Gemeente Montferland

Over deze organisatie

Gemeente Montferland ziet grote potentie in het inzetten van AI, algoritmes en automatisering. Als relatief kleine gemeente zijn we ambitieus op dit terrein, met als primair doel onze inwoners nog beter van dienst te kunnen zijn en de uitdagingen van de 21e eeuw het hoofd te bieden.


Onze visie

We streven naar een verantwoorde en transparante inzet van AI en algoritmes. Hierbij erkennen we zowel de kansen als de risico's en nemen we een weloverwogen aanpak. We geloven dat een zekere mate van durf noodzakelijk is om vooruitgang te boeken, maar altijd binnen de kaders van verantwoord gebruik en met oog voor de impact op onze inwoners.


Transparantie en het Algoritmeregister

Volledige transparantie staat hoog in ons vaandel. We committeren ons ertoe alle ingezette algoritmes te delen in het Algoritmeregister. Dit stelt onze inwoners in staat om inzicht te krijgen in hoe en waar we AI en algoritmes inzetten binnen onze gemeentelijke dienstverlening.


Governance en ethiek

We zijn momenteel bezig met het opstellen van AI-richtlijnen en het oprichten van een AI governance board. Ons doel is om een solide fundament te leggen voor verantwoord AI-gebruik, terwijl we tegelijkertijd leren van onze eerste proeven en pilots.


Burgerparticipatie

De feedback van onze burgers is van onschatbare waarde. We implementeren feedbackmogelijkheden bij onze AI-toepassingen, zoals de geplande chatbot. Daarnaast overwegen we om burgervertegenwoordiging op te nemen in onze AI governance board.


Privacy en veiligheid

We nemen de bescherming van persoonsgegevens uiterst serieus. We voldoen aan alle relevante wet- en regelgeving, waaronder de AVG, en voeren Data Protection Impact Assessments (DPIA's) en andere impactanalyses uit waar nodig. We blijven ons continu bijscholen om up-to-date te blijven met de laatste ontwikkelingen.


Evaluatie en monitoring

We zijn in het proces van het ontwikkelen van een structureel evaluatieproces voor onze algoritmes. Momenteel hanteren we een 'human-on-the-loop' benadering, waarbij menselijk toezicht een cruciale rol speelt in het monitoren en bijsturen van onze AI-systemen.


Focusgebieden

Naast een chatbot voor burgerservice, richten we ons ook op interne AI-tools om de efficiëntie te verhogen. Dit stelt onze medewerkers in staat zich nog meer te focussen op directe dienstverlening aan onze inwoners.


Kennis en vaardigheden

We investeren in de AI-vaardigheden van onze medewerkers door interne workshops en trainingen aan te bieden. Zo zorgen we ervoor dat ons personeel goed geëquipeerd is om met deze nieuwe technologieën om te gaan.


Samenwerking

We zijn in het proces van het initiëren van samenwerkingsverbanden met andere gemeenten, kennisinstellingen en bedrijven op het gebied van AI en algoritmes. We geloven in de kracht van kennisdeling en gezamenlijke innovatie.


Foutafhandeling en klachtenprocedures

We erkennen dat fouten kunnen voorkomen bij het gebruik van nieuwe technologieën. We zijn bezig met het ontwikkelen van een specifiek proces en protocol voor het afhandelen van mogelijke fouten of ongewenste effecten van onze algoritmes.


Tot slot

Gemeente Montferland zet zich in voor een toekomst waarin AI en algoritmes op een verantwoorde, transparante en effectieve manier bijdragen aan een betere dienstverlening voor onze inwoners. We nodigen iedereen uit om met ons mee te denken en feedback te geven op onze aanpak.


Contact

Daniel Verloop

AI-specialist - Gemeente Montferland

d.verloop@montferland.info


Algoritmebeschrijvingen

  • Mai (Montferland AI)

    Gemeente Montferland

    Mai is een chatbot die 24/7 algemene vragen van burgers beantwoordt op de website van gemeente Montferland. De chatbot vervangt de huidige livechat om wachttijden te verminderen en directe antwoorden te bieden.
    Lees meer

    Laatst gewijzigd op 2 december 2024 om 11:21 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    DPIA
    Status
    In gebruik
  • Dit algoritme ondersteunt RNI-medewerkers bij het voorkomen van "look-alike-fraude" door het gezicht van de persoon aan de balie te vergelijken met de afbeelding in het gescande identiteitsdocument.
    Lees meer

    Laatst gewijzigd op 1 november 2024 om 16:51 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik