Cameratoezicht verkeersmaatregelen

De gemeente Leiden controleert met ANPR-camera's (Automatic Number Plate Recognition) of voertuigen in een bepaald gebied mogen rijden. Dit geldt voor de nul-emissie zones en voor autoluwe zones in de stad. Als een voertuig niet in een gebied mag rijden herkent de camera dit en vindt er een handmatige controle plaats of iemand een boete krijgt. 

Laatst gewijzigd op 13 mei 2025 om 7:47 | Publicatiestandaard 1.0
Publicatiecategorie
Impactvolle algoritmes
Impacttoetsen
DPIA
Status
In gebruik

Algemene informatie

Thema

Verkeer

Begindatum

04-2023

Contactgegevens

algoritmes@leiden.nl

Verantwoord gebruik

Doel en impact

De binnenstad en de omliggende straten worden in de toekomst autoluwer. Ook is er een nul-emissiezone voor stadsdistributie in de binnenstad. We moeten daarom goed nadenken over hoe we de toegang tot deze gebieden slim en efficiënt kunnen regelen. Dit geldt voor handhaving én ontheffingen.


We denken dat automatische kentekenherkenning (ANPR) het beste werkt. Deze camera’s kunnen een ingewikkeld systeem van regels goed en duidelijk controleren. Zo voldoen we ook aan de wet.

Het doel is om de verkeersregels in deze gebieden digitaal te handhaven. De software herkent en fotografeert kentekens van voertuigen die een inrijverbod negeren. De foto, met datum, tijd, locatie en voertuiggegevens, wordt daarna automatisch doorgestuurd naar ons handhaafsysteem.


Impact:

Een kenteken wordt herkend en opgeslagen. Een algoritme of controle selecteert kentekens die (misschien) fout zitten. Deze selectie komt bij een boa (buitengewoon opsporingsambtenaar). Die bekijkt of er een overtreding is. Soms gebeurt er niets, soms volgt er een boete.

Afwegingen

De keuze voor een “zachte knip” (afsluiting d.m.v. camera) wordt vastgelegd in het verkeersbesluit. Hierin wordt de impact op belanghebbende afgewogen ten opzichte van het algemeen belang.

Menselijke tussenkomst

Een handhaver (altijd een boa) ziet door de software geselecteerde kentekens op zijn scherm en kan op dat moment handmatig beoordelen of er sprake is van een overtreding. Vervolgens kan de handhaver een proces-verbaal opstellen en doorzenden naar het CJIB. 

Risicobeheer

Omdat er persoonsgegevens worden verwerkt, wordt extra aandacht besteed aan beveiliging. Alle gegevens worden verwerkt in een beveiligde omgeving.Veiligheidsmaatregelen zijn contractueel vastgelegd in Service Level Agreement met leverancier Brickyard. Alleen boa’s van de gemeente en medewerkers met een aanwijzing om politiegegevens in te zien, krijgen toegang tot de gegevens van de geconstateerde overtredingen. Gegevens van andere voertuigen worden ook voor hen afgeschermd. Afwijkingen worden direct gemeld bij de leverancier. 

Wettelijke basis

Artikel 18 lid 1 WvW 1994 Regeling domeinlijsten buitengewoon opsporingsambtenaar, Domein 1. Punt 10: artikel 62 RVV 1990 juncto bijlage 1 hoofdstuk C

Links naar wettelijke basis

  • Artikel 18 lid 1 WvW 1994: https://wetten.overheid.nl/jci1.3:c:BWBR0006622&hoofdstuk=II&paragraaf=2&artikel=18&z=2024-06-19&g=2024-06-19
  • Regeling domeinlijsten buitengewoon opsporingsambtenaar, Domein 1: https://wetten.overheid.nl/BWBR0041447/2024-08-01

Link naar verwerkingsregister

https://leiden.registervanverwerkingen.nl/details/4e6e8ff2-38d8-4c0a-93c3-63e81f246096

Toelichting op impacttoetsen

Er is een DPIA uitgevoerd. 

Impacttoetsen

Data Protection Impact Assessment (DPIA)

Werking

Gegevens

Foto’s van kentekens bij een geslotenverklaring, vergunningen, kentekengegevens. 

Links naar gegevensbronnen

RDW: https://opendata.rdw.nl/

Technische werking

Beeldherkenning. ANPR-camera’s op 20 verschillende plaatsen registreren kentekens van motorvoertuigen. (gesloten verklaring, ZES en autoluw)Het algoritme controleert of een ontheffing is verleend en bepaalt of foto's ter beoordeling worden aangeboden in het handhaafsysteem. De voertuiggegevens worden in het handhaafsysteem verrijkt d.m.v. een koppeling met de RDW. 

Leverancier

Brickyard

Soortgelijke algoritmebeschrijvingen

  • Automatic Number Plate Recognition camera's (ANPR) op vier verschillende plaatsen registreren kentekens van passerende motorvoertuigen. Het algoritme controleert of een ontheffing is verleend en bepaalt of foto's ter beoordeling worden aangeboden in het handhaafsysteem.  

    Laatst gewijzigd op 3 september 2024 om 6:04 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik
  • De gemeente voert parkeercontroles uit met scanauto's. De camera’s op de scanauto gebruiken een beeldherkenningsalgoritme om kentekens te herkennen en te controleren of het voertuig daar mag parkeren.

    Laatst gewijzigd op 5 januari 2024 om 12:40 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik
  • In Rotterdam zijn er gebieden of rijstroken waar je met sommige voertuigen om verschillende redenen niet in mag rijden. Camera's met kentekenherkenning controleren of een auto hier mag rijden.

    Laatst gewijzigd op 26 maart 2025 om 14:33 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Overige algoritmes
    Impacttoetsen
    DPIA
    Status
    In gebruik
  • De camera's detecteren en lezen d.m.v. Optical Character Recognizing-techniek kentekenplaten van voertuigen die de binnenstad van Amersfoort inrijden.

    Laatst gewijzigd op 20 juni 2024 om 13:38 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Overige algoritmes
    Impacttoetsen
    DPIA
    Status
    In gebruik
  • Voor het uitvoeren van parkeercontroles gebruikt de gemeente scanauto's. De camera’s op de scanauto gebruiken een beeldherkenningsalgoritme om 1) kentekens te herkennen en 2) te controleren in de parkeerrechtendatabase of het voertuig daar mag parkeren. Ook hebben boa's handmatige scanners die controles uitvoeren. 

    Laatst gewijzigd op 13 mei 2025 om 8:29 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    DPIA
    Status
    In gebruik