Risicoprioriteringsinstrument (RPI)

Het risicoprioriteringsinstrument (RPI) scoort bedrijven op basis van geobjectiveerd naleefgedrag, milieurelevantie en tijdsverloop sinds laatste controle. Hoe hoger een bedrijf staat op de lijst, hoe hoger de ingeschatte kans op overtredingen en de impact van eventuele voorvallen op mens en milieu.

Laatst gewijzigd op 2 juli 2024 om 10:17 | Publicatiestandaard 1.0
Publicatiecategorie
Overige algoritmes
Impacttoetsen
Veld niet ingevuld.
Status
In gebruik

Algemene informatie

Thema

  • Natuur en milieu
  • Openbare orde en veiligheid

Begindatum

2024-07

Contactgegevens

omgevingsloket@odijsselland.nl

Verantwoord gebruik

Doel en impact

Toezichtcapaciteit inzetten bij de bedrijven met de meeste milieurelevantie en waar naar inschatting meer kans is op overtredingen. Dit algoritme wordt gebruikt voor prioriteitstelling van preventieve controles. Buiten dit model om worden ook controles uitgevoerd, bijvoorbeeld naar aanleiding van overlastklachten.

Afwegingen

Het algoritme zorgt ervoor dat meer informatie wordt meegenomen bij het bepalen van de prioriteiten van het toezicht. Hierdoor worden keuzes objectiever gemaakt. Toezichthouders hebben de vrijheid om op basis van eigen observaties in afwijking van het algoritme controles uit te voeren. Aanvullend kunnen coördinatoren het algoritme overrulen door handmatig een controle te prioriteren.

Menselijke tussenkomst

Toezichthouders controleren de hoogst geprioriteerde bedrijven, maar koppelen ervaringen terug aan de coördinatoren, wat kan leiden tot bijstelling van het algoritme. Aanvullend worden de resultaten geanalyseerd en op basis van de resultaten van de analyse wordt het algoritme verbeterd.

Risicobeheer

Bewustwording creëren bij de gebruikers van het model van de (on)mogelijkheden van het model en er is sprake van peer-review met andere omgevingsdiensten die hetzelfde of een vergelijkbaar model gebruiken.

Wettelijke basis

Omgevingswet

Links naar wettelijke basis

Grondslag toezicht en handhaving: https://wetten.overheid.nl/BWBR0037885/2024-01-01/0#Hoofdstuk18

Toelichting op impacttoetsen

De ethische commissie gemeente Zwolle zal een reflectie geven op het RPI en het gebruik ervan.

Werking

Gegevens

Voor het naleefgedrag wordt gekeken naar gegevens uit het eigen zaaksysteem en naar gegevens uit Inspectieview (externe bron).

Voor de milieurelevantie wordt gekeken naar gegevens uit het eigen zaaksysteem, het Landelijk Meldpunt Afvalstoffen (externe bron), het SCIOS register (externe bron), het KIWA register (externe bron), de Kamer van Koophandel (externe bron), de BAG (externe bron) en de RVO energiebesparingsplicht (externe bron).

De verstreken tijd sinds laatste controle wordt uit het eigen zaaksysteem gehaald.

Technische werking

De verstreken tijd sinds de laatste controle wordt eenvoudig uit het eigen zaaksysteem gehaald. Voor het naleefgedrag en de milieurelevantie geldt dat uit de genoemde databronnen gegevens worden gehaald die iets zeggen over het naleefgedrag dan wel de milieurelevantie. Deze gegevens worden omgezet in variabelen die ieder hun eigen wegingsfactor hebben. Voor het naleefgedrag wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar de resultaten uit voorgaande controles. Voor de milieurelevantie wordt o.a. gekeken naar het energieverbruik, het afgegeven afval en de milieucategorie.

Leverancier

Omgevingsdienst de Vallei

Soortgelijke algoritmebeschrijvingen

  • De risicoprioritering scoort bedrijven op basis van geobjectiveerd naleefgedrag, milieurelevantie en tijdsverloop sinds laatste controle. Hoe hoger een bedrijf staat op de lijst, hoe hoger de ingeschatte kans op overtredingen en de impact van eventuele voorvallen op mens en milieu.

    Laatst gewijzigd op 3 mei 2024 om 8:06 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Overige algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik
  • De risicoprioritering scoort bedrijven op basis van naleefgedrag, milieurelevante variabelen en de laatste controles. Hoe hoger een bedrijf staat op de lijst, hoe eerder hij in aanmerking komt voor controles wat impact kan hebben op eventuele voorvallen op mens en milieu.

    Laatst gewijzigd op 3 april 2024 om 13:50 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Overige algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik
  • De SVB doet onderzoeken gericht op risico’s. Hierbij worden met behulp van algoritmes risicoprofielen gemaakt. Als een burger in een risicoprofiel valt, kan deze worden geselecteerd voor een controle door een medewerker van de afdeling Preventie & Handhaving.

    Laatst gewijzigd op 29 oktober 2024 om 8:06 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    DPIA
    Status
    In gebruik
  • Het risicomodel (het algoritme) helpt bij het kiezen welke NOW-aanvragen verder worden onderzocht. Het geeft aanwijzingen of de opgegeven informatie in de NOW-aanvraag juist is. Met deze aanwijzingen van het risicomodel bekijkt SZW de aanvraag.

    Laatst gewijzigd op 10 juni 2024 om 13:42 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik
  • Voorspelmodel dat op basis van een brede dataset met wegkenmerken en ongevallen risicoscores geeft op verkeersongevallen.

    Laatst gewijzigd op 23 augustus 2024 om 15:37 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In ontwikkeling