Provincie Limburg

Over deze organisatie

Wat is een algoritme?

Algoritmen zijn bijna niet meer weg te denken uit ons leven. Alhoewel we het niet altijd weten, wordt er continu gebruik van gemaakt. Bijvoorbeeld door streamingdiensten en sociale media, als je online gaat shoppen, of tijdens het zoeken met een zoekmachine. Maar ook de Provincie Limburg gebruikt in bepaalde gevallen algoritmen.

Wij hanteren de definitie van de Algemene Rekenkamer (2021): ‘Algoritmen zijn sets van regels en instructies die een computer geautomatiseerd volgt bij het maken van berekeningen om problemen op te lossen, vragen te beantwoorden, taken of processen uit te voeren, en/of besluiten te nemen of te ondersteunen.’

Hoe werkt een algoritme?

Een algoritme lijkt op een stappenplan. Er worden stappen in een bepaalde volgorde doorlopen om een bepaald doel te bereiken of om een probleem op te lossen. Heeft u ooit een boekenkast in elkaar gezet op basis van een handleiding, dan heeft u dat algoritmisch gedaan. Er kunnen ook berekeningen mee worden gemaakt of voorspellingen worden gedaan. Je kan het vergelijken met het bereiden van een maaltijd. Als je zelf gaat koken, dan weet je precies welke ingrediënten (data, gegevens) je gebruikt. Maar als je een diner bestelt in een restaurant, dan weet je niet precies hoe het is bereid. Zo is het ook met een algoritme. Technologie met algoritmes neemt werk uit handen en helpt om het gemakkelijker maken. Soms zijn het hele duidelijke beslisregels (ALS dit, DAN dat). Maar bij meer ingewikkelde algoritmes is niet altijd helder hoe het tot een bepaald resultaat komt.

Waarom gebruikt de Provincie Limburg algoritmen?

De Provincie gebruikt algoritmetoepassingen om taken en processen te automatiseren en om besluiten beter te onderbouwen, bijvoorbeeld in tekstverwerkingsprogramma’s en rekenmodellen. Door gebruik te maken van algoritmetoepassingen kan de Provincie sneller en preciezer werken. Met als uiteindelijke doel om zo goed mogelijk ons werk te kunnen doen voor de provincie, bewoners en ondernemers.

Niet elk algoritme is daarmee even belangrijk of gevaarlijk. Uiteindelijk hangt het af van hoe we het algoritme gebruiken. Een algoritmetoepassing zegt iets over hoe we gegevens in combinatie met algoritme(s) gebruiken en wat de resultaten en effecten van dit gebruik zijn.

Waarom een Algoritmeregister?

Omdat het niet altijd helder is hoe een algoritme tot een bepaald resultaat komt, publiceren wij onze algoritmen in het Algoritmeregister. De Provincie Limburg vindt het belangrijk om uit te leggen waarom wij algoritmen gebruiken, welke gegevens het verwerkt en op welke manier het tot stand is gekomen. Het Algoritmeregister bevat een overzicht van de algoritmen die o.a. de Provincie Limburg gebruikt. De Provincie Limburg start met de publicatie van een paar algoritmen en zal dit voortdurend uitbreiden.

Het algoritmeregister is beschikbaar via https://algoritmes.overheid.nl/nl(verwijst naar een andere website)(opent externe website).

Opmerkingen of vragen?

Heeft u vragen of opmerkingen over onze algoritmen, dan stuur een mail naar algoritme@prvlimburg.nl. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Meer informatie:  

https://limburg.nl/bestuur/open-overheid/algoritmeregister

Algoritmebeschrijvingen

  • Ongevalrisico

    Provincie Limburg

    Ongevalrisico.nl maakt de verkeersveiligheid meetbaar door gebruik te maken van risico-profielen voor o.b.v. weginrichting, gebruik en ongevallen. De risico-profielen zijn opgebouwd op basis van wegkenmerken die zijn afgeleid uit open datasets en datasets van de provincie, zoals wegbreedtes, bermobs...
    Lees meer

    Laatst gewijzigd op 9 januari 2025 om 9:36 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Overige algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik
  • Zivver

    Provincie Limburg

    Dit algoritme helpt e-mailgebruikers te bepalen wanneer een e-mail gevoelige informatie bevat en beveiligd dient te worden verstuurd.
    Lees meer

    Laatst gewijzigd op 9 januari 2025 om 9:18 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Overige algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik