Terug naar alle algoritmes

Geautomatiseerde documentcheck en gezichtsvergelijker.

Geautomatiseerde documentcheck en gezichtsvergelijker bij inschrijving in de Basisregisratie Personen (BRP) en het aanvragen van identiteitsbewijzen voor personen ouder dan 18 jaar. Dit Algoritme helpt de inschrijver om “look-alike-fraude” te voorkomen. Afkomstig van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG).

Organisatie
Gemeente 's-Hertogenbosch
Thema
Organisatie en bedrijfsvoering
Status
In gebruik

Algemene informatie

Naam

Geautomatiseerde documentcheck en gezichtsvergelijker.

Korte omschrijving

Geautomatiseerde documentcheck en gezichtsvergelijker bij inschrijving in de Basisregisratie Personen (BRP) en het aanvragen van identiteitsbewijzen voor personen ouder dan 18 jaar. Dit Algoritme helpt de inschrijver om “look-alike-fraude” te voorkomen. Afkomstig van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG).

Organisatie

Gemeente 's-Hertogenbosch

Thema

Organisatie en bedrijfsvoering

Status

In gebruik

Begindatum

2021-07

Contactgegevens

Contact - Gemeente ’s-Hertogenbosch

Publicatiecategorie

Hoog-risico AI-systeem

Verantwoord gebruik

Doel en impact

De geautomatiseerde documentcheck en gezichtsvergelijker dienen drie doelen, te weten: 1. Het vaststellen van de identiteit van de aanvrager van een identiteitsbewijs ter voorkoming van identeitsfraude; 2. Het vaststellen van de echtheid van de aangeleverde brondocumenten uit het land van herkomst ter voorkoming van vervalsing; 3. Het betrouwbaar houden van de informatie in de Basisregistratie Personen (BRP).

Als de applicaties met gebruik van het algoritme aangeven dat de persoon wiens identiteitsdocument en gezicht gescand zijn niet de persoon is die aan de balie staat, dan betrekt de baliemedewerker Publieke Dienstverlening een collega om deze bevinding te toetsen. Een aantal aanvragen wordt afgehandeld door buitenlandspecialisten. Deze specialisten passen ook het 'vier-ogen-principe' toe bij twijfel over de bevinding van de document- en/of gezichtsscan. Als zij tot de conclusie komen dat de bevinding van de documentcheck en/of gezichtsvergelijker correct is en de identiteit van de aanvrager niet overeenkomst met de identiteit op de brondocumenten en/of foto, dan wordt de aanvraag tot inschrijving in de BRP of het aanvragen van een identiteitsbewijs afgewezen. Bij deze afwijzing kan aangegeven worden of er een vermoeden is van fraude. In dat geval worden Politie en/of Marechausse ingeschakeld voor nader onderzoek.

Afwegingen

De inzet van dit algoritme helpt medewerkers van de afdeling Publieke Dienstverlening met het vaststellen van de identiteit van de burger aan de balie. Documenten bevatten een aantal echtheidskenmerken die de documentscanner nauwkeuriger kan vaststellen dan het menselijk oog. Dit geldt eveneens voor het controleren van de biometrische kenmerken in het gezicht. 

Menselijke tussenkomst

Ja. Er wordt geen onderscheid gemaakt in de toepassing van de documentscanner en gezichtsvergelijker. Beide instrumenten worden ingezet voor elke burger die zich komt inschrijven als inwoner van de gemeente 's-Hertogenbosch en/of identeitsbewijzen komt aanvragen. Verder wordt het 'vier-ogen-principe' toegepast als de bevinding van de documentcheck of gezichtsvergelijker negatief is. Tot slot vindt er ook bij uitreiking bij identiteitsbewijzen een laatste check plaats door een baliemedewerker.                                        

Risicobeheer

Door de applicaties altijd in te zetten bij inschrijving voor de BRP of bij de aanvraag van identiteitsbewijzen wordt het risico op mogelijke profilering op voorhand uitgesloten. Een volgend risico is dat de geautomatiseerde documentcheck of de gezichtsvergelijker tot een geautomatiseerd besluit leidt. Dit risico wordt ondervangen doordat de bevinding altijd getoetst wordt door een medewerker. Bij twijfel door minimaal 2 medewerkers. 

Wettelijke basis

Wettelijke verplichting tot deugdelijke identiteitsvaststelling: Wet BRP art. 2.67 4de lid, Besluit BRP art.35 Toelaatbaarheid van biometrie: UAVG art. 29, in voorliggende situatie is authenticatie noodzakelijk.

Links naar wettelijke basis

Wet BRP art. 2.67 4de lid, Besluit BRP art.35 Toelaatbaarheid van biometrie: UAVG art. 29: https://wetten.overheid.nl/BWBR0033715/2023-10-01#Hoofdstuk2

Werking

Gegevens

Biometrische kenmerken in het gezicht en echtheidskenmerken op het document.

Technische werking

Deep learning. Advanced face recognition APIs: C++, Java, Microsoft .NET, BioAPI 2.0 Verification Engine (C API). Gedocumenteerde voorbeelden voor de belangrijkste use cases en specifieke implementaties. Hulpmiddelen voor biometrische evalusaties, waaronder genereren van ‘identification match’ overzichten en ‘similarity matrix’ data.

Leverancier

Oribi B.V.