Vegetatie algoritme (Iteratio 2)
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- In gebruik
Algemene informatie
Thema
Begindatum
Contactgegevens
Link naar publiekspagina
Link naar bronregistratie
Verantwoord gebruik
Doel en impact
Vegetaties op het land en in het water zijn de weerspiegeling van een breed scala aan omgevingscondities in het veld. Kennis daarvan is essentieel voor effectief natuurbehoud en -herstel. Met het aanpassen van die terreincondities, de niet-levende (abiotische) variabelen, worden in de terreinen de voorwaarden gecreëerd voor waardevolle natuur. Er wordt daarom veel aan die terreincondities gemeten. Een peilbuis is een in de grond aangebrachte buis waarin de grondwaterstand kan worden gemeten. Peilbuizen vertellen wat de vochttoestand van een terrein is, analyses aan de bodemchemie laten zien hoe zuur, kalkrijk of voedselrijk een bodem is. Deze metingen vergen veel inspanning, zijn kostbaar, en zijn ook lastig schaalbaar vanaf meetpunt naar vegetatievlak.
Het doel van ITERATIO is om tot een betere analyse van de terreinen te komen met behulp van de beschikbare verzamelde gegevens. De uitkomsten moeten bruikbaar zijn voor iedereen, van de beste vegetatiekundige tot de veldmedewerker, voor beleid en voor onderzoek.
Op dit moment zijn de resultaten van het model alleen voor intern gebruik en heeft het geen impact op burgers.
Afwegingen
Het is een state-of-the art model om vanuit vegetaties abiotische indicatoren af te leiden. Het is niet mogelijk om op een dergelijke schaal abiotieek daadwerkelijk te meten. Het geeft daarom een interessante aanvulling op direct abiotische metingen.
Menselijke tussenkomst
Er is geen direct beleidsmatig gevolg van het gebruik van ITERATIO. De resultaten worden ter informatie aangeboden aan de beleidsmedewerkers. Het is een hulpmiddel voor onderzoek. Er is wel sprake van menselijke tussenkomst.
Risicobeheer
Het algoritme kan mogelijk fouten bevatten, waardoor de uitkomsten niet 100% betrouwbaar zijn. Echter, gezien de ontwikkeltijd en expertise van de ontwikkelaars worden die fouten zoveel mogelijk beperkt.
Wettelijke basis
onbekend
Werking
Gegevens
vegetatiekaart, vegetatietypologie, vegetatieopnamen, vegetatielagen, soortnamen (wetenschappelijk en Nederlands) en gewicht
Technische werking
ITERATIO is een computerprogramma dat berekeningen uitvoert voor het maken van kaarten van de terreincondities (abiotische waardenkaarten).
In eerste instantie wordt de terreinconditie gekozen die geanalyseerd moet worden. Vervolgens worden voor de analyse de vegetatieopnamen in ITERATIO ingelezen. Aan een deel van de voorkomende soorten wordt een indicatiewaarde gekoppeld. Een reeks itererende berekeningen levert een indicatiewaarde voor alle soorten op, en een gemiddelde waarde voor de terreinconditie voor alle opnamen. De verschillende vegetatietypen worden doorgaans onderbouwd met een aantal opnamen.
In ITERATIO heeft elk vegetatietype een waarde voor de terreinconditie gekregen. Deze waarden worden aan elk vlakje van de vegetatiekaart gekoppeld en zichtbaar gemaakt middels kleuren in de abiotische waardenkaart.
Behalve dat men met ITERATIO 2 de karteringen opgesteld volgens de Digitale Standaard gemakkelijk kan verwerken, is ook voorzien in de import van GeoPackage-uitvoer van de Nationale Database Vegetatie en Habitats (NDVH). Door de koppeling met de NDVH zal het analyseren van grote aantallen vegetatiekarteringen met ITERATIO structureel bij gaan dragen aan verbreding en verdieping van onze kennis van natuurterreinen ten behoeve van hun behoud, beheer en herstel.
Leverancier
Soortgelijke algoritmebeschrijvingen
- Op basis van beeldherkenning van satellietbeelden en analyses worden veranderingen in natura2000 gebieden inzichtelijk gemaakt en gedetailleerd in kaart gebracht. Dit doen we voor ecologische doeleinden.Laatst gewijzigd op 22 november 2024 om 11:34 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Overige algoritmes
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- In gebruik
- Het stikstofdepositie model: AERIUS is een rekeninstrument om verspreiding van stikstof door de lucht en de daarop volgende depositie op het aardoppervlak te berekenen te monitoren en te registreren voor de Natura2000 gebieden van Nederland.Laatst gewijzigd op 3 mei 2024 om 14:11 | Publicatiestandaard 0.4
- (Zelf)lerend
- Nee
- Status
- In gebruik
- Op basis van satellietbeelden vindt gewasherkenning plaats die gecontroleerd worden met voorgeschreven teeltplannen in pachtovereenkomsten.Laatst gewijzigd op 27 maart 2024 om 10:10 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Overige algoritmes
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- In gebruik
- Het algoritme wordt jaarlijks ingezet in heidegebieden om te bepalen wat de mate van vergrassing is. Deze vergrassing is een goede indicator voor de staat van de heidegebieden doordat het inzicht geeft in de aanwezigheid van invasieve gewassen.Laatst gewijzigd op 4 juni 2024 om 12:21 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Overige algoritmes
- Impacttoetsen
- ...
- Status
- In ontwikkeling
- Uit diverse soorten tekeningen gegevens over gebouwen zoals oppervlakte/grootte, type, indeling, geometrie (vorm en ligging) herleiden voor gebruik in (basis)registraties. De status van PDF2GIS is 'in ontwikkeling'. PDF2GIS bevindt zich in de testfase van fase 1 appartementstekening (van 3 fasen).Laatst gewijzigd op 23 augustus 2024 om 15:38 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Overige algoritmes
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- In ontwikkeling