Terug naar alle algoritmes

Datagestuurd rioolbeheer opbedrijventerrein Euvelgunne

Op basis van metingen wordt de afvoer van rioolwater gestuurd. Het algoritme bepaalt of een schuif voor de doorvoer open staat of wordt dichtgezet. Hierdoor is het mogelijk om tijdens perioden met veel regen te sturen waar dit water naartoe gaat.

Laatst gewijzigd op 5 januari 2024 om 14:22 | Publicatiestandaard 1.0
Publicatiecategorie
Overige algoritmes
Impacttoetsen
Veld niet ingevuld.
Status
In gebruik

Algemene informatie

Thema

Natuur en milieu

Begindatum

03-2020

Contactgegevens

opendata@groningen.nl

Link naar publiekspagina

https://www.klimaatregeleneuvelgunne.nl/minder-regenwater-naar-riolering

Link naar bronregistratie

https://data.groningen.nl/dataset/algoritmeregister-gemeente-groningen

Verantwoord gebruik

Doel en impact

Door klimaatverandering vallen er vaker zware buien en dat zorgde voor problemen op onder andere het bedrijventerrein Euvelgunne, in het zuidoosten van Groningen. Om deze problemen tegen te gaan worden er verschillende maatregelen ingezet. Een van deze maatregelen is dat op basis van online metingen met sensoren de afvoer van rioolwater wordt gestuurd. Daarnaast moet dit ook voorkomen dat het nodig is om rioolwater te storten in kwetsbare vijvers. 

Afwegingen

Door het inzetten van datagedreven rioolbeheer is het mogelijk om de wateroverlast voor de Euvelgunne te verminderen op een goedkopere manier dan via andere oplossingen. Er komt daardoor minder vervuild water in kwetsbare vijvers. Daarnaast kan de waterzuivering beter zijn werk doen.

Het nadeel is dat er licht vervuild water in het Winschoterdiep kan komen. Dit is echter binnen de grenzen van wat mag.

Menselijke tussenkomst

De schuif kan ook buiten het algoritme om worden bediend. In het beheersysteem/met telemetrie kan de schuif worden bediend door menselijke tussenkomst en is ook te volgen wanneer de schuif open of dicht gaat. De medewerker die verantwoordelijk is voor het beheer van dit soort voorzieningen krijgt een melding zodra de schuif open of dicht gaat.

Risicobeheer

De Gemeente Groningen heeft de waterschappen vroeg betrokken bij dit project. Voordat het systeem werd toegepast is er eerst een theoretische proef gedaan. Pas nadat de resultaten daarvan positief waren is er een praktijkproef gedaan waarbij water daadwerkelijk is afgevoerd.

De kwaliteit van het water wordt goed gemonitord. Daarnaast is er een online alarmering van de schuiven en worden de schuiven regelmatig gecontroleerd. Het beheer van deze schuiven valt onder het standaardbeheer. 

Wettelijke basis

De wettelijke basis voor dit algoritme ligt in de wet milieubeheer. Deze wet legt in grote lijnen vast welke wettelijke middelen er zijn om het milieu te beschermen en welke uitgangspunten daarvoor gelden.

Links naar wettelijke basis

Wet milieubeheer : https://wetten.overheid.nl/BWBR0003245

Werking

Gegevens

De grondslag voor het datagedreven rioolbeheer is een set aan rekenregels. Deze zijn locatiespecifiek. Met actuele data van de neerslag, de resterende bergingscapaciteit in het riool, de kwaliteit van het rioolwater en de

kwaliteit van het oppervlaktewater in elk deel van het stelsel kan met de rekenregels worden bepaald wat de meest optimale afvoersituatie is en wanneer eventueel rioolwater gecontroleerd op het buitenwater moet worden geloosd. 

Technische werking

De technische werking en de verschillende parameters worden uitgelegd in het rapport Data Gestuurd Rioolbeheer op bedrijventerrein Euvelgunne. Deze is te bereiken via onderstaande link. 

Leverancier

Dit systeem is samen met Waterlab Noord (WLN) ontwikkeld door de Gemeente Groningen.

Link naar broncode

https://storage.googleapis.com/klimaatregelengroningen_assets/08/rapport-dgr-euvelgunne-fase-3.pdf