Terug naar alle algoritmes

Bestands Controle Module (BCM) Basisregistratie Personen (BRP)

Dit algoritme controleert of de gegevens die in een persoonslijst staan voldoen aan de vereisten van het Logisch Ontwerp BRP voor wat betreft de structuur en de inhoud van de gegevens (Structuur en Domeincontroles).

Laatst gewijzigd op 27 juni 2024 om 6:46 | Publicatiestandaard 1.0
Publicatiecategorie
Overige algoritmes
Impacttoetsen
Veld niet ingevuld.
Status
In gebruik

Algemene informatie

Thema

Organisatie en bedrijfsvoering

Begindatum

Veld niet ingevuld.

Contactgegevens

info@rvig.nl

Link naar publiekspagina

Kwaliteitsmonitor, alleen toegankelijk voor gemeenten via beveiligde verbinding (gemnet en diginetwerk).

Verantwoord gebruik

Doel en impact

Het algoritme controleert of de gegevens die in een persoonslijst zijn opgenomen voldoen aan de vereisten van het Logisch Ontwerp BRP voor wat betreft de structuur en de inhoud van de gegevens (Structuur- en Domeincontroles). Daarnaast zijn er controles die nagaan of de gegevens voldoen aan de wettelijke voorschriften zoals opgenomen in bijvoorbeeld de Wet BRP en het Burgerlijk Wetboek (Logische controles). Hiermee signaleren we mogelijke afwijkingen in de gegevens die opgenomen zijn in de persoonslijst. Afwijkingen geven we door aan gemeenten. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit en de inhoud van de opgenomen gegevens en alleen zij kunnen gegevens wijzigen (van de eigen ingezetenen). Resultaten van de BCM-run van eind november van elk jaar gebruiken gemeenten voor de (wettelijk verplichte) zelfevaluatie BRP.

Afwegingen

De inzet van het algoritme bespaart tijd en geld en bewaakt de kwaliteit van de BRP. Handmatige controle op ruim 3.000 regels zou een zeer arbeidsintensief proces voor gemeenten zijn. Doordat we een pre-run uitvoeren is de kans dat onterechte bevindingen worden gegenereerd, die een negatieve impact hebben op de burger, zeer klein. Doordat we gemeenten op de hoogte brengen van afwijkingen en zij onjuiste gegevens corrigeren, is de positieve impact op de burger groot.

Menselijke tussenkomst

Voorafgaand aan iedere controlerun voeren we eerst een pre-run uit die we beoordelen op juistheid. Als een controleregel (ook) onterechte bevindingen genereert, passen we deze regel aan of halen we die (tijdelijk) uit productie. Ook de definitieve run beoordelen we voorafgaand aan publicatie. In uitzonderlijke gevallen, als een bepaalde controleregel toch nog onterechte bevindingen genereert, kunnen we de gegevens van deze controle voorafgaand aan publicatie eruit filteren.

Risicobeheer

Veld niet ingevuld.

Wettelijke basis

Artikel 4.3 Wet BRP en Artikel 47 Besluit BRP: ‘De uitvoering van deze onderzoeken geschiedt met behulp van een door onze minister beschikbaar gesteld evaluatie-instrument’. Dat evaluatie-instrument is de kwaliteitsmonitor en de BCM maakt daar onderdeel van uit.

Werking

Gegevens

BRP-V

Technische werking

De controles (ruim 3.000) zijn opgenomen in een Exelsheet die de BCM gebruikt bij de controle. De controles zijn gedefinieerd conform paragraaf 3.1.1 Syntax van de voorwaarderegels in het Logisch Ontwerp BRP. Een medewerker van RvIG beoordeelt de juistheid van de output van een controle. Als deze is goedgekeurd wordt hij gepubliceerd in de Kwaliteitsmonitor. Maandelijks voeren alle gemeenten in Nederland een controle uit en jaarlijks doen zij een aparte controle voor de zelfevaluatie BRP en de Registratie niet-Ingezetenen (RNI). Bij iedere wijziging van het Logisch Ontwerp BRP en/of wijzigingen in de van toepassing zijnde wet- en regelgeving gaan we na of we nieuwe controleregels moeten toevoegen en/of dat we bestaande controleregels moeten wijzigen. Daarnaast kunnen geautoriseerde afnemers van BRP-gegevens en gemeenten ook afwijkingen in persoonslijsten melden waarop de BMC nog niet controleert. Deze controles worden zo snel mogelijk toegevoegd aan de BCM als het om afwijkingen gaat waarop een controle mogelijk is. Het gaat daarbij altijd om fouten die door een gemeente hersteld zouden moeten worden. De gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor het oplossen van de fouten in persoonslijsten van de eigen ingezetenen.