Informatie Ondersteund Beslissen - Kort Verblijf (Schengen) Visum (KVV)
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- DPIA, IAMA
- Status
- In gebruik
Algemene informatie
Thema
- Organisatie en bedrijfsvoering
- Internationaal
Begindatum
Einddatum
Contactgegevens
Link naar publiekspagina
Link naar bronregistratie
Verantwoord gebruik
Doel en impact
Het algoritme wordt gebruikt ter ondersteuning van de behandeling van aanvragen voor een Kort Verblijf Visum binnen de Schengenlanden. Hiermee wordt er door het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) uitvoering gegeven aan de overheidstaak die aan BZ is opgedragen.
Het IOB draagt bij aan het beoordelingsproces van KVV-Schengenvisa ten behoeve van de bevordering van de economische diplomatie, familiebezoeken en toerisme en ter voorkoming van eventuele gevaren voor de openbare orde, veiligheid en vestiging.
De visumaanvraag wordt beoordeeld aan de hand van de volgende informatie: (1) informatie door de aanvrager zelf bij BZ ingediend; (2) informatie van de referent en/of werkgever; (3) informatie uit de migratieketen (zie onder ‘gegevensbronnen’); en (4) informatie van profielen gebaseerd op vergelijkbare aanvragen uit het verleden.
De voorwaarden voor het verkrijgen van een visum zijn en blijven voor iedereen gelijk, ongeacht eerdere aanvragen of die waarvoor een referent garant heeft gestaan. Deze voorwaarden zijn afgesproken tussen Schengenlanden en vastgelegd in de EU-Visumcode. Het gebruik van het algoritme is ondersteunend voor het beslissen op een aanvraag, maar nooit een grond om een visum te weigeren. De impact van het gebruik van het algoritme is daarmee minimaal.
Afwegingen
Het is voor de beslismedewerker niet mogelijk om alle bij de aanvraag relevante informatie handmatig te raadplegen. Dankzij het behandeladvies van het algoritme kunnen zij aanvragen zorgvuldiger en efficiënter behandelen kunnen ze beter inschatten of er bijvoorbeeld nog aanvullende informatie nodig is, of een extra interview afgenomen moet worden.
Daarnaast wordt de behandeling van aanvragen objectiever, omdat de behandeling niet langer enkel wordt gebaseerd op het oordeel van de beslismedewerker, maar ook wordt ondersteund door data.
Menselijke tussenkomst
Het is en blijft aan de beslismedewerker om te beslissen wat de vervolgstap in de aanvraag is en of uiteindelijk een visum wordt toegekend dan wel geweigerd. Er is daarmee sprake van (betekenisvolle) menselijke tussenkomst.
Risicobeheer
Door BZ worden de uiteindelijke besluiten op een aanvraag gemonitord. Deze besluiten worden vergeleken met het ondersteunend advies dat door het algoritme is gegeven. Hierdoor wordt gemonitord of beslismedewerkers niet ‘blindvaren’ op het behandeladvies van het algoritme door daar automatisch een goedkeuring dan wel een afwijzing op te baseren.
Wettelijke basis
Toelichting op impacttoetsen
IAMA wordt thans uitgevoerd.
Impacttoetsen
- Data Protection Impact Assessment (DPIA)
- Impact Assessment Mensenrechten en Algoritmes (IAMA)
Werking
Gegevens
De ondersteuning met behulp van het algoritme gebeurt op twee manieren: 1) de aanvraag wordt vergeleken met de aanwezige data (van BZ en informatie ontvangen uit de migratieketen) en 2) de aanvraag wordt vergeleken met vergelijkbare aanvragen uit het verleden (aan de hand van profielen).
De uitkomst van deze vergelijking is een advies aan de beslismedewerker die de aanvraag behandelt, en biedt extra inzicht bij de inschatting van de intensiteit van het vooronderzoek van de visumaanvraag.
De gegevens die gebruikt worden zijn de volgende: (1) informatie door de aanvrager zelf uit het aanvraagformulier dat bij BZ is ingediend; (2) informatie van de referent en/of werkgever; (3) informatie uit de migratieketen (zie onder ‘gegevensbronnen); en (4) informatie van de profielen gebaseerd op vergelijkbare aanvragen uit het verleden.
Voor een volledig overzicht van gegevens zie ook de factsheet https://www.nederlandwereldwijd.nl/binaries/content/assets/pdfs-nederlands/factsheet-informatie-ondersteund-beslissen-visum-kort-verblijf-kvv-maart-2023.pdf
Technische werking
Het vergelijken met de aanwezige data vindt plaats door middel van het zogeheten hit/no hit principe. Wanneer er in de database van BZ informatie aanwezig is over de aanvrager, de referent of de werkgever, is er sprake van een hit. Er is dus een match tussen de informatie ingevuld op het aanvraagformulier en de bij BZ bekende informatie uit de database.
Daarnaast wordt de aanvraag vergeleken met de aanwezige profielen. Ook hierbij wordt er gebruik gemaakt van het hit/no hit principe. Hierbij worden de kenmerken van het profiel vergeleken met de specifieke kenmerken uit het aanvraagformulier. Bijvoorbeeld het reisdoel en de plaats waar de visumaanvraag is ingediend. Wanneer er een match is tussen de kenmerken uit het profielen en het aanvraagformulier, dan is er een hit.
Een profiel is set van kenmerken vastgesteld na een analyse van de bij BZ aanwezige historische gegevens. Het is geen persoonlijk profiel dat iets over een individu zegt, maar over een soortgelijke (grote) groep visumaanvragers. Profielen worden door BZ na een zorgvuldige analyse vastgesteld. Zo moeten profielen voldoen aan diverse voorwaarden vóórdat ze door BZ worden ingezet.
Het algoritme wordt aangemerkt als een classificatiesysteem en werkt aan de hand van vooraf vastgestelde eenvoudige ‘als-dan regels’.
Leverancier
Soortgelijke algoritmebeschrijvingen
- Het algoritme wordt gebruikt door de grootste Nederlandse gemeenten en controleert op basis van ingevulde velden in het aanvraagformulier of een persoon in aanmerking komt voor een uitkering.Laatst gewijzigd op 5 juli 2024 om 9:22 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- In gebruik
- Het algoritme bepaalt, op basis van ingelezen gegevens en door de aanvrager gegeven antwoorden, of de aanvrager in aanmerking komt voor een van de aan te vragen uitkeringen.Laatst gewijzigd op 24 juni 2024 om 7:02 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- In gebruik
- Dit algoritme helpt medewerkers van de Belastingdienst bij het beoordelen van verzoeken tot uitstel van betaling.Laatst gewijzigd op 25 juni 2024 om 18:32 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- In gebruik
- Het algoritme ondersteunt de consulenten van de gemeente Arnhem bij het beslissen op uitkeringsaanvragen, het correct registreren van de uitkomsten en het produceren van documenten.Laatst gewijzigd op 18 juli 2024 om 6:17 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- In gebruik
- Dit algoritme gebruiken wij ter ondersteuning bij het beslissen op uitkeringsaanvragen, het registreren van de uitkomsten en het produceren van documenten.Laatst gewijzigd op 25 juni 2024 om 14:35 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- DPIA
- Status
- In gebruik