Camerahandhaving geslotenverklaringen

In Rotterdam zijn er gebieden of rijstroken waar je met sommige voertuigen om verschillende redenen niet in mag rijden. Camera's met kentekenherkenning controleren of een auto hier mag rijden.

Laatst gewijzigd op 26 maart 2025 om 14:33 | Publicatiestandaard 1.0
Publicatiecategorie
Overige algoritmes
Impacttoetsen
DPIA
Status
In gebruik

Algemene informatie

Thema

Veld niet ingevuld.

Begindatum

12-2014

Contactgegevens

mobiliteitso@rotterdam.nl

Link naar publiekspagina

https://www.rotterdam.nl/milieuzone-maasvlakte-rotterdam

Link naar bronregistratie

Algoritmeregister Rotterdam - Algoritme

Verantwoord gebruik

Doel en impact

DOEL: De bedoeling van deze toepassing is het controleren of mensen zich houden aan de geslotenverklaringen. Dat zijn gebieden waar je met bepaalde auto’s en andere voertuigen om verschillende redenen niet in mag rijden. Dit is op deze manier geregeld omdat de Gemeente Rotterdam de luchtkwaliteit en de leefbaarheid in Rotterdam wil vergroten. Ook wil de Gemeente mensen aanmoedigen om vaker gebruik te maken van schone en duurzame manieren van vervoer.


IMPACT: Als de camera een auto constateert die een gesloten gebied inrijdt, dan wordt er een foto gemaakt. Op basis van een foto van een kenteken, verrijkt met RDW-gegevens en eventuele ontheffingen controleert een computerprogramma of een voertuig toegang heeft tot een bepaald gebied met geslotenverklaring. Is dit niet het geval, dan wordt deze foto en de bijbehorende informatie beoordeeld worden door een bevoegde ambtenaar. De gevolgen voor de burger kunnen zijn dat een boete onterecht wordt opgelegd. Echter, dit wordt ondervangen door de beoordeling van een boa. Door het gebruik van camera's kunnen burgers het gevoel krijgen dat ze overal worden vastgelegd. Door de algoritmetoepassing worden enkel kentekens vastgelegd, personen worden vervaagd.

Afwegingen

Om het doel van de gebieden met een geslotenverklaring te bereiken moeten zoveel mensen als mogelijk zich aan de regels houden. Dat betekent een zo hoog mogelijke pakkans voor overtreders gedurende alle momenten van de dag. Daarom wordt de controle uitgevoerd met camera’s die op dezelfde plek hangen en worden de kentekens automatisch gecontroleerd. Er is ook gezocht naar andere manieren om dit doel te behalen. Zoals af en toe een controle door een boa of de inzet van mobiele camera’s die steeds op andere plekken staan. Deze andere manieren zijn niet goed genoeg om het doel te behale

Menselijke tussenkomst

Er is menselijke tussenkomst, de BOA controleert de verschillende factoren waarop een boete is uitgedeeld en stuurt vervolgens de gegevens op naar het CJIB.

Risicobeheer

Veld niet ingevuld.

Wettelijke basis

Ontheffingenbeleid nul-emissiezone Rotterdam 2025 en Zero-emissiezone voor bestel- en vrachtauto's

Links naar wettelijke basis

  • Ontheffingenbeleid nul-emissiezone Rotterdam 2025: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-190099.pdf
  • Verkeersbesluit: Zero-emissiezone Rotterdam 2025: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-190099.pdf

Toelichting op impacttoetsen

  1. Er is geen IAMA uitgevoerd omdat er sprake is van een laag-risico algoritmetoepassing. Dit komt door de menselijke tussenkomst. De BOA controleert de verschillende factoren waarop een boete is uitgedeeld en stuurt vervolgens de gegevens op naar het CJIB

Impacttoetsen

Data Protection Impact Assessment (DPIA)

Werking

Gegevens

Voertuigkenmerken

Links naar gegevensbronnen

Voertuigkenmerken: RDW Zakelijk

Technische werking

ANPR-camera’s maken foto’s van kentekens van voertuigen die een bepaald gebied met een (voertuig specifieke) geslotenverklaring inrijden. Aan de hand van de foto wordt een digitaal bericht gestuurd naar een centraal softwarepakket. Aan dit bericht wordt voertuiginformatie toegevoegd. Op basis van dit verrijkte bericht wordt een analyse uitgevoerd of het voertuig is toegestaan in het gebied en zo niet en indien van toepassing, of er aan dat specifieke voertuig een ontheffing is verleend. Aan de hand van deze informatie wordt bepaald of het betreffende voertuig rechtmatig dat specifieke gebied mocht inrijden. Indien vastgesteld wordt dat het betreffende voertuig het gebied niet mocht betreden, volgt het handhavingsproces.


In het handhavingsproces volgt een visuele controle: de juistheid van de geconstateerde overtredingen en de compleetheid van de bijbehorende informatie wordt dagelijks door boa’s gecontroleerd. De boa besluit vervolgens of voertuig in overtreding is. Pas na goedkeuring worden de overtredingen doorgestuurd aan de administratie van handhaving, die de benodigde gegevens van de overtreding verzamelt en vervolgens doorstuurt naar het CJIB (Centraal Justitieel Incassobureau). CJIB verzendt vervolgens de bekeuring naar de eigenaar van het voertuig.

Soortgelijke algoritmebeschrijvingen

  • Camera's detecteren en lezen kentekenplaten van voertuigen die de binnensdtad van Almelo inrijden.

    Laatst gewijzigd op 14 maart 2025 om 10:16 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Overige algoritmes
    Impacttoetsen
    DPIA
    Status
    In gebruik
  • De camera's detecteren en lezen d.m.v. Optical Character Recognizing-techniek kentekenplaten van voertuigen die de binnenstad van Amersfoort inrijden.

    Laatst gewijzigd op 20 juni 2024 om 13:38 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Overige algoritmes
    Impacttoetsen
    DPIA
    Status
    In gebruik
  • De gemeente voert parkeercontroles uit met scanauto's. De camera’s op de scanauto gebruiken een beeldherkenningsalgoritme om kentekens te herkennen en te controleren of het voertuig daar mag parkeren.

    Laatst gewijzigd op 5 januari 2024 om 12:40 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik
  • Om Amsterdam leefbaar en toegankelijk te houden, mag er maar een beperkt aantal auto’s in de stad parkeren.

    Laatst gewijzigd op 16 december 2024 om 15:21 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik
  • Door de inzet van scanauto's zorgen we voor een betere en efficiëntere manier van parkeerhandhaving. Daardoor kan je als bewoner eerder een parkeerboete krijgen als je in overtreding zou zijn, dan voorheen het geval was.

    Laatst gewijzigd op 12 juli 2024 om 9:53 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    DPIA, ...
    Status
    In gebruik