Loonwaardemetingen
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- IAMA, DPIA
- Status
- In gebruik
Algemene informatie
Thema
Begindatum
Contactgegevens
Link naar publiekspagina
Link naar bronregistratie
Verantwoord gebruik
Doel en impact
Doelen:
- Zorgen dat werkgevers en werkzoekenden elkaar makkelijker vinden;
- het makkelijker maken voor werkgevers om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen;
- werk voor mensen met een arbeidsbeperking aantrekkelijk te maken (bijvoorbeeld door meer inkomen) en
- mensen met een arbeidsbeperking voor langere tijd aan het werk krijgen.
- Impact:De subsidie om een werkgever te ondersteunen met de loonkosten worden gecompenseerd tot 70% van het wettelijk minimumloon, op basis van de loonwaarde van een medewerker.
Afwegingen
Voordelen: Er is met het systeem een registratie van de loonwaardeberekening die vergeleken kan worden met vergelijkbare functies. De berekening is wettelijk verplicht en zal sowieso uitgevoerd moeten worden, of dit nu handmatig in een excel of via Dariuz gebeurt. Dariuz voert de loonwaardemeting niet enkel voor de gemeente Rotterdam uit en heeft dus veel expertise in huis om de loonwaardemeting te kunnen doen.
Nadelen: De gemeente houden de gegevens via een extern bedrijf bij. Hier zijn met het externe bedrijf afspraken over gemaakt.
Menselijke tussenkomst
De software is diagnostisch van aard en is onderhevig aan beoordeling door een ambtenaar alvorens het besluit te nemen.
Risicobeheer
- Gebruikers vullen de vragenlijst in naar eigen inzicht.
- De extra module kan aanvullend worden ingezet. wanneer dit wordt gedaan mag dit nooit leidend zijn.
Wettelijke basis
Participatiewet
Links naar wettelijke basis
Impacttoetsen
- Impact Assessment Mensenrechten en Algoritmes (IAMA)
- Data Protection Impact Assessment (DPIA)
Werking
Gegevens
Technische werking
Als een werkgever een werknemer in dienst neemt die valt onder de Participatiewet of zogenaamde Wajong, dan kan de gemeente via het Rijk subsidie of loondispensatie krijgen. Een voorwaarde voor deze subsidie is dat de loonwaarde van deze medewerker wordt vastgesteld. Dit heet de "uniforme loonwaardebepaling". De gemeente gebruikt hiervoor een programma van de leverancier Dariuz.
Bij een loonwaardebepaling gaat het om de vaststelling van hoe waardevol het werk van een werknemer is bij een werkgever. Hierover mogen werknemer en werkgever meepraten.
Om de loonwaarde te bepalen, wordt eerst gekeken naar de hoofdtaken van de medewerker. Vervolgens gaat het om de prestaties die nodig zijn om een hoofdtaak uit te voeren. De loonwaarde wordt, na berekening, afgerond op hele procenten.
Artikel 6 van de Participatiewet beschrijft precies hoe een loonwaardemeting in zijn werk gaat. Het UWV kan aangeven dat een medewerker in het doelgroepenregister staat. Het kan ook zijn dat het UWV vermoedt dat er sprake is van verminderde loonwaarde, gezien vanuit de werkgever, werknemer of een betrokken job- of teamcoach. De coach is in dienst van de gemeente.
Een loonwaardedeskundige speelt een belangrijk rol bij loonwaarde bepaling. Deze deskundige;
- bepaalt de inhoud van een standaardfunctie
- stelt de prestaties per hoofdtaak vast
- berekent het totaal
- legt dit alles vast in een rapport
Het college van burgemeester en wethouder bepaalt de kwaliteitseisen waar een loonwaardedeskundige aan moet voldoen. De loonwaardedeskundige functioneert onafhankelijk.
De loonwaardedeskundige voert de loonwaardemeting uit. Meestal is een loonwaardedeskundige hier speciaal voor opgeleid. Hij of zij kijkt naar de tijd die de medewerker nodig heeft om de taken uit te voeren, het werktempo, de kwaliteit van het opgeleverde werk, en wat de netto-werktijd is. Verder vullen de werknemer, werkgever en in sommige gevallen de jobcoach een vragen formulier in.
Alle verzamelende gegevens worden ingevoerd in Dariuz. Op basis daarvan komt er uit Dariuz een advies voor de loonwaarde. De jobcoach neemt uiteindelijk de beslissing over de hoogte van de loonwaarde. Hierover krijgt de medewerker een brief. Een medewerker mag altijd bezwaar maken tegen deze beslissing. In de brief staat precies hoe een medewerker dit bezwaar kan indienen.
Leverancier
Soortgelijke algoritmebeschrijvingen
- Als een werkgever een werknemer in dienst neemt die onder een bepaalde wet valt, dan kan die werkgever een subsidie krijgen. Hiervoor moet de gemeente de loonwaarde van de medewerker vaststellen.Laatst gewijzigd op 10 januari 2025 om 15:13 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Overige algoritmes
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- In gebruik
- Iemand met een bijstandsuitkering én (ook) inkomsten uit arbeid of een andere uitkering, krijgt op grond van de Participatiewet minder uitkering. Ook kan teveel gegeven uitkering worden teruggevraagd. Om een goed overzicht van deze inkomsten te krijgen, kunnen gemeenten informatie opvragen bij het IB.Laatst gewijzigd op 17 december 2024 om 12:26 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- In gebruik
- Met behulp van applicatie wordt het proces van het bepalen van de loonwaarde ondersteund. Het doel van de applicatie is om op uniforme wijze de loonwaarde te bepalen; hiervoor is sinds 2021 een landelijke methodiek beschikbaar.Laatst gewijzigd op 27 november 2024 om 16:57 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- In ontwikkeling
- Een inwoner kan extra gelden verdienen wanneer deze parttime (deeltijd) gaat werken terwijl deze een bijstandsuitkering ontvangt. Deze beloning ontvangt de inwoner – na het inleveren van een loonstrook – automatisch middels een algoritme.Laatst gewijzigd op 17 juni 2024 om 12:11 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- In gebruik
- Om vast te stellen of u recht heeft op een uitkering gebruikt de gemeente beslisregels. Hiermee wordt de medewerker ondersteunt met een advies of u recht heeft op een uitkering.Laatst gewijzigd op 18 juli 2024 om 15:05 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- DPIA, IAMA
- Status
- In gebruik