Geautomatiseerde gezichtsvergelijking en documentcontrole
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- In gebruik
Algemene informatie
Thema
Begindatum
Contactgegevens
Verantwoord gebruik
Doel en impact
De geautomatiseerde documentcheck en gezichtsvergelijker dienen drie doelen, te weten:
1. Het vaststellen van de identiteit van de aanvrager van een identiteitsbewijs ter voorkoming van identiteitsfraude;
2. Het vaststellen van de echtheid van de aangeleverde brondocumenten uit het land van herkomst ter voorkoming van vervalsing;
3. Het betrouwbaar houden van de informatie in de Basisregistratie Personen (BRP).
Het vergelijkt het gezicht van de persoon aan de balie met de afbeelding in het gescande identiteitsdocument en geeft aan met welke zekerheid het om dezelfde persoon gaat. Dit ondersteunt de BRP-medewerker bij het vaststellen van de identiteit en helpt "look-alike-fraude" te voorkomen. Hier wordt gewerkt met het "4-ogen principe". De impact is dat het de betrouwbaarheid van het BRP-inschrijfproces verhoogt en de BRP-medewerker ondersteunt bij het nemen van beslissingen over identiteitsvaststelling.
Afwegingen
De inzet van dit algoritme helpt de BRP-medewerker bij het vaststellen van de identiteit van de burger aan de balie. Het verhoogt de betrouwbaarheid van het proces en vermindert de kans op identiteitsfraude. Tegelijkertijd is er zorgvuldig gekeken naar de privacy-implicaties en de rol van menselijke besluitvorming in het proces.
Menselijke tussenkomst
Er is altijd menselijke tussenkomst. De BRP-medewerker bepaalt of de gezichtsscan wordt gebruikt en wat er met het resultaat wordt gedaan. De BRP-medewerker is eindverantwoordelijk voor de beslissing over de identiteitsvaststelling en eventuele afwijzing. Verder wordt het 'vier-ogen-principe' toegepast als de bevinding van de documentcheck of gezichtsvergelijker negatief is. Tot slot kan er altijd een derdelijns verificatie worden ingeschakeld bij de Marechaussee/ Team identiteitsfraude.
Risicobeheer
De gezichtsopname wordt alleen tijdens het proces van identiteitsvaststelling in het systeem geregistreerd en is alleen zichtbaar voor de BRP-medewerkers. Dit beperkt het risico op datalekken of manipulatie. Er zijn strikte toegangscontroles en beveiligingsmaatregelen geïmplementeerd om ongeautoriseerde toegang tot het systeem te voorkomen. Medewerkers worden getraind in het gebruik van het systeem en in het herkennen van potentiële fouten of beperkingen.
Het systeem bevindt zich op een afgesloten afdeling.
Wettelijke basis
Wet BRP art. 2.67 4de lid: Wettelijke verplichting tot deugdelijke identiteitsvaststelling
Besluit BRP art.35
UAVG art. 29: Toelaatbaarheid van biometrie voor authenticatie
Werking
Gegevens
Biometrische kenmerken in het gezicht.
Technische werking
Het systeem maakt gebruik van deep learning en geavanceerde gezichtsherkennings-API's. De technische componenten omvatten:ID-scannerA4 scanner Scanserver. Kleine monitor. Gezichtsscanner. Het proces verloopt als volgt:
1. Het identiteitsdocument wordt gescand.
2. Een gezichtsscan wordt gemaakt van de persoon aan de balie.
3. Het algoritme vergelijkt de gezichtsscan met de afbeelding uit het identiteitsdocument.
4. Het resultaat van de vergelijking wordt getoond op de monitor.
5. De BRP-medewerker beoordeelt het resultaat en neemt een beslissing.
Alleen het resultaat van de scan ('De gezichten zijn hetzelfde' of 'De gezichten zijn niet hetzelfde') wordt gelogd in het BRP-systeem.