Terug naar alle algoritmes

Populatiebepaling kindregeling

Dit algoritme helpt bij het herkennen van de (pleeg)kinderen die recht hebben op de tegemoetkoming vanuit de kindregeling.

Organisatie
Dienst Toeslagen
Beleidsterrein
Dienstverlening
(Zelf)lerend
Nee
Status
In gebruik

Algemene informatie

Naam

Populatiebepaling kindregeling

Organisatie

Dienst Toeslagen

Korte omschrijving

Dit algoritme helpt bij het herkennen van de (pleeg)kinderen die recht hebben op de tegemoetkoming vanuit de kindregeling.

(Zelf)lerend

Nee

Beleidsterrein

Dienstverlening

Status

In gebruik

Begindatum

11-2022

Contactgegevens

Als u een vraag heeft over het algoritme, kunt u deze stellen aan: algoritmeregister.toeslagen@toeslagen.nl

Link naar publiekspagina

https://kindregelingvoorjou.nl/ https://herstel.toeslagen.nl/kindregeling/kindregeling-steun-voor-kinderen-en-jongeren/ https://herstel.toeslagen.nl/dashboard-kinderopvangtoeslag/ 

Verantwoord gebruik

Doel en impact

Het doel is om in kaart te brengen welke (pleeg)kinderen in aanmerking komen voor de tegemoetkoming vanuit de kindregeling. Dit zijn (pleeg)kinderen van gedupeerde ouders en (pleeg)kinderen van huidige toeslagpartners van gedupeerde ouders en (pleeg)kinderen van gedupeerde ex-toeslagpartners van de gedupeerde ouder. Door het algoritme te gebruiken worden gedupeerde (pleeg)kinderen efficiënter, nauwkeuriger en consistenter herkend. Op deze manier kunnen (pleeg)kinderen die recht hebben op tegemoetkoming zo snel mogelijk geholpen worden. Het algoritme helpt bij het herkennen van gedupeerde (pleeg)kinderen. Voor gedupeerde (pleeg)kinderen is het ook mogelijk om zichzelf aan te melden.

Afwegingen

Het gebruik van dit algoritme levert de volgende voordelen op:


  • Snelheid en efficiëntie: hierdoor kunnen gedupeerde (pleeg)kinderen zo snel mogelijk geholpen worden;
  • Consistentie: de consistente aanpak zorgt ervoor dat de groep gedupeerde (pleeg)kinderen altijd hetzelfde wordt bepaald;
  • Nauwkeurigheid: het bepalen van de groep gedupeerde (pleeg)kinderen wordt heel precies gedaan;
  • Traceerbaarheid en reproduceerbaarheid: de stappen die zijn gedaan zijn vastgelegd en maken duidelijk waarom een gedupeerd (pleeg)kind is geselecteerd;
  • Flexibiliteit: de manier waarop de aanpak is ingericht, zorgt voor ruimte en flexibiliteit om nieuwe dingen te gebruiken in de processen die er zijn.

Menselijke tussenkomst

  • Als een (pleeg)kind onder een bijzondere situatie valt, dan wordt zijn/haar dossier met de hand gecontroleerd;
  • Er worden daarnaast steekproeven uitgevoerd waarbij met de hand gecontroleerd wordt of de (pleeg)kinderen terecht de vergoeding ontvangen;
  • De uitkomsten van de populatiebepaling worden gebruikt door medewerkers om brieven naar ouders en (pleeg)kinderen te sturen over de vergoeding vanuit de kindregeling;
  • Het algoritme helpt om (pleeg)kinderen van gedupeerden vast te stellen. Burgers kunnen zichzelf of hun kind aanmelden als zij denken dat de regeling ook voor hen geldt.

Risicobeheer

  • Risicobeheersing en waarborgen

Voor de ontwikkeling van algoritmen heeft de Dienst Toeslagen voorwaarden opgesteld, een kwaliteitsframework. Hierin staan ​​regels en afspraken die worden gevolgd bij het ontwikkelen van het algoritme. De voorwaarden zijn van de Auditdienst Rijk afkomstig en leidend. Het algoritme heeft bedrijfsregels gebaseerd op de wet en regelgeving. Deze bedrijfsregels worden getest en onderhouden om te blijven voldoen aan wet- en regelgeving en politieke wensen. Bij wijzigingen in een algoritme toetst de Dienst Toeslagen of nog steeds aan de kwaliteitseisen wordt voldaan.


