Signaal detentie (inclusief detentie buitenland)

Het algoritme maakt zichtbaar of iemand die in een penitentiaire inrichting zit tegelijkertijd een bijstandsuitkering ontvangt. Zo ja, dan wordt een signaal gegeven aan de gemeente.

Laatst gewijzigd op 5 juli 2024 om 8:38 | Publicatiestandaard 1.0
Publicatiecategorie
Impactvolle algoritmes
Impacttoetsen
Veld niet ingevuld.
Status
In gebruik

Algemene informatie

Thema

Sociale zekerheid

Begindatum

Veld niet ingevuld.

Contactgegevens

https://www.inlichtingenbureau.nl/Over-ons/Contact

Link naar publiekspagina

https://www.inlichtingenbureau.nl/Beleidsterreinen/Werk-en-Bestaanszekerheid/Rechtmatigheidscontrole/Detentie

Verantwoord gebruik

Doel en impact

Iemand die is ingesloten in een penitentiaire inrichting, heeft geen recht op een bijstandsuitkering. Gemeenten hebben de taak dit te controleren en in voorkomende gevallen na onderzoek de bijstandsuitkering stop te zetten. Het Inlichtingenbureau informeert de gemeente als een inwoner met een bijstandsuitkering is ingesloten in penitentiaire inrichting. Dit gebeurt met informatie van Dienst Justitiële Inrichting (DJI) en ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa).

Afwegingen

Het algoritme zorgt ervoor dat een gemeente alleen de gegevens ontvangt van hun inwoners met een bijstandsuitkering die in detentie zijn. Hiermee beschermen we de privacy van de burger. Een voordeel van het gebruik van dit algoritme is dat het opdelen van de landelijke lijst veel sneller gaat, dan wanneer dit met de hand wordt gedaan. Dit scheelt veel tijd bij medewerkers van de gemeenten. Ook worden er zo minder fouten gemaakt.

Menselijke tussenkomst

Bij het Inlichtingenbureau zelf is er bij dit algoritme geen sprake van menselijke tussenkomst. Wel borgt het Inlichtingenbureau of het verwerkingsproces goed is verlopen. 

De gemeente bepaalt of en hoe ze een wijziging uitvoert.

Risicobeheer

De privacy van de burger is een belangrijk aandachtspunt. Daarom wordt er periodiek gekeken of er risico’s zijn en wat daaraan gedaan kan worden. Dit heet privacy impact assessment (PIA).

Wettelijke basis

In artikel 13, eerste lid, onder a, van de Participatiewet, staat beschreven dat er geen recht op bijstand bestaat voor diegene aan wie rechtens zijn vrijheid is ontnomen.

 

Grondslag verwerking Dienst Justitiële Inrichtingen (als onder de minister van V&J ressorterende dienst):

  • artikel 64, eerste lid, onder k, en twaalfde lid, en artikel 68 Participatiewet
  • artikel 45, eerste lid, onder k, en elfde lid, Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAW)
  • artikel 45, eerste lid, onder k, en elfde lid, Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAZ)

 

Grondslag verwerking Ministerie van Buitenlandse Zaken:

  • artikel 64, dertiende lid, en artikel 68 Participatiewet

 

Grondslag verwerking Inlichtingenbureau:

  • artikel 64, derde lid, en dertiende lid, en artikel 68 Participatiewet
  • artikel 45, tweede lid en elfde lid IOAW
  • artikel 45, tweede lid en elfde lid, IOAZ
  • artikel 63 Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen (SUWI), artikel 5.24, leden 1 en 3, Besluit SUWI & artikelen 6.2 en 6.6 Regeling SUWI
  • Samenwerkings- en uitwisselingsovereenkomst IB-BuZa

 

Grondslag verwerking Gemeenten:

  • artikel 13, eerste lid, onder a, van de Participatiewet
  • Hoofdstuk 5 ‘Uitvoering’ en hoofdstuk 6 “Bevoegdheden en faciliteiten gemeenten” Participatiewet

Links naar wettelijke basis

Participatiewet: https://wetten.overheid.nl/BWBR0015703/2024-01-01

Link naar verwerkingsregister

Privacy en burgers (inlichtingenbureau.nl)

Werking

Gegevens

Dagelijks levert de Dienst Justitiële Inrichting (DJI) een bestand met personen die nieuw in Nederlandse penitentiaire inrichtingen zijn ingesloten. Het bestand bevat BSN, startdatum (datum insluiting) en een DT-code van de betreffende penitentiaire inrichting.

