Rekenmethode Waardedaling
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- DPIA
- Status
- In gebruik
Algemene informatie
Thema
- Natuur en milieu
- Wonen
- Overheidsfinanciën
Begindatum
Contactgegevens
Link naar publiekspagina
Verantwoord gebruik
Doel en impact
Doel: het berekenen van de hoogte van de vergoeding die het IMG uit zou moeten keren voor een pand waarvoor een waardedalingsvergoeding is aangevraagd.
Impact: Voor de waardedalingsvergoeding zijn de WOZ-waarde van de woning en de verkoopprijs van belang. Daarnaast wordt er gekeken naar de ligging van een pand en naar de bevingen die er door de jaren heen in dit gebied hebben plaatsgevonden. Het algoritme berekent op basis van al deze gegevens de waardedaling van een pand.
Afwegingen
Voordelen: de rekenmethode zorgt ervoor dat iedere aanvrager een vergoeding krijgt waar hij recht op heeft. Niet iedere woning is namelijk evenveel in waarde gedaald. Op deze manier wordt de waardedaling van ieder pand altijd volgens een vaste rekenmethode berekend.
Nadelen: dit wordt later bijgewerkt.
Menselijke tussenkomst
De rekenmethode wordt niet gecontroleerd door een mens, het bedrag uit de rekenmethode wordt overgenomen. Die controle is niet noodzakelijk. De rekenmethode in het algoritme staat vast. Er wordt voor ieder pand naar dezelfde gegevens gekeken: WOZ-waarde, ligging en de bevingen die er op de plek waar de woning staat hebben plaatsgevonden. De invoer van deze gegevens leidt altijd tot dezelfde uitkomst.
Risicobeheer
We evalueren de risico's conform ons privacy beleid. Op basis van deze evaluatie van nemen we aanvullende maatregelen of passen deze aan. De volgende actualisatie voor de risico's van dit algoritme staat gepland voor in Q4 2024.
Wettelijke basis
Artikel 2 lid 3 sub a onder 3 Tijdelijke wet Groningen: Het IMG heeft tot taak en is bevoegd schade af te handelen en daartoe de omvang van de vergoeding van schade of, indien de aanvrager dit wenst en de schade zich daarvoor leent, de te treffen maatregelen in natura vast te stellen.
Links naar wettelijke basis
Link naar verwerkingsregister
Toelichting op impacttoetsen
Er is een DPIA uitgevoerd op de regeling Waardedaling.
Er is geen Fundamental Rights Impact Assessment uitgevoerd op de Rekenmethode Waardedaling, omdat de rekenmethode geen hoog risico AI-systeem is. Het algoritme voldoet namelijk niet aan de definitie van een AI-systeem, omdat het algoritme niet zelfstandig handelt.
Impacttoetsen
Werking
Gegevens
Noodzakelijke gegevens voor een aanvraag:
- Postcode
Gebruikte gegevens bij het ontwikkelen van de rekenmethode:
- Aardbevingshistorie (locatie en zwaarte)
- Postcodes waardedalingsgebied
- Omgevingskenmerken van alle Nederlandse postcodes
- Gegevens over aardbevingsschade per woning en per postcodegebied
- WOZ-waarden objecten waardedalingsgebied
Technische werking
Alle postcodes binnen het waardedalingsgebied zijn ingedeeld in zwaartecategorieën. De zwaartecategorie wordt bepaald door de bevingshistorie binnen een postcodegebied. Voor de berekening van de waardedaling geldt de WOZ-waarde van het pand als uitgangspunt. Als de zwaartecategorie van het pand vastgesteld is, wordt aan de hand van een zwaartecategoriematrix en een vergoedingsmatrix de vergoeding berekend.
Leverancier
Soortgelijke algoritmebeschrijvingen
- Drie algoritmes die het Instituut Mijnbouwschade Groningen (hierna: het IMG) gebruikt om te beoordelen of een pand in aanmerking komt voor een vergoeding voor waardedaling.Laatst gewijzigd op 17 september 2024 om 12:39 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- DPIA
- Status
- In gebruik
- Het bepalen en vaststellen van de WOZ-waarde op basis van taxatiemodellen en het opstellen van een taxatieverslag. Van veel gebouwen kan daardoor met minder werk de waarde vastgesteld worden.Laatst gewijzigd op 10 januari 2025 om 17:45 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Overige algoritmes
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- In gebruik
- De gemeente berekent de WOZ-waarde van elke woning op basis van woningkenmerken en de verkoopprijzen uit het Kadaster en naar vergelijkbare gebouwen die verkocht zijn rond de peildatum.Laatst gewijzigd op 30 september 2024 om 7:39 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Overige algoritmes
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- In gebruik
- Het bepalen en fiatteren van de WOZ-waarde op basis van taxatiemodellen en het opstellen van een taxatieverslag.Laatst gewijzigd op 23 augustus 2024 om 15:59 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- In gebruik
- Ondersteuning bij het bepalen en controleren van de WOZ-waarde van woningen.Laatst gewijzigd op 12 december 2024 om 13:48 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- In gebruik