box 1) in de periode dat ook een bijstandsuitkering is ontvangen.

    Laatst gewijzigd op 17 december 2024 om 12:13 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    DPIA
    Status
    In gebruik