Voor buitenlandse detentie wordt maandelijks door ministerie van Buitenlandse Zaken een bronbestand aangeleverd. Dit bestand bevat BSN en Detentiedatum (de datum aanvang van de detentie in de penitentiaire inrichting).

De gemeenten leveren maandelijks de BSN van de actuele bijstandspopulatie. 

Technische werking

A. Het Inlichtingenbureau ontvangt dagelijks van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) een bestand met personen met de insluitingsdatum, aangevuld met de DT code van de betreffende penitentiaire inrichting.

B. Het Inlichtingenbureau ontvangt 1x per maand van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) een bestand met nieuwe detenties in het buitenland.

C. Een gemeente levert maandelijks een bestand m.b.t. de actuele bijstandspopulatie. 

D. De door DJI en BuZa ontvangen informatie wordt gebruikt om te vergelijken of het BSN voorkomt in de landelijke voorziening bijstandspopulatie van het Inlichtingenbureau.

E. Heeft een burger een bijstandsuitkering en is deze gedetineerd dan wordt een signaal gecreëerd en opgeslagen. Vervolgens kunnen gemeenten deze signalen over hun inwoners bij het Inlichtingenbureau afnemen.

Leverancier

Intern ontwikkeld

Soortgelijke algoritmebeschrijvingen

  • Het algoritme wordt gebruikt door de grootste Nederlandse gemeenten en controleert op basis van ingevulde velden in het aanvraagformulier of een persoon in aanmerking komt voor een uitkering.

    Laatst gewijzigd op 5 juli 2024 om 9:22 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik
  • Een bijstandsgerechtigde kan alleen bijstand aanvragen bij de gemeente waar de bewoner staat ingeschreven. Bijvoorbeeld als gevolg van verhuizing kan het voorkomen dat iemand van meerdere gemeenten bijstand ontvangt. Stichting Inlichtingenbureau (IB) informeert de gemeenten hierover. De gemeenten kunnen dan onrechtmatig lopende uitkeringen stoppen.

    Laatst gewijzigd op 11 oktober 2024 om 8:40 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik
  • Vanuit de Participatiewet dient onze gemeente gedurende de looptijd van de uitkering de rechtmatigheid daarvan te controleren. Hiervoor gebruikt gemeente Midden-Groningen naast het taakveld sociale recherche ook de diensten van het landelijke Inlichtingenbureau.

    Laatst gewijzigd op 10 januari 2025 om 16:25 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    DPIA
    Status
    In gebruik
  • Een inwoner die een gevangenisstraf opgelegd heeft gekregen en zich hieraan probeert te onttrekken, noemen we een voortvluchtig veroordeelde. Deze inwoners hebben geen recht op bijstand. Gemeenten moeten dit controleren en, als het nodig is, de bijstandsuitkering na onderzoek stoppen.

    Laatst gewijzigd op 11 oktober 2024 om 8:14 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik
  • Inwoners die zelf niet over voldoende inkomen of vermogen beschikken, ontvangen meestal een uitkering. De gemeente Rotterdam onderzoekt of de uitkering die inwoners ontvangen rechtmatig is en nog aansluit bij hun huidige situatie. Het algoritme dat ondersteunde bij de selectie voor deze heronderzoeken wordt sinds begin 2022 niet gebruikt.

    Laatst gewijzigd op 18 juli 2024 om 12:37 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Hoog-risico AI-systeem
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    Buiten gebruik