Terug naar alle algoritmes

Handhaving Illegale Onderhuur

In 2020 is de Gemeente begonnen met het ontwikkelen van een model dat met behulp van data kan ondersteunen bij de opsporing van illegale onderhuur van sociale huurwoningen.

Laatst gewijzigd op 29 april 2024 om 12:06 | Publicatiestandaard 1.0
Publicatiecategorie
Impactvolle algoritmes
Impacttoetsen
Veld niet ingevuld.
Status
Buiten gebruik

Algemene informatie

Thema

Wonen

Begindatum

Veld niet ingevuld.

Contactgegevens

Algoritmen@amsterdam.nl

Link naar publiekspagina

https://algoritmeregister.amsterdam.nl/ai-system/handhaving-illegale-onderhuur/1114/

Verantwoord gebruik

Doel en impact

In 2020 is de Gemeente begonnen met het ontwikkelen van een model dat met behulp van data kan ondersteunen bij de opsporing van illegale onderhuur van sociale huurwoningen. Voor het model hebben domein experts indicatoren opgesteld die verband kunnen hebben met het illegaal onderverhuren van sociale huurwoningen. Deze indicatoren zijn zorgvuldig opgesteld en gecontroleerd op onder andere eventuele bias en discriminatie. Het model checkt automatisch op basis van data welke van deze indicatoren aanwezig zijn bij een adres. Deze eventuele indicatoren worden getoond als aandachtspunten voor toezichthouders. Toezichthouders behouden hun eigen autonomie en beslissen zelf of zij een adres verder in onderzoek nemen. Er zal nooit direct handhaving volgen uit het model. Handhaving kan namelijk alleen plaatsvinden als ter plaatse een handhaafbare situatie geconstateerd is. Door verschillende omstandigheden ligt de ontwikkeling van dit model al geruime tijd stil. Het wordt dan ook nog niet ingezet en gegevens zijn alleen verwerkt in een testfase. Er zijn nog geen besluiten genomen of activiteiten ontplooid op basis van dit model. Op het moment dat het model wel zal worden ingezet zal er een breed omschreven proces in het register komen.

Afwegingen

Het model checkt automatisch op basis van data welke van deze indicatoren aanwezig zijn bij een adres. Deze eventuele indicatoren worden getoond als aandachtspunten voor toezichthouders. Toezichthouders behouden hun eigen autonomie en beslissen zelf of zij een adres verder in onderzoek nemen. Er zal nooit direct handhaving volgen uit het model. Handhaving kan namelijk alleen plaatsvinden als ter plaatse een handhaafbare situatie geconstateerd is.

Menselijke tussenkomst

N.v.t.

Risicobeheer

N.v.t.

Werking

Gegevens

N.v.t.

Soortgelijke algoritmebeschrijvingen

  • Het voorkomen dat Utrechts vastgoed wordt gebruikt voor het witwassen van crimineel vermogen. Deze aanpak maakt onderdeel uit van de citydeal Zicht Op Ondermijning.

    Laatst gewijzigd op 12 juli 2024 om 9:47 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    DPIA, ...
    Status
    In gebruik
  • Het model helpt bij het opsporen en analyseren van onrechtmatigheden en onregelmatigheden na de toekenning van een Wmo/Jeugdwet voorziening. Het model signaleert of er nader onderzoek gedaan moet worden naar de besteding van gelden.

    Laatst gewijzigd op 5 juli 2024 om 9:31 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    IAMA
    Status
    In gebruik
  • Het voorkomen dat Utrechts vastgoed wordt gebruikt voor drugscriminaliteit. Deze aanpak maakt onderdeel uit van de citydeal Zicht Op Ondermijning.

    Laatst gewijzigd op 12 juli 2024 om 9:48 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    DPIA, ...
    Status
    In gebruik
  • Doordat we op betere en gerichtere wijze goed verhuurderschap kunnen controleren op goed verhuurderschap en het naleven van de woningwet, kunnen overtreders (ook wel huisjesmelkers of vastgoedmisbruikers genoemd) eerder een boete ontvangen (als er sprake is van een overtreding) dan voorheen het geval was.

    Laatst gewijzigd op 12 juli 2024 om 9:51 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    DPIA, ...
    Status
    In gebruik