Terug naar alle algoritmes

Rekenmethode Waardedaling

Instituut Mijnbouwschade Groningen

De rekenmethode waarmee de waardedaling van een pand berekend kan worden. Deze rekenmethode wordt gebruikt door het Instituut Mijnbouwschade Groningen (hierna: het IMG) bij de regeling Waardedaling. 

Laatst gewijzigd op 19 juli 2024 om 12:01 | Publicatiestandaard 1.0
Publicatiecategorie
Impactvolle algoritmes
Impacttoetsen
DPIA
Status
In gebruik

Algemene informatie

Thema

  • Natuur en milieu
  • Wonen
  • Overheidsfinanciën

Begindatum

2020-09

Contactgegevens

fg@schadedoormijnbouw.nl en privacy@schadedoormijnbouw.nl

Link naar publiekspagina

www.schadedoormijnbouw.nl/regelingen/waardedaling

Verantwoord gebruik

Doel en impact

Doel: het berekenen van de hoogte van de vergoeding die het IMG uit zou moeten keren voor een pand waarvoor een waardedalingsvergoeding is aangevraagd.


Impact: Voor de waardedalingsvergoeding zijn de WOZ-waarde van de woning en de verkoopprijs van belang. Daarnaast wordt er gekeken naar de ligging van een pand en naar de bevingen die er door de jaren heen in dit gebied hebben plaatsgevonden. Het algoritme berekent op basis van al deze gegevens de waardedaling van een pand.

Afwegingen

Voordelen: de rekenmethode zorgt ervoor dat iedere aanvrager een vergoeding krijgt waar hij recht op heeft. Niet iedere woning is namelijk evenveel in waarde gedaald. Op deze manier wordt de waardedaling van ieder pand altijd volgens een vaste rekenmethode berekend.


Nadelen: dit wordt later bijgewerkt.

Menselijke tussenkomst

De rekenmethode wordt niet gecontroleerd door een mens, het bedrag uit de rekenmethode wordt overgenomen. Die controle is niet noodzakelijk. De rekenmethode in het algoritme staat vast. Er wordt voor ieder pand naar dezelfde gegevens gekeken: WOZ-waarde, ligging en de bevingen die er op de plek waar de woning staat hebben plaatsgevonden. De invoer van deze gegevens leidt altijd tot dezelfde uitkomst.

Risicobeheer

Dit wordt later bijgewerkt.

Wettelijke basis

Artikel 2 lid 3 sub a onder 3 Tijdelijke wet Groningen: Het IMG heeft tot taak en is bevoegd schade af te handelen en daartoe de omvang van de vergoeding van schade of, indien de aanvrager dit wenst en de schade zich daarvoor leent, de te treffen maatregelen in natura vast te stellen.

Links naar wettelijke basis

Artikel 2 lid 3 sub a onder 3 Tijdelijke wet Groningen: https://wetten.overheid.nl/BWBR0043252/2023-07-01

Link naar verwerkingsregister

avgregister.rijksweb.nl/AvgVerantwoordelijke/Verwerking/Get/8582

Toelichting op impacttoetsen

Er is een DPIA uitgevoerd op de regeling Waardedaling.


Er is geen Fundamental Rights Impact Assessment uitgevoerd op de Rekenmethode Waardedaling, omdat de rekenmethode geen hoog risico AI-systeem is. Het algoritme voldoet namelijk niet aan de definitie van een AI-systeem, omdat het algoritme niet zelfstandig handelt.

Impacttoetsen

Data Protection Impact Assessment (DPIA)

Werking

Gegevens

Noodzakelijke gegevens voor een aanvraag:

  • Postcode


Gebruikte gegevens bij het ontwikkelen van de rekenmethode:

  • Aardbevingshistorie (locatie en zwaarte)
  • Postcodes waardedalingsgebied
  • Omgevingskenmerken van alle Nederlandse postcodes
  • Gegevens over aardbevingsschade per woning en per postcodegebied
  • WOZ-waarden objecten waardedalingsgebied

Technische werking

Alle postcodes binnen het waardedalingsgebied zijn ingedeeld in zwaartecategorieën. De zwaartecategorie wordt bepaald door de bevingshistorie binnen een postcodegebied. Voor de berekening van de waardedaling geldt de WOZ-waarde van het pand als uitgangspunt. Als de zwaartecategorie van het pand vastgesteld is, wordt aan de hand van een zwaartecategoriematrix en een vergoedingsmatrix de vergoeding berekend.

Leverancier

Atlas