WOZ taxatie met modelmatige waardebepaling

Jaarlijks bepalen we de waarde van alle woningen in Nijmegen. Elke woning krijgt dan een WOZ-waarde. We gebruiken hierbij een rekenmodel (het algoritme). Dit zorgt ervoor dat we sneller alle waardes kunnen bepalen. Ook zorgt het ervoor dat we de waardes van alle woningen via een standaard proces bepalen.

Laatst gewijzigd op 19 februari 2025 om 16:11 | Publicatiestandaard 1.0
Publicatiecategorie
Impactvolle algoritmes
Impacttoetsen
Veld niet ingevuld.
Status
In gebruik

Algemene informatie

Thema

Wonen

Begindatum

1999

Contactgegevens

belastingen@nijmegen.nl

Link naar publiekspagina

https://www.nijmegen.nl/diensten/belastingen/woz-waarde-en-woz-aanslag/

Verantwoord gebruik

Doel en impact

Jaarlijks bepalen we de WOZ-waarde van alle woningen in Nijmegen. Om dit proces uit te kunnen voeren gebruiken we een rekenmodel (het algoritme). Dit zorgt ervoor dat we het werk beter en sneller kunnen doen. Ook zorgen we zo dat we alle woningen op dezelfde manier behandelen.


Het algoritme heeft invloed op de eigenaren van woningen, doordat de WOZ-waarde bepaalt hoeveel onroerendezaakbelasting iemand voor zijn woning moet betalen. Daarnaast heeft het invloed op de inkomstenbelasting en de verhuurdersheffing. Voor huurders kan de WOZ-waarde invloed hebben op de maximale huurprijs. De WOZ-waarde is namelijk onderdeel van het puntensysteem waarmee men de maximale huurprijs berekent.

Afwegingen

Het alternatief voor dit algoritme is het compleet met de hand berekenen van de waarde. Door het grote aantal woningen kost dit heel veel tijd. Ook is er daardoor meer kans op fouten. Het is beter om het algoritme te gebruiken, omdat dat voor minder handwerk zorgt. Daarmee hebben we meer tijd voor controles. Ook is het belangrijk om gelijke gevallen gelijk te behandelen. Dit kan beter door een standaard proces te volgen, wat we kunnen automatiseren. Zo zorgen we dat de lasten eerlijk verdeeld worden onder inwoners.

Menselijke tussenkomst

De gegevens waar het algoritme mee gaat rekenen zijn van verkochte woningen. Wij controleren deze gegevens voordat hiermee gerekend wordt. We kijken of de eigenschappen van de woning kloppen. Denk hierbij aan de volgende gegevens: onderdelen van de woning zoals de gebruiksoppervlakte, aanbouwen, dakkapellen en garages. Ook gebruiken we informatie over de toestand van de woning: zoals hoe goed het onderhouden is, de kwaliteit van de voorzieningen zoals keuken en badkamer en de kwaliteit van de woning zelf.


Nadat het algoritme een waarde heeft berekend, controleert onze taxateur deze. De taxateur controleert de waarde met verkoopcijfers van woningen die vergelijkbaar zijn. En er wordt gecontroleerd op het jaar daarvoor gemaakte bezwaren. Ook controleert de Waarderingskamer (de landelijke toezichthouder) regelmatig ons werk en dat van andere gemeenten.

Risicobeheer

Belangrijke risico’s zijn: de kwaliteit van gegevens over woningen, de hoeveelheid verkochte woningen, de inrichting van het model en de kwaliteit van de controle op de uitkomsten van het rekenmodel.


De verschillende gegevens moeten betrouwbaar zijn om de juiste resultaten te kunnen berekenen. Dit risico beperken we door menselijke controle op verschillende momenten in het proces. De Waarderingskamer doet een externe controle op de berekening van onze WOZ-waardes en moet toestemming geven voor we definitieve WOZ-waardes kunnen vaststellen.


Ook is het belangrijk dat we de uitkomsten van het rekenmodel goed kunnen uitleggen. Dit kunnen we omdat we weten hoe de waardes berekend worden. U kunt via de website van de gemeente het taxatieverslag bekijken voor een onderbouwing van de waarde van uw woning.

Wettelijke basis

De Wet waardering onroerende zaken (WOZ). Deze wet is bedoeld om de bepaling van deze waardes te regelen.

Links naar wettelijke basis

Wet WOZ: https://wetten.overheid.nl/BWBR0007119

Link naar verwerkingsregister

https://www.nijmegen.nl/verwerkersnijmegen.php

Werking

Gegevens

Bij het berekenen van de WOZ-waardes gebruiken we verschillende basisregistraties: Hierin houdt de Nederlandse overheid verschillende gegevens bij. Gegevens over van wie een woning is en hoe groot het stuk grond is komen uit de Basisregistratie Kadaster. Daarnaast gebruiken we de Basisregistratie Adressen en Gebouwen. Hieruit komen gegevens zoals de oppervlakte van de woning en het bouwjaar. Voor de Wet WOZ zelf verzamelen wij de volgende gegevens: onderdelen van de woning zoals de gebruiksoppervlakte, aanbouwen, dakkapellen en garages. Ook verzamelen wij gegevens over de toestand van de woning zoals het kwaliteits-, onderhouds- en voorzieningenniveau. Deze gegevens verzamelen wij via gegevens uit verkoopadvertenties, koopinlichtingenformulieren en informatieformulieren. 

Technische werking

Het algoritme rekent met genoemde informatie van verkochte woningen en berekent op basis hiervan een WOZ-waarde voor verkochte en niet-verkochte woningen. De WOZ-waardes worden altijd nog door een van onze taxateurs gecontroleerd en als dat nodig is aangepast.

Leverancier

GouwIT

Soortgelijke algoritmebeschrijvingen

  • De gemeente berekent de WOZ-waarde van elke woning op basis van woningkenmerken en de verkoopprijzen uit het Kadaster en naar vergelijkbare gebouwen die verkocht zijn rond de peildatum.

    Laatst gewijzigd op 30 september 2024 om 7:39 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Overige algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik
  • Het bepalen en vaststellen van de WOZ-waarde op basis van taxatiemodellen en het opstellen van een taxatieverslag. Van veel gebouwen kan daardoor met minder werk de waarde vastgesteld worden.

    Laatst gewijzigd op 10 januari 2025 om 17:45 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Overige algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik
  • Gemeente Amsterdam bepaalt ieder jaar de WOZ-waarde van alle onroerende zaken en gebruikt daarvoor een statistisch rekenmodel.

    Laatst gewijzigd op 21 november 2024 om 9:11 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik
  • De gemeente berekent de WOZ-waarde van elke woning op basis van woningkenmerken en de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen. Op basis hiervan betalen woningeigenaren onroerende-zaakbelasting.

    Laatst gewijzigd op 18 juli 2024 om 12:50 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Overige algoritmes
    Impacttoetsen
    DPIA
    Status
    In gebruik
  • Het bepalen en fiatteren van de WOZ-waarde op basis van taxatiemodellen en het opstellen van een taxatieverslag.

    Laatst gewijzigd op 23 augustus 2024 om 15:59 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik