Terug naar alle algoritmes

Kinderbijslag

Met behulp van algoritmes kunnen we automatisch zien of u kinderbijslag kunt krijgen. Dit doen we volgens de regels van de Algemene Kinderbijslagwet (AKW).

Laatst gewijzigd op 28 oktober 2024 om 10:14 | Publicatiestandaard 1.0
Publicatiecategorie
Overige algoritmes
Impacttoetsen
Veld niet ingevuld.
Status
In gebruik

Algemene informatie

Thema

Sociale zekerheid

Begindatum

1990

Contactgegevens

algoritmenenai@svb.nl

Link naar publiekspagina

Aanvragen | Kinderbijslag | SVB

Link naar bronregistratie

https://www.svb.nl/nl/over-de-svb/hoe-werken-we/algoritmes-kinderbijslag

Verantwoord gebruik

Doel en impact

Een goed algoritme zorgt ervoor dat we minder klantdossiers met de hand hoeven te verwerken. Dit bespaart kosten en onze medewerkers kunnen zich richten op maatwerk waar dat nodig is. Automatisering zorgt er ook voor dat we sneller kunnen werken, waardoor burgers eerder geholpen worden. Het maakt voor de uitkomst van de beoordeling niet uit of een mens of een algoritme de beoordeling doet: beiden volgen de wet.

Afwegingen

Het gaat om een regelgebaseerd algoritme dat werkt volgens vaste regels. Hiermee kunnen we de uitvoering van de AKW-wetgeving zoveel mogelijk automatiseren. Daardoor kunnen we grote hoeveelheden automatisch verwerken. Door het gebruik van deze algoritmes kunnen we 90% van de beslissingen helemaal automatisch nemen. Hierdoor hoeven we u om minder informatie te vragen en worden de kosten per uitkering lager. In de wet staat ook welke gegevens we mogen gebruiken, zodat we deze gegevens niet opnieuw bij u hoeven op te vragen.

Menselijke tussenkomst

Wanneer het algoritme een aanvraag voor Kinderbijslag niet automatisch kan verwerken, stopt het geautomatiseerde proces. Dan nemen onze medewerkers het dossier over en handelen het verder af. Dit noemen we maatwerk. Ook als een burger het niet eens is met de uitkomst van het algoritme, kunnen ze contact opnemen en met een medewerker praten.

Risicobeheer

Het Kinderbijslagproces is een van de kern processen van SVB. De gehele organisatie is hierop ingericht. We onderkennen standaard three-lines-of-defence (3LoD model). De eerste lijn wordt middels diverse tools ondersteund in het kwaliteitsdenken en -handelen en de beheersing van de continuïteitsrisico’s. De tweede lijn bestaat uit afdelingen als Operational control, Risk management, Quality Assurance en Informatiebeveiliging, die kwaliteit en performance controles uitvoeren en hierover rapporteren. De derde lijn bestaat uit de audit dient die gepland en ongepland audits uitvoert. 

Wettelijke basis

De Algemene Kinderbijslag Wet (AKW)

Werking

Gegevens

Onze belangrijkste bronnen om gegevens uit te halen zijn: 

- de bevolkingsadministratie van de Nederlandse gemeenten

- de administratie die wij bijhouden over de verzekering voor de volksverzekeringen

- internationale systemen voor klanten buiten Nederland


Technische werking

Beslisboom (regelgebaseerd algoritme). De gemeente levert gegevens aan van het kind en de ouders. Een van de algoritmes combineert al deze gegevens. Hiermee bepalen wij of het nodig is om u een aanvraagformulier voor de kinderbijslag te sturen. Eenvoudige wijzigingen als een verhuizing van het hele gezin binnen Nederland of de geboorte van een volgend kind worden automatisch verwerkt.

Soortgelijke algoritmebeschrijvingen

  • Dit algoritme helpt bij het herkennen van de (pleeg)kinderen die recht hebben op de tegemoetkoming vanuit de kindregeling.

    Laatst gewijzigd op 18 juni 2024 om 9:53 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    DPIA, IAMA
    Status
    In gebruik
  • We gebruiken een algoritme om te bepalen of iemand recht heeft op AOW (Algemene Ouderdomswet) en hoeveel geld die persoon krijgt. Dit algoritme volgt vaste regels.

    Laatst gewijzigd op 28 oktober 2024 om 10:25 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Overige algoritmes
    Impacttoetsen
    DPIA
    Status
    In gebruik
  • Het algoritme ‘Berekenen Kindgebonden Budget’ berekent met kindgebonden budgetregels het recht op en de hoogte van het kindgebonden budget. Dit gebeurt met gegevens over en van de aanvrager, toeslagpartner en gegevens van de Sociale Verzekeringsbank.

    Laatst gewijzigd op 19 juli 2024 om 14:22 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    DPIA
    Status
    In gebruik
  • Een algoritme dat regels volgt om de wetgeving voor sancties bij Kinderbijslag, AOW, ANW, AIO en remigratie zoveel mogelijk automatisch uit te voeren.

    Laatst gewijzigd op 28 oktober 2024 om 10:36 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Overige algoritmes
    Impacttoetsen
    DPIA
    Status
    In gebruik
  • Het algoritme ‘Berekenen Kinderopvangtoeslag’ berekent met toeslagregels het recht op en de hoogte van de toeslag. Dit gebeurt met gegevens over en van de aanvrager, zijn/haar eventuele toeslagpartner, het kind en de kinderopvanguren en -uurprijs.

    Laatst gewijzigd op 19 juli 2024 om 14:24 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    DPIA
    Status
    In gebruik