Cyrb geluidsherkenning

Algoritme dat een geluid detecteert en vaststelt wat voor soort geluid het is. Het soort geluid wordt vastgelegd.

Laatst gewijzigd op 23 augustus 2024 om 16:03 | Publicatiestandaard 1.0
Publicatiecategorie
Impactvolle algoritmes
Impacttoetsen
Veld niet ingevuld.
Status
Buiten gebruik

Algemene informatie

Thema

Openbare orde en veiligheid

Begindatum

Veld niet ingevuld.

Contactgegevens

datashop@denhaag.nl

Verantwoord gebruik

Doel en impact

Het gaat om een pilot. Het algoritme is ontwikkeld om geluiden te herkennen. Daarnaast is het bedoeld om een beeld te krijgen waar, wanneer er wat voor soorten geluidsoverlast aanwezig is. Een derde doel is om eventueel direct te acteren als het type geluid of het geluidsniveau daar aanleiding toe geeft.

De uitkomsten van het algoritme zijn gevalideerd met bewoners om te onderzoeken of de beleving van het geluid overeenkomt met de gemeten waardes. Als een burger/bezoeker/bedrijf zorgt voor geluidsoverlast of een verontrustend type geluid (bijv. pistoolschot) krijgt de burger te maken met handhaving of politie.

Afwegingen

Er is geen alternatief; dit is de simpelste en minst inbreukmakende meting.

Menselijke tussenkomst

Ja. De sensor kan op simpele wijze uitgezet worden. Hiertoe zal besloten worden als er geen toegevoegde waarde is of als er bezwaren komen waar rekening mee dient te worden gehouden.

Risicobeheer

Het algoritme is getraind op openbare datasets van vergelijkbare geluiden. Omdat deze niet altijd hetzelfde klinken en dezelfde karakteristieken hebben (en aard) als de geluiden die op locatie worden opgevangen zou het algoritme fouten kunnen maken in de geluidsherkenning. Omdat het algoritme alleen ter beeldvorming dient, levert dit niet direct risico's op voor de betrokken burgers en ondernemers. Er is geen risico op schending van de privacy doordat het geluid zelf niet wordt opgeslagen. Bij de categorisering van het geluid zijn geen aspecten meegenomen die zouden kunnen leiden tot bias, bijv. nationaliteit.

Wettelijke basis

Gemeentewet. Artikel 172 Handhaving openbare orde

Werking

Gegevens

Geluidsfragmenten

Technische werking

Bij het evalueren van het model wordt de confusion matrix gebruikt en de categorical-crossentropy als metric.

Het algoritme zet geluidsfragmenten van 4 seconden om in spectrogrammen, visuele weergaven van het geluid. De spectrogrammen zijn afbeeldingen van 128x128 pixels in grijswaarden. Deze spectrogrammen worden vervolgens door een beeldherkenningsalgoritme geclassificeerd in een aantal categorieën, zoals "stilstaand verkeer", "muziek", "getoeter", etc. Dit beeldherkenningsmodel is een relatief klein convolutional neural network van 5 lagen. (Drie convolutional lagen gevolgd door max-pooling en twee fully connected lagen.) Het model draait in python, gebruik makend van de Tensorflow library.

Soortgelijke algoritmebeschrijvingen

  • Algoritme dat op basis van spectrogrammen detecteert welk geluid in het spectrogram te zien is. Het algoritme is bedoeld om een globaal beeld te krijgen waar, wanneer er wat voor soorten geluidsoverlast aanwezig zijn zodat daar verder onderzoek naar gedaan kan worden.

    Laatst gewijzigd op 23 augustus 2024 om 15:53 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    DPIA
    Status
    Buiten gebruik
  • De locatie van een geluidsbron van een aangemeerd zeeschip bepalen en meten hoe hard het geluid daarvan is. Dit gebeurt met behulp van enkele geluidsmeters.

    Laatst gewijzigd op 18 juli 2024 om 12:57 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Overige algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik
  • Dit algoritme heeft een laag impact. Het doel van het pilot is om incidenten in de openbare ruimte eerder te herkennen. Met behulp van een algoritme kan de geluidsensor de type geluidsbron achterhalen.

    Laatst gewijzigd op 21 januari 2025 om 14:26 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Overige algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik
  • Algoritme dat het mogelijk maakt om fonetisch (gegevens schrijven zoals ze klinken) te zoeken op persoonsgegevens van vreemdelingen die geregistreerd zijn in de Basisvoorziening Vreemdelingen (BVV).

    Laatst gewijzigd op 21 december 2023 om 15:38 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Overige algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik