Waardedaling ”Wie komt in aanmerking?”
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- DPIA
- Status
- In gebruik
Algemene informatie
Thema
- Overheidsfinanciën
- Wonen
- Natuur en milieu
Begindatum
Contactgegevens
Link naar publiekspagina
Verantwoord gebruik
Doel en impact
Er zijn drie algoritmes die worden gebruikt bij de beoordeling van een waardedalingsaanvraag. Voor de leesbaarheid van deze pagina noemen wij deze algoritmes ''controle algoritmes''. Hieronder worden de verschillende controle algoritmes toegelicht:
- Duplicaat algoritme: dit algoritme controleert of een aanvraag voor waardedaling al eerder is ingediend. Als een aanvraag eerder is ingediend, dan wordt de aanvraag automatisch afgewezen.
- Postcodecontrole algoritme: Dit algoritme controleert of de postcode van het pand binnen het waardedalingsgebied valt. Dit is het gebied waarin panden kunnen liggen die in waarde gedaald zijn vanwege de gaswinning. Als het pand niet binnen het waardedalingsgebied ligt, dan wordt de aanvraag automatisch afgewezen.
- NAM algoritme: dit algoritme controleert of er in het verleden door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) een vergoeding aan voor een pand is toegekend. Als dit het geval is, dan wordt een nieuwe aanvraag afgewezen.
De impact van alle algoritmes is dat een aanvraag wordt afgewezen wanneer deze niet aan de voorwaarden van het algoritme voldoet. Het automatisch afwijzen van een aanvraag is dus gebaseerd op feiten.
Afwegingen
De controle algoritmes zorgen ervoor dat alle aanvragen voor waardedaling die in aanmerking zouden moeten komen echt kunnen worden behandeld. Het duplicaat algoritme is nodig, omdat het IMG volgens de wet niet bevoegd is om een dubbele aanvraag in behandeling te nemen. Dat is het geval wanneer een persoon bij een bepaald pand voor de periode dat hij eigenaar geweest is al eerder een waardedalingsaanvraag heeft gedaan, en deze is beoordeeld.
Het postcode algoritme is daarnaast bedoeld om er voor te zorgen dat alleen mensen die daar recht op hebben een aanvraag kunnen doen. Het waardedalingsgebied is zorgvuldig tot stand gekomen. Op basis van de aardbevingshistorie in het aardbevingsgebied is het gebied bepaald. Dit betekent dat voor bepaalde postcodegebieden is bepaald dat de panden binnen deze postcodegebieden in aanmerking komen voor een waardedalingsvergoeding. Het postcode algoritme is relevant, omdat het controleert of het pand in het waardedalingsgebied valt.
Het NAM algoritme is vervolgens van belang, omdat uit de wet blijkt dat het IMG geen aanvragen mag behandelen waarvoor de NAM in het verleden een vergoeding heeft uitgekeerd. Dat geldt ook voor waardedalingsaanvragen.
Menselijke tussenkomst
De controle algoritmes worden niet gecontroleerd door een mens. De algoritmes zijn gebaseerd op feiten. Het invoeren van deze gegevens zal altijd tot dezelfde uitkomst leiden ("postcode wel of niet in het waardedalingsgebied"). Controle door een mens is daarom voor de inzet van deze algoritmes niet nodig.
Risicobeheer
We evalueren de risico's conform ons privacy beleid. Op basis van deze evaluatie van nemen we aanvullende maatregelen of passen deze aan. De volgende actualisatie voor de risico's van dit algoritme staat gepland voor in Q4 2024.
Wettelijke basis
Duplicaatcontrole en postcodecontrole: Artikel 2 lid 3 sub a onder 2 Tijdelijke wet Groningen: Het IMG heeft tot taak en is bevoegd schade af te handelen en daartoe de aanspraak op een vergoeding van schade vast te stellen.
NAM-controle: Artikel 2 lid 4 sub b Tijdelijke wet Groningen: Het IMG is niet bevoegd om een aanvraag om vergoeding van schade te behandelen indien deze schade betreft waarvoor door de exploitant met de gedupeerde of diens vertegenwoordiger een vaststellingsovereenkomst is gesloten.
