Terug naar alle algoritmes

Aanvraag uitkering Bijstand /Bbz Levensonderhoud

Het algoritme wordt gebruikt door de grootste Nederlandse gemeenten en controleert op basis van ingevulde velden in het aanvraagformulier of een persoon in aanmerking komt voor een uitkering.

Organisatie
Gemeente Den Haag
Afdeling
Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten
Beleidsterrein
Participatiewet, inkomensondersteuning
Type algoritme
Op regels gebaseerd
Status
In gebruik

Algemene informatie

Naam

Aanvraag uitkering Bijstand /Bbz Levensonderhoud

Organisatie

Gemeente Den Haag

Afdeling

Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten

Korte omschrijving

Het algoritme wordt gebruikt door de grootste Nederlandse gemeenten en controleert op basis van ingevulde velden in het aanvraagformulier of een persoon in aanmerking komt voor een uitkering.

Type algoritme

Op regels gebaseerd

Beleidsterrein

Participatiewet, inkomensondersteuning

Status

In gebruik

Inzet

Doel

Doel is om het proces van het aanvragen van een uitkering te standaardiseren zodat de kwaliteit geborgd is.

Impact

Dit algoritme heeft betrekking op bewoners van Den Haag die een aanvraag doen voor een uitkering Bijstand/ Bbz Levensonderhoud. We communiceren de uitkomst naar de ontvanger van de uitkering. De gebruikte beslisregels in het algoritme zijn verplicht vanuit de Participatiewet.

Proportionaliteit

Voor aanvragers zonder DIGID of iemand uit een kwetsbare doelgroep zal een consulent aan de gemeentebalie het formulier helpen invullen en dan doorzetten naar Galo. De aanvraag doorloopt daarna hetzelfde proces met het algoritme.

Proces

Na ontvangst van het aanvraagformulier worden ingevulde gegevens door het algoritme in het systeem Galo gecontroleerd. Ook worden brongegevens uit de Suwi-keten gebruikt, een verplichting vanuit de Participatiewet. Op basis van deze informatie volgt een signalering aan de consulent die de aanvraag afhandelt. Besluitvorming is niet geautomatiseerd, de consulent beslist.

Juridisch

Bevoegde autoriteit

De gemeente Den Haag is verantwoordelijk voor de verwerking. Het technisch onderhoud van het algoritme is uitbesteed aan Wigo4IT. Er worden persoonsgegevens verwerkt.

Wettelijke grondslag

De juridische grondslag is uitvoering van de wettelijke taak Participatiewet (met als onderdeel de wet SUWI) en WEU (wet eenmalige uitvraag).

Impact Assessment Mensenrechten en Algoritmes (IAMA)

Veld niet ingevuld.

Omschrijving van de IAMA

Veld niet ingevuld.

Bezwaarprocedure

Er kan bezwaar gemaakt worden tegen het besluit.

Metadata

E-mailadres van de contactpersoon

datashop@denhaag.nl

Geografisch gebied

Den Haag

Taal

Nederlands

Toepassing

Omschrijving

GALO ontvangt de aanvraag van Den Haag. Voor de aanvrager(s) worden de brongegevens opgehaald bij de verschillende SUWI bronnen: UWV, SVB, RDW, BRen DUO. De persoonsgegevens worden opgevoerd in het systeem Socrates vanuit de BRP. Hierna worden (onder andere) de volgende aspecten geanalyseerd: partner, adreshistorie, voorliggende voorzieningen, huisvesting, inkomen, vermogen, etc. Aan de hand van beslisregels analyseert het algoritme de brongegevens en rapporteert hierover in een GALO rapportage formulier aan de consulent. Iedere aanvraag leidt tot een besluit en een beschikking. Een besluit kan zijn toekennen, afwijzen, intrekken of buiten behandeling stellen. Het besluit wordt altijd gedaan door een medewerker. Er vindt in Socrates nooit een automatische afwijzing of toekenning plaats, zelfs als dat wel het advies is.

Koppelingen met basisregistraties

Ja

Databronnen

Gegevens van de aanvrager(s) en personen die invloed hebben op de hoogte en het recht van de uitkering. BRP, persoons-, familie-en adresgegevens. UWV: dienstverbanden, uitkeringen, inkomsten RDW: voertuigbezit Kvk: gegevens onderneming DUO: Studie en ontvangst WSF

Methoden en modellen

Beslisboom

Toezicht

Monitoring

Door in het aanvraagformulier vragen te stellen die met ja/nee te beantwoorden zijn of door een vooraf aangegeven optie. Daardoor zijn de gegevens optimaal betrouwbaar. Het enige risico bij het aanvraagproces is dat een burger, door het formulier verkeerd in te vullen een onterecht negatief of positief advies krijgt (van algoritme en consulent). Dit risico wordt geminimaliseerd door het formulier zo eenvoudig mogelijk te maken. Het aanvraagformulier en de bevraging van de brongegevens voldoen aan het wettelijke kader waarbinnen de gegevens mogen worden opgevraagd. (participatiewet, wet Suwi, WEU)

Menselijke tussenkomst

Er wordt geen automatisch besluit genomen op basis van het algoritme, het besluit wordt altijd genomen door een medewerker.

Risico's

Het aanvraagformulier is dusdanig vormgegeven dat de ingevulde informatie eenduidig is (door bijv. vooringevulde waarden te selecteren en geen open tekstvelden te gebruiken) zodat er geen risico is om tot de verkeerde conclusie te komen. De signaleringen vanuit dit proces worden periodiek getoetst met de geldende wetgeving in de Participatiewet. De uitkomst beperkt zich tot een signalering, het besluit ligt altijd bij een medewerker.

Prestatienormen

Criterium is de juistheid van de signalering. De signaleringen vanuit dit proces worden periodiek getoetst met de geldende wetgeving in de Participatiewet. De uitkomst beperkt zich tot een signalering, het besluit ligt altijd bij een medewerker.