Smartcity/ geluidsherkenning
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- DPIA
- Status
- Buiten gebruik
Algemene informatie
Thema
Begindatum
Contactgegevens
Link naar publiekspagina
Verantwoord gebruik
Doel en impact
Het algoritme is ontwikkeld om geluiden te herkennen. In de huidige toepassing wordt voor geluiden die boven een bepaald decibelniveau liggen vastgesteld wat de aard van het luide geluid was. Dit geeft inzicht in het soort geluiden dat overlast geeft. Het algoritme is bedoeld om een globaal beeld te krijgen waar, wanneer er wat voor soorten geluidsoverlast aanwezig zijn zodat daar verder onderzoek naar gedaan kan worden. De uitkomsten van het algoritme zijn niet bedoeld als grond voor directe besluiten of acties zonder verificatie van de uitkomsten.
Door een beter inzicht in de oorzaak van geluidsoverlast die wordt ervaren door burgers, kan de gemeente haar taak in het handhaven van een prettige comfortabele buitenruimte beter uitvoeren. Naast het kunnen vaststellen van het type geluid (geluidherkenning) werd in een testopstelling ook het geluidniveau (decibel) gemeten. Op dit moment zijn er geen burgers die in contact komen met het algoritme. Twee bewoners van de omgeving waar dit algoritme is getest zijn tijdens de duur van de test betrokken geweest om te onderzoeken of de beoogde concept toepassing werkt. Zij hebben middels een dashboard inzicht gekregen in de decibelniveau’s die gemeten worden in de buitenruimte (nb: het algoritme zelf meet geen decibels). Bij deze twee bewoners is een sensor aan hun gevel opgehangen om te kunnen verifiëren wat de geluidsniveau’s bij hun woning zijn. Naast deze twee intensief betrokken bewoners is tijdens de zomer van 2020 een groter evenement georganiseerd om bezoekers en bewoners van en aan de boulevard te informeren, tijdens het Smart @Sea festival.
Afwegingen
Er is geen alternatief voor het geluidsherkenningsalgoritme. Het algoritme is een toevoeging op het meten van geluidsniveau’s. Het algoritme wordt niet gebruikt voor besluitvorming.
Menselijke tussenkomst
Het algoritme kan gestopt worden door de processen op de sensor stil te leggen. Dit kan op afstand door Cyrb worden gedaan of door de beheerder door de stroom naar de sensor uit te schakelen. Er vloeien niet direct processen voort uit de uitkomsten van het algoritme.
Risicobeheer
Het algoritme is getraind op openbare datasets van vergelijkbare geluiden. Omdat deze niet altijd hetzelfde klinken en dezelfde karakteristieken hebben (en aard) als de geluiden die op locatie worden opgevangen zou het algoritme fouten kunnen maken in de geluidsherkenning. Omdat het algoritme alleen de beeldvorming dient levert het geen direct risico's op voor de betrokken burgers en ondernemers. Het risico op uitlekken van data (opgenomen geluiden) is ondervangen door het geluid niet op het apparaat op te slaan maar direct de geluidsherkenning op het apparaat uit te voeren.
Zo lang het systeem niet gebruikt wordt, is het ook niet nodig om de DPIA uit 2019 bij te werken.
Impacttoetsen
Werking
Gegevens
Het algoritme verwerkt uitsluitend spectrogrammen die weer zijn gegenereerd op basis van zelf ingewonnen audiobestanden.
Technische werking
Bij het evalueren van het model wordt de confusion matrix gebruikt en de categorical-crossentropy als metric.
Het algoritme zet geluidsfragmenten van 4 seconden om in spectrogrammen, visuele weergaven van het geluid. De spectrogrammen zijn afbeeldingen van 128x128 pixels met grijswaarden. Deze spectrogrammen worden vervolgens door een beeldherkenningsalgoritme geclassificeerd in een aantal categorieën, zoals "stilstaand verkeer", "muziek", "getoeter", etc. Dit beeldherkenningsmodel is een relatief klein convolutional neural network van 5 lagen. (Drie convolutional lagen gevolgd door max-pooling en twee fully connected lagen.) Het model draait in python, gebruikmakend van de Tensorflow library.
Soortgelijke algoritmebeschrijvingen
- Dit algoritme heeft een laag impact. Het doel van het pilot is om incidenten in de openbare ruimte eerder te herkennen. Met behulp van een algoritme kan de geluidsensor de type geluidsbron achterhalen.Laatst gewijzigd op 21 januari 2025 om 14:26 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Overige algoritmes
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- In gebruik
- Algoritme dat een geluid detecteert en vaststelt wat voor soort geluid het is. Het soort geluid wordt vastgelegd.Laatst gewijzigd op 23 augustus 2024 om 16:03 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- Buiten gebruik
- De locatie van een geluidsbron van een aangemeerd zeeschip bepalen en meten hoe hard het geluid daarvan is. Dit gebeurt met behulp van enkele geluidsmeters.Laatst gewijzigd op 18 juli 2024 om 12:57 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Overige algoritmes
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- In gebruik
- Dit algoritme is een rekenprogramma voor het bepalen van geluidsniveaus van wegverkeer, spoorwegen en industrie.Laatst gewijzigd op 5 januari 2024 om 14:35 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- In gebruik
- Dit algoritme valt onder Digitale gracht.Laatst gewijzigd op 6 januari 2025 om 13:00 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- Buiten gebruik