Documentscanners burgerzaken

Bij het loket burgerzaken moeten oude documenten die ter vervanging voor een nieuw, geldige exemplaar worden ingeleverd worden gescand op echtheid. De documentscanner scant de echtheidskenmerken van een rijbewijs, identiteitsbewijs of paspoort. Als de echtheid wordt vastgesteld krijgt de inwoner een nieuw document.

Laatst gewijzigd op 23 januari 2025 om 15:52 | Publicatiestandaard 1.0
Publicatiecategorie
Impactvolle algoritmes
Impacttoetsen
DPIA
Status
In gebruik

Algemene informatie

Thema

Organisatie en bedrijfsvoering

Begindatum

03-2024

Einddatum

Nb

Contactgegevens

zeist@zeist.nl

Verantwoord gebruik

Doel en impact

Het doel van het gebruik van de documentscanners is beter te kunnen controleren of ingeleverde identificatiedocumenten echt zijn. De echtheidskenmerken van een identificatiedocument kunnen door een algoritme beter worden beoordeeld door door een mens met het blote oog. Als een document als niet echt wordt aangemerkt door het algoritme wordt een tweede check gedaan, waarbij de gegevens worden vergeleken met gegevens uit de BRP. Uiteindelijk kan constatering van niet echt zijn van een document resulteren in aangifte bij de politie.

Afwegingen

Een algoritme kan echtheidskenmerken beter onderscheiden dan mensen. Er vindt altijd controle plaats door een medewerker en het vier ogen principe wordt toegepast. Als een eerste check de echtheid niet kan garanderen wordt nog een tweede check gedaan, ook weer onder toezicht van een mens. De inzet van het algoritme beperkt het risico op verschillende vormen van fraude.

Menselijke tussenkomst

Er vindt altijd controle plaats door een medewerker en het vier ogen principe wordt toegepast. Als een eerste check de echtheid niet kan garanderen wordt nog een tweede check gedaan, ook weer onder toezicht van een mens.

Risicobeheer

Er is een DPIA uitgevoerd voordat de scanners in gebruik werden genomen.

Wettelijke basis

Wet op de identificatieplicht

Paspoortwet

Links naar wettelijke basis

  • Wet op de identificatieplicht: https://wetten.overheid.nl/BWBR0006297/2017-03-01
  • Paspoortwet: https://wetten.overheid.nl/BWBR0005212/2024-01-01

Impacttoetsen

Data Protection Impact Assessment (DPIA): DPIA documentscanners burgerzaken uitgevoerd

Werking

Gegevens

Identiteitsgegevens welke vermeld staan op het document dat gescand wordt. Ook kan er een check worden gedaan door de medewerker die kijkt of de pasfoto overeen komt met de persoon aan de balie.

Technische werking

Het algoritme heeft aangeleerd gekregen welke kenmerken op een identiteitsbewijs echtheid garanderen. Door een aangeleverd document te scannen op deze kenmerken kan het algoritme bepalen of de echtheid van een document kan worden gegarandeerd. Als dit niet het geval is wordt een secundaire check gedaan bij de back office, waarbij een uitgebreidere scan wordt uitgevoerd met meer echtheidskenmerken en waarbij door een medewerker wordt meegekeken. Zo kan de echtheid worden gegarandeerd, ook in gevallen waarin bijvoorbeeld beschadigingen op het document ervoor zorgen dat de echtheid in eerste instantie niet wordt geverifieerd.

Leverancier

Oribi B.V.

Soortgelijke algoritmebeschrijvingen

  • Pasfoto’s voor een ID-kaart of paspoort moeten voldoen aan een aantal internationale eisen. Dit algoritme ondersteunt gemeenten bij de controle of de pasfoto daaraan voldoet. 

    Laatst gewijzigd op 14 juni 2024 om 6:47 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Overige algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik
  • Geautomatiseerde documentcheck en gezichtsvergelijking bij inschrijvingen in de BRP, aanvragen voor reisdocumenten en rijbewijzen en voor het doorgeven van verhuizingen (binnengemeentelijk en migraties). Het hulpmiddel controleert de echtheidskenmerken van identiteitsbewijzen en voorkomt "look-alike-fraude".

    Laatst gewijzigd op 1 mei 2025 om 12:11 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik
  • Uitlezen van gegevens in paspoort of identiteitskaart ten behoeve van registratie in het basisregister persoonsgegevens (BRP) in het kader van de Eerste Vestiging.

    Laatst gewijzigd op 29 april 2025 om 14:12 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Overige algoritmes
    Impacttoetsen
    DPIA
    Status
    In gebruik
  • Algoritme dat ondersteunt bij het aanvragen van een reisdocument en Nederlandse identiteitskaart. Het beoordeelt of een afgenomen vingerafdruk van voldoende kwaliteit is voor opname in het reisdocument.

    Laatst gewijzigd op 14 juni 2024 om 6:49 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Overige algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik
  • Geautomatiseerde gezichtsvergelijking en documentcontrole bij eerste inschrijving in de Basisregisratie Personen (BRP), het aanvragen van hervestigingen en het aanvragen van naturalisatie voor personen ouder dan 18 jaar. Dit algoritme ondersteunt de BRP-medewerker om “look-alike-fraude” te voorkomen en echtheid van een document te controleren. 

    Laatst gewijzigd op 8 mei 2025 om 11:13 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik