Criminaliteits Anticipatie Systeem (CAS)
- Publicatiecategorie
- Overige algoritmes
- Impacttoetsen
- IAMA
- Status
- In gebruik
Algemene informatie
Thema
Begindatum
Contactgegevens
Verantwoord gebruik
Doel en impact
Afwegingen
Het voordeel van CAS is dat mensen en middelen effectiever kunnen worden ingezet om de veiligheid te vergroten. Een nadeel is dat CAS gebaseerd is op aangiften en meldingen van burgers. Als er geen aangiften of meldingen van criminaliteit zijn gedaan, wil dat niet altijd zeggen dat er geen extra inzet van de politie nodig is.
De inzet van CAS is gerechtvaardigd omdat CAS belangrijke informatie voor de politie oplevert. Maar de uitkomsten van CAS zijn niet de enige manier om te bepalen welke inzet van de politie nodig is. Ook langs andere wegen, bijvoorbeeld via de wijkagent, komt informatie over criminaliteit bij de politie binnen.
Menselijke tussenkomst
De medewerkers van het zogeheten informatieknooppunt van een politieteam verwerken de uitkomsten van CAS, waarbij zij ook gebruik maken van andere politie-informatie. Deze gegevens verwerken zij tot een advies voor de inzet van mensen en middelen.
Risicobeheer
Voor CAS is een Impact Assessment Mensenrechten en Algoritmes (IAMA) uitgevoerd om te bepalen welke risico's er zijn en hoe we deze zo klein mogelijk kunnen houden. Ieder jaar wordt kritisch naar deze risico's gekeken en ook naar mogelijke nieuwe risico's.
Wettelijke basis
De wettelijke grondslag van de inzet van CAS is beschreven in artikel 3 van de Politiewet. De inzet van CAS valt onder de dagelijkse politietaak. CAS helpt om te prioriteren en te kiezen waar capaciteit wordt ingezet. De wettelijke grondslag om politiegegevens te mogen verwerken is belegd in artikel 8 en 13 van de Wpg (Wet Politiegegevens).
Links naar wettelijke basis
- Tekst: https://wetten.overheid.nl/BWBR0031788/2023-02-18/#Hoofdstuk2_Paragraaf2.1_Artikel3
- Tekst: https://wetten.overheid.nl/BWBR0022463/2022-10-01/#Paragraaf2_Artikel8
- Tekst: https://wetten.overheid.nl/BWBR0022463/2022-10-01/#Paragraaf2_Artikel13
Impacttoetsen
Werking
Gegevens
Technische werking
Het gebied van een specifiek politieteam wordt verdeeld in vakken van 125 bij 125 meter. Van deze vakken wordt met behulp van historische politieregistraties het volgende berekend:
- hoeveel incidenten van een bepaalde vorm van criminaliteit in een periode van twaalf weken hebben plaatsgevonden in of rondom het vak;
- hoeveel bekende verdachten van dat type criminaliteit in deze periode woonachtig zijn in de buurt van het vak.
Met deze indicatoren kan CAS een verwachting opstellen voor de vakken. Dit wordt gedaan door een gecombineerd logistisch regressiemodel. Dat model is in staat om op basis van de hierboven genoemde indicatoren in te schatten hoe groot de kans is dat in de nabije toekomst een incident van een bepaald type criminaliteit plaatsvindt.
Met behulp van de hierboven genoemde indicatoren en het logistisch regressiemodel kan een politieteam zien in welke vakken en op welke tijdstippen er een verhoogd risico is op een bepaald type criminaliteit. Deze vakken worden vervolgens weergegeven op een kaart. Een politieteam kan van maximaal vier soorten criminaliteit afbeeldingen aanvragen om af te beelden op een CAS-kaart.
Leverancier
Soortgelijke algoritmebeschrijvingen
- Het algoritme voorspelt het aantal cliënten dat gebruik zal maken van jeugdzorg in de komende kwartalen/jaren.Laatst gewijzigd op 6 maart 2024 om 15:36 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Overige algoritmes
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- In ontwikkeling
- Het algoritme maakt zichtbaar of iemand die in een penitentiaire inrichting zit tegelijkertijd een bijstandsuitkering ontvangt. Zo ja, dan wordt een signaal gegeven aan de gemeente.Laatst gewijzigd op 5 juli 2024 om 8:38 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- In gebruik
- Het verminderen van de kans dat Utrechtse jongeren betrokken raken bij drugscriminaliteit.Laatst gewijzigd op 12 juli 2024 om 9:46 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- In gebruik
- Het voorspelmodel voor Jeugdhulp voorspelt het aantal unieke jongeren met Jeugdhulp zonder verblijf met een voorspelhorizon van zes jaar. Naast het aantal jongeren worden ook voorspellingen gedaan over de kosten. Voorspellingen worden gedaan op wijkniveau, voor de stadsdelen en voor heel Den Haag.Laatst gewijzigd op 5 juli 2024 om 11:06 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Overige algoritmes
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- In gebruik