Bevolkingsprognosemodel

De bevolkingsprognose geeft Inzicht in de samenstelling, spreiding en de toekomstige omvang van de bevolking.

Laatst gewijzigd op 5 juli 2024 om 10:52 | Publicatiestandaard 1.0
Publicatiecategorie
Overige algoritmes
Impacttoetsen
Veld niet ingevuld.
Status
In gebruik

Algemene informatie

Thema

Organisatie en bedrijfsvoering

Begindatum

Veld niet ingevuld.

Contactgegevens

datashop@denhaag.nl

Verantwoord gebruik

Doel en impact

Doel is inzicht te hebben in de (mogelijke) toekomstige ontwikkeling van de Haagse bevolking naar leeftijd.

Het model heeft geen directe invloed op het dagelijks leven van burgers. 

Afwegingen

GBPRO is een model dat gemaakt is door en voor Nederlandse gemeenten. Er zijn geen vergelijkbare alternatieven beschikbaar waarbij je op lokaal (gemeente) niveau de situatie qua sterfte, geboorte en migratie zo goed mogelijk kan inschatten.

Menselijke tussenkomst

De uitkomsten van het model zijn input voor verwerking door diverse beleidsvelden, via menselijke tussenkomst. Het algoritme wordt uitgevoerd op verzoek van het College van B&W en is alleen adviserend. B&W kan besluiten geen prognose meer te maken.

Risicobeheer

Resultaten van het model worden altijd geanalyseerd door specialisten. Jaarlijks worden de uitkomsten van de prognose vergeleken met de realisatie.

Wettelijke basis

De uitkomsten zijn input voor gemeentelijke beleidsmakers zoals bv op het gebied van ruimtelijke ordening, stedelijke ontwikkeling, sociale ontwikkeling, arbeidsmarkt, volkshuisvesting, economie, zorg en welzijn en onderwijs.

Werking

Gegevens

Geaggregeerde gegevens van minimaal 5 jaar voor: Basisbevolking naar leeftijd en geslacht, Geboorten naar leeftijd moeder, Sterfte naar leeftijd en geslacht, Vertrek Binnenland naar leeftijd en geslacht, Vertrek Buitenland naar leeftijd en geslacht, Vestiging Binnenland naar leeftijd en geslacht, Vestiging Buitenland naar leeftijd en geslacht, De meest actuele woningbouwprogrammering.

Technische werking

Op basis van de aanname van de (gecorrigeerde) kansen wordt de prognose voor het eerste jaar per leeftijd en geslacht opgesteld. Dit gebeurt door eerst de correctie voor het binnenlands vertrek te bepalen, waarna het totaal vertrek binnenlands en buitenlands bepaald wordt. Om vervolgens het aantal geboorten te kunnen bepalen worden eerst vestiging, vertrek, zowel binnenlands als buitenlands berekend en de sterfte berekend, waarna het totaal aantal geboorten kan worden berekend. Als het aantal geboorten is berekend worden deze nuljarig gemaakt en verdeeld over de geslachten. In het proces wordt daarna weer het vertrek bepaald, de instroom en de sterfte. De laatste stap is de beginbevolking naar leeftijd en geslacht plus de vestiging naar leeftijd en geslacht min het vertrek naar leeftijd en geslacht min de sterfte naar leeftijd en geslacht. Deze laatste cyclus levert de eindbevolking van het eerste prognosejaar. Deze bevolking is de startbevolking van het tweede prognosejaar. Op deze wijze wordt de prognose het ingesteld aantal jaren vooruit berekend. Met behulp van de correctiematrix is het mogelijk om de prognose met een gewijzigde aanname opnieuw door te rekenen.

Soortgelijke algoritmebeschrijvingen

  • Het algoritme voorspelt het aantal cliënten dat gebruik zal maken van jeugdzorg in de komende kwartalen/jaren.

    Laatst gewijzigd op 6 maart 2024 om 15:36 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Overige algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In ontwikkeling
  • Dit algoritme helpt bij het herkennen van de (pleeg)kinderen die recht hebben op de tegemoetkoming vanuit de kindregeling.

    Laatst gewijzigd op 18 juni 2024 om 9:53 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    DPIA, IAMA
    Status
    In gebruik
  • Een projectie model waarmee binnenkomende gegevens over de Covid epidemie worden vertaald naar een prognose van het aantal IC-opnames per dag met COVID-19 in Nederland, tijdens de COVID pandemie.

    Laatst gewijzigd op 17 juni 2024 om 11:37 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Overige algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    Buiten gebruik
  • Op basis van rekenregels wordt bepaald welke norm moet worden toegepast voor deze inwoner. Meer specifieke informatie mbt dit algoritme volgt.

    Laatst gewijzigd op 25 juni 2024 om 7:08 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Hoog-risico AI-systeem
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In ontwikkeling
  • Voorspelmodel dat op basis van een brede dataset met wegkenmerken en ongevallen risicoscores geeft op verkeersongevallen.

    Laatst gewijzigd op 23 augustus 2024 om 15:37 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In ontwikkeling