  • Gelijkheid, non-discriminatie en privacy

Het gebruik van gegevens wordt getoetst aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De AVG schrijft voor dat er niet meer gegevens gebruikt mogen worden dan noodzakelijk is. Dat heet dataminimalisatie. De Dienst Toeslagen onderzoekt regelmatig of de gebruikte gegevens nog nodig zijn en dus gebruikt mogen worden. Is dit niet het geval, dan wordt het algoritme aangepast en worden gegevens ook niet meer gebruikt.


  • Profilering

Het algoritme gebruikt alleen gegevens die bij de rubriek gegevens zijn vermeld. Het gebruik van gegevens wordt getoetst om te voorkomen dat er profilering plaats vindt dat niet is toegestaan.


  • Recht op inzage

Burgers hebben het recht om de informatie te zien die over hen wordt verzameld. Ook kunnen ze een aanvraag doen om deze informatie aan te laten passen.

Wettelijke basis

  • Wet hersteloperatie toeslagen, Afdeling 2.2 (artikel 2.10 t/m 2.13a) en artikel 6.12 lid 3 Wht
  • Uitvoeringswet algemene verordening gegevensbescherming
  • Wet algemene bepalingen Burgerservicenummer
  • Archiefwet 1995
  • Selectielijsten Dienst Toeslagen

Link naar wettelijke basis

https://wetten.overheid.nl

Impacttoetsen

Data Protection Impact Asssesment (DPIA)

Technische werking

Gegevens

Er wordt een dataset geproduceerd met alle (pleeg)kinderen die recht hebben op vergoeding vanuit de kindregeling. Hiervoor wordt de lijst van gedupeerde ouders gebruikt. Daarnaast wordt de lijst aangevuld met de partners (op dit moment) van de gedupeerde ouders en zijn of haar gedupeerde (pleeg)kinderen. Verder wordt informatie toegevoegd om de kindregeling uit te kunnen voeren. Bijvoorbeeld de naam, de leeftijd en het adres van het (pleeg)kind, alle (historische) broers en zussen, en de gegevens van de toeslagpartner en zijn of haar (pleeg)kinderen. 

Technische werking

De "populatiebepaling kindregeling" is een algoritme dat helpt bij het maken van een overzicht van gedupeerde (pleeg)kinderen. Het algoritme maakt in stappen een dataset van (pleeg)kinderen die recht hebben op vergoeding vanuit de kindregeling. Daarnaast wordt de dataset aangevuld met gegevens van het (pleeg)kind en de ouders die nodig zijn voor de uitvoering. Het algoritme bestaat uit de volgende stappen:


In stap 1 worden de (pleeg)kinderen en de partner (van dit moment) van ouders die slachtoffer waren van de Toeslagenaffaire (gedupeerde ouders) bepaald. Voor alle gedupeerde ouders en toeslagpartners, en de gedupeerde ex-toeslagpartners wordt gezocht naar de (pleeg)kinderen in verschillende informatiesystemen. Deze kinderen worden in een tabel gezet.


In stap 2 worden de gegevens van stap 1 aangevuld met informatie die nodig is om de volgende stappen van de behandeling te bepalen, zoals bijvoorbeeld de leeftijd van het kind. Kinderen dienen te zijn geboren tussen 1 januari 1984 en 5 november 2023.


In stap 3 worden de gegevens van stap 1 en 2 aangevuld met informatie over de gedupeerde en erkende ouders, toeslagpartners en gedupeerde ex-toeslagpartners. Deze informatie is nodig om de volgende stappen van de behandeling voor minderjarige kinderen vast te stellen. Het gaat hierbij om informatie zoals de adressen van de gedupeerde en erkende ouders.


In stap 4 worden alle (historische) broers en zussen van gedupeerde kinderen bepaald. 

 

In stap 5 wordt per (pleeg)kind vastgesteld welk bedrag zij als een tegemoetkoming ontvangen op basis van de Wet hersteloperatie toeslagen.


In stap 6 wordt alle informatie samen gebruikt om vast te stellen of (pleeg)kinderen (mogelijk) recht hebben op vergoeding vanuit de kindregeling. 


In stap 7 wordt gecontroleerd of de geselecteerde (pleeg)kinderen ook echt recht hebben op vergoeding. Vervolgens kan de verzamelde informatie gebruikt worden om de behandeling af te maken.


Indien er informatie mist, bijvoorbeeld wanneer de gedupeerde beschikkingen niet bekend zijn, een adres fout of niet bekend is of er een wettelijke vertegenwoordiging is, dan wordt het dossier met de hand beoordeeld.