PDF naar 3D-objecten (Vector-data)

Uit diverse soorten tekeningen gegevens over gebouwen zoals oppervlakte/grootte, type, indeling, geometrie (vorm en ligging) herleiden voor gebruik in (basis)registraties. De status van PDF2GIS is 'in ontwikkeling'. PDF2GIS bevindt zich in de testfase van fase 1 appartementstekening (van 3 fasen).

Laatst gewijzigd op 23 augustus 2024 om 15:38 | Publicatiestandaard 1.0
Publicatiecategorie
Overige algoritmes
Impacttoetsen
Veld niet ingevuld.
Status
In ontwikkeling

Algemene informatie

Thema

Organisatie en bedrijfsvoering

Begindatum

Veld niet ingevuld.

Contactgegevens

datashop@denhaag.nl

Link naar publiekspagina

De code wordt niet openbaar gepubliceerd. De applicatie PDF2GIS wordt in opdracht van de gemeente Den Haag ontwikkeld door Coders Co. De businesscase en het intellectueel eigendom liggen bij de leverancier. PDF2GIS is geïnitieerd vanuit project Startup in Residence.

Verantwoord gebruik

Doel en impact

De applicatie PDF2GIS is bedoeld om gegevens over gebouwen te herleiden uit splitsingstekeningen (fase 1), bouwtekeningen (fase 2) en plattegronden van makelaars (fase 3). Het betreft het in samenhang inwinnen van objecten, relaties en attributen van objecten zoals onder meer pand, verblijfsobject, gebouwzone, bouwlaag, ruimte en het appartementsrecht. Het in samenhang inwinnen komt de kwaliteit (o.a. volledigheid, consistentie en nauwkeurigheid) ten goede. Een hogere kwaliteit vermindert vragen en afstemmingsproblemen tussen bijv. (basis)registraties. De applicatie komt uiteindelijk in de plaats van het meten in een papieren tekening of in een digitale tekening met bijv. Bluebeam (waarbij bestaande lijnen worden overgetekend). Een gegevensbeheerder of geo-informatiebeheerder bedient de applicatie en kan in elk van 13 stappen ingrijpen om correcties aan te brengen. De gegevens worden gebruikt in (basis)registraties zoals WOZ, BAG en in de toekomst wellicht SOR (Samenhangende objectenregistratie). Het programma functioneert goed wanneer de kwaliteit van de gegevens zich kan meten aan handmatig ingewonnen gegevens.

Afwegingen

Er bestaat geen alternatief voor de algoritmen van PDF2GIS. PDF2GIS wordt juist zelf gezien als alternatief voor een traditionele manier van inwinnen van gebouwengegevens. Bij een traditionele manier van werken maken individuele, gemeentelijke medewerkers elk op hun eigen wijze een interpretatie van lijnen en tekst om daaruit gebouwgegevens te herleiden. Hierbij worden verhoudingsgewijze minder consequente interpretaties gedaan en verhoudingsgewijze meer fouten gemaakt, bijv. in het kalibreren. De kracht van PDF2GIS is het in samenhang kunnen inwinnen van gegevens die nu nog in verschillende basisregistraties afzonderlijk worden bijgehouden. De huidige praktijk is dat gegevens in vier verschillende registraties (WOZ, BAG, BGT, 3D-stadsmodel) niet gelijktijdig en vanuit verschillende bronnen worden bijgehouden. Dit is verhoudingsgewijze duur (verschillen terugmelden e.d.) en de kwaliteit is verhoudingsgewijze laag (door o.a. verschillen in tijd, nauwkeurigheid, precisie enz.). Er bestaan geen andere programma's met algoritmen die gebouwengegevens in samenhang kunnen inwinnen en die daarbij gebruik maken en daarbij gebruikmaken van bestaande, bekende gegevens over gebouwen, zoals in het stelsel van basisregistraties of de WOZ-registratie.

Menselijke tussenkomst

Ja, zeker is er sprake van tussenkomst van de mens in de zin van gebruiker van het algoritme PDF2GIS. Het destilleren van gebouwengegevens uit gescande (soms oude, minder goed leesbare) tekeningen is (nog) te complex om 'blind' uitsluitend aan een algoritme over te kunnen laten. Het verwerken van een tekening wordt in fase 1 in 13 stappen uitgevoerd. En in elke stap wordt de gebruiker geacht correcties aan te brengen als dat nodig is. De gebruiker moet het resultaat ook voorlopig nog zelf verwerken in evt. afnemende (basis)registraties.

