Terug naar alle algoritmes

Criminaliteits Anticipatie Systeem (CAS)

Politie

Verwachting van de hoeveelheid criminaliteit in een buurt.

Laatst gewijzigd op 14 juni 2024 om 10:11 | Publicatiestandaard 1.0
Publicatiecategorie
Overige algoritmes
Impacttoetsen
IAMA
Status
In gebruik

Algemene informatie

Thema

Openbare orde en veiligheid

Begindatum

10-2015

Contactgegevens

https://www.politie.nl

Verantwoord gebruik

Doel en impact

CAS geeft informatie aan politieteams over waar en wanneer criminaliteit te verwachten is. De politie kan in die vakken (zie "technische werking") en op die tijdstippen extra actief zijn.

Afwegingen

Het voordeel van CAS is dat mensen en middelen effectiever kunnen worden ingezet om de veiligheid te vergroten. Een nadeel is dat CAS gebaseerd is op aangiften en meldingen van burgers. Als er geen aangiften of meldingen van criminaliteit zijn gedaan, wil dat niet altijd zeggen dat er geen extra inzet van de politie nodig is.

De inzet van CAS is gerechtvaardigd omdat CAS belangrijke informatie voor de politie oplevert. Maar de uitkomsten van CAS zijn niet de enige manier om te bepalen welke inzet van de politie nodig is. Ook langs andere wegen, bijvoorbeeld via de wijkagent, komt informatie over criminaliteit bij de politie binnen.

Menselijke tussenkomst

De medewerkers van het zogeheten informatieknooppunt van een politieteam verwerken de uitkomsten van CAS, waarbij zij ook gebruik maken van andere politie-informatie. Deze gegevens verwerken zij tot een advies voor de inzet van mensen en middelen. 

Risicobeheer

Voor CAS is een Impact Assessment Mensenrechten en Algoritmes (IAMA) uitgevoerd om te bepalen welke risico's er zijn en hoe we deze zo klein mogelijk kunnen houden. Ieder jaar wordt kritisch naar deze risico's gekeken en ook naar mogelijke nieuwe risico's. 

Wettelijke basis

De wettelijke grondslag van de inzet van CAS is beschreven in artikel 3 van de Politiewet. De inzet van CAS valt onder de dagelijkse politietaak. CAS helpt om te prioriteren en te kiezen waar capaciteit wordt ingezet. De wettelijke grondslag om politiegegevens te mogen verwerken is belegd in artikel 8 en 13 van de Wpg (Wet Politiegegevens).   

Links naar wettelijke basis

  • Tekst: https://wetten.overheid.nl/BWBR0031788/2023-02-18/#Hoofdstuk2_Paragraaf2.1_Artikel3
  • Tekst: https://wetten.overheid.nl/BWBR0022463/2022-10-01/#Paragraaf2_Artikel8
  • Tekst: https://wetten.overheid.nl/BWBR0022463/2022-10-01/#Paragraaf2_Artikel13

Impacttoetsen

Impact Assessment Mensenrechten en Algoritmes (IAMA)

Werking

Gegevens

CAS maakt gebruik van de informatie uit politieregistraties. Alle informatie is gedepersonaliseerd en anoniem gemaakt. De informatie is niet te herleiden tot personen en gebeurtenissen. 

Technische werking

Het gebied van een specifiek politieteam wordt verdeeld in vakken van 125 bij 125 meter. Van deze vakken wordt met behulp van historische politieregistraties het volgende berekend:

  • hoeveel incidenten van een bepaalde vorm van criminaliteit in een periode van twaalf weken hebben plaatsgevonden in of rondom het vak;
  • hoeveel bekende verdachten van dat type criminaliteit in deze periode woonachtig zijn in de buurt van het vak.

 

Met deze indicatoren kan CAS een verwachting opstellen voor de vakken. Dit wordt gedaan door een gecombineerd logistisch regressiemodel. Dat model is in staat om op basis van de hierboven genoemde indicatoren in te schatten hoe groot de kans is dat in de nabije toekomst een incident van een bepaald type criminaliteit plaatsvindt.

Met behulp van de hierboven genoemde indicatoren en het logistisch regressiemodel kan een politieteam zien in welke vakken en op welke tijdstippen er een verhoogd risico is op een bepaald type criminaliteit. Deze vakken worden vervolgens weergegeven op een kaart. Een politieteam kan van maximaal vier soorten criminaliteit afbeeldingen aanvragen om af te beelden op een CAS-kaart.

 

Leverancier

Politie