Links naar wettelijke basis
- Artikel 2 lid 4 Tijdelijke wet Groningen: https://wetten.overheid.nl/BWBR0043252/2023-07-01#Hoofdstuk2
- Artikel 2 lid 3 Tijdelijke wet Groningen: https://wetten.overheid.nl/BWBR0043252/2023-07-01#Hoofdstuk2
Link naar verwerkingsregister
Toelichting op impacttoetsen
Er is een DPIA uitgevoerd op de regeling Waardedaling.
Er is geen Fundamental Rights Impact Assessment uitgevoerd op de Rekenmethode Waardedaling, omdat de rekenmethode geen hoog risico AI-systeem is. Het algoritme voldoet namelijk niet aan de definitie van een AI-systeem, omdat niet gezegd kan worden dat het algoritme zelfstandig handelt.
Impacttoetsen
Werking
Gegevens
Postcodecontrole: postcode van de woning waarvoor de aanvraag is ingediend.
Duplicaatcheck: postcode en huisnummer van de woning waarvoor de aanvraag is ingediend.
NAM-check: naam en verkoopdatum van de aanvrager.
Technische werking
Postcode algoritme: in het algoritme is de postcodelijst voor het waardedalingsgebied bekend. Wanneer een postcode als input gegeven wordt, geeft het algoritme aan of de postcode op de postcodelijst voor het waardedalingsgebied staat of niet. Wanneer de postcode niet op de postcodelijst voorkomt, wordt de aanvraag afgewezen.
Duplicaat algoritme: het algoritme is getraind met alle aanvragen voor schadevergoeding ten gevolge van waardedaling. Wanneer een aanvraag als input gegeven wordt, geeft het algoritme aan of het Instituut deze aanvraag al eerder behandeld heeft of niet. Wanneer de aanvraag al eerder behandeld is, wordt de aanvraag afgewezen.
NAM algoritme: het algoritme is getraind met alle compensaties die ooit door de NAM zijn uitgekeerd. Wanneer een aanvraag als input gegeven wordt, geeft het algoritme aan of de woning uit deze aanvraag voorkomt op de compensatielijst van de NAM of niet. Wanneer de aanvraag op de compensatielijst voorkomt, wordt de aanvraag afgewezen.
Soortgelijke algoritmebeschrijvingen
- De rekenmethode waarmee de waardedaling van een pand berekend kan worden. Deze rekenmethode wordt gebruikt door het Instituut Mijnbouwschade Groningen (hierna: het IMG) bij de regeling Waardedaling.Laatst gewijzigd op 17 september 2024 om 12:38 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- DPIA
- Status
- In gebruik
- Bij het IMG bestaat de regeling Immateriële Schade (IMS), waarbij mensen een vergoeding kunnen krijgen wanneer zij stress, angst of andere psychische klachten hebben gekregen door de aardbevingen. Voor IMS kan de aanvrager een vragenlijst (de persoonlijke impact analyse (PIA)) invullen om de impact van de aardbevingen op hem of haar te omschrijven.Laatst gewijzigd op 16 oktober 2024 om 12:10 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- DPIA
- Status
- In gebruik
- Ondersteuning bij het bepalen en controleren van de WOZ-waarde van woningen.Laatst gewijzigd op 12 december 2024 om 13:48 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- In gebruik
- Inwoners die zelf niet over voldoende inkomen of vermogen beschikken, ontvangen meestal een uitkering. De gemeente Rotterdam onderzoekt of de uitkering die inwoners ontvangen rechtmatig is en nog aansluit bij hun huidige situatie. Het algoritme dat ondersteunde bij de selectie voor deze heronderzoeken wordt sinds begin 2022 niet gebruikt.Laatst gewijzigd op 18 juli 2024 om 12:37 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Hoog-risico AI-systeem
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- Buiten gebruik
- Het bepalen en fiatteren van de WOZ-waarde op basis van taxatiemodellen en het opstellen van een taxatieverslag.Laatst gewijzigd op 23 augustus 2024 om 15:59 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- In gebruik