Risicobeheer

Aan het werken met de algoritmen van PDF2GIS zijn geen risico's verbonden. De grootste valkuil is het werken met een tekening die niet een actuele situatie weergeeft. De medewerker die met PDF2GIS werkt let hierop door beeldmateriaal te bestuderen zoals luchtfoto's. Bovendien vormt de output van PDF2GIS op termijn de input van een keten waarin gebouwgegevens gevalideerd en gedistribueerd worden. Van bias, in die zin dat het algoritme een systematisch verschil in representativiteit kan opleveren ('discrimineert'), is geen sprake. Hooguit kan het zijn dat algoritmen beter werken op tekeningen van veel voorkomende gebouwen (appartementen) en minder goed op unieke gebouwen, waardoor de gebruiker vaker handmatige correcties moet uitvoeren.

Wettelijke basis

Op grond van o.a. Wet BAG (over het beheren adressen en gebouwen-gegevens) wordt de grootte van het verblijfsobject gemeten, op grond van de Wet WOZ (over de waardering van onroerende zaken) de grootte van gebouwzones op bouwlagen binnen het WOZ-object. WOZ maakt gebruik van BAG en in Den Haag is WOZ ook nog eens gedelegeerd bronhouder voor oppervlaktegegevens in de BAG (WOZ meet voor BAG om gemeentebreed voor elk gebouw dezelfde oppervlakte-gegevens te hanteren).

Werking

Gegevens

Er wordt in het algoritme PDF2GIS gebruikgemaakt van gegevens in basisregistraties. Dit betreft de WOZ (waardering onroerende zaken), BAG (adressen en gebouwen), BGT (grootschalige topografie) en BRK (kadaster) als gegevensbron. Het resultaat van PDF2GIS wordt idealiter verwerkt naar (basis)registraties WOZ en BAG, in de toekomst naar de SOR (samenhangende objectenregistratie). Het algoritme verwerkt een tekening (appartementstekening fase 1, bouwtekening in fase 2 en plattegrond van makelaar in fase 3) tezamen met bekende gegevens uit basisregistraties. De bewerking leidt zoveel mogelijk tot gegevens over gebouwen. Dit zijn de objecten, relaties en attributen zoals genoemd in informatiemodellen van BAG (IMBAG), WOZ (IMWOZ) en de SOR.

Technische werking

PDF2GIS maakt onder meer gebruik van algoritmen zoals tekst-detectie (EAST algoritme), tekstherkenning (Tesseract OCR), lijn-herkenning (Hough Line Transform), polygonen-vormende algoritmen alsmede algoritmen voor het georefereren (rubber-sheeting e.d.).

Soortgelijke algoritmebeschrijvingen

  • Op basis van beeldherkenning van satellietbeelden en analyses worden veranderingen in natura2000 gebieden inzichtelijk gemaakt en gedetailleerd in kaart gebracht. Dit doen we voor ecologische doeleinden.

    Laatst gewijzigd op 22 november 2024 om 11:34 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Overige algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik
  • Het gebruik van reken- en tekensoftware om ruimtelijke objecten te ontwerpen.

    Laatst gewijzigd op 26 november 2024 om 10:02 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Overige algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik
  • ITERATIO is een applicatie voor het maken van kaarten van terreincondities van gebieden voor onderzoek, monitoring en natuurbeheer. Op basis van land- en watervegetaties. ITERATIO gebruikt vegetatiegegevens om daaruit waarden voor omgevingscondities af te leiden. Daarmee kunnen kaarten worden gemaakt die iets zeggen over hele vlakken in een gebied

    Laatst gewijzigd op 4 januari 2024 om 13:34 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik
  • Met artificial intelligence (kunstmatige intelligentie) bouwen we de kadastrale kaart opnieuw op. Hiervoor gebruiken we scans van originele historische veldwerken.

    Laatst gewijzigd op 4 juni 2024 om 11:14 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Overige algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik