Kwetsbaarheidstoekenning Gebouwen en Lokaties

Kwetsbare gebouwen en locaties (KGL’s) zijn gebouwen en locaties die overheden extra moeten beschermen tegen externe veiligheidsrisico’s. Om een bepaalde kwetsbaarheid toe te kennen kunnen bevoegd gezagen (meestal gemeenten) gebruik maken van een IT voorziening die op basis van een aantal criteria een voorstel doet voor de kwetsbaarheid.

Laatst gewijzigd op 1 augustus 2024 om 6:43 | Publicatiestandaard 1.0
Publicatiecategorie
Overige algoritmes
Impacttoetsen
Veld niet ingevuld.
Status
In gebruik

Algemene informatie

Thema

  • Ruimte en infrastructuur
  • Natuur en milieu

Begindatum

01-2024

Contactgegevens

https://www.registerexterneveiligheid.nl/contact

Link naar publiekspagina

https://www.registerexterneveiligheid.nl/kglinfo

Verantwoord gebruik

Doel en impact

Met de komst van de omgevingswet veranderen er een aantal dingen rondom het beleid externe veiligheid. Kwetsbare gebouwen en locaties (KGL’s) zijn gebouwen en lokaties die overheden extra moeten beschermen tegen externe veiligheidsrisico’s. Externe veiligheidsrisico's zijn samen te vatten als risico's die het gevolg zijn van activiteiten met gevaarlijke stoffen. Zulke risico's zijn bijvoorbeeld een brand, (giftige) gaswolken of ontploffingsgevaar. Om een bepaalde kwetsbaarheid toe te kennen kunnen bevoegd gezagen (meestal gemeenten) gebruik maken van een IT voorziening die op basis van een aantal criteria een voorstel doet voor de kwetsbaarheid. Op basis van dat voorstel kan een bevoegd gezag dan het kwetsbaarheidsniveau vaststellen.

Afwegingen

Veel van de criteria die van toepassing zijn op een gebouw of lokatie zijn al vastgelegd in diverse registers. Het geautomatiseerd toepassen van de afwegingen vereenvoudigd en versnelt het proces om de kwetsbaarheidsniveau's vast te stellen en te publiceren. Er zijn feitelijk geen nadelen, omdat het hier een hulpmiddel betreft zonder directe gevolgen.

Menselijke tussenkomst

De resultaten van het algoritme worden door het Bevoegd gezag geverifieerd en bevestigd alvorens publicatie in het Register Externe Veiligheid wordt goedgekeurd.

Risicobeheer

Er zijn geen risico's geïdentificeerd voor het toepassen van dit algoritme.

Wettelijke basis

Het Besluit Kwaliteit Leefomgeving (BKL), bijlage VI, https://wetten.overheid.nl/BWBR0041313 bevat de grondslag voor het bepalen van kwetsbare gebouwen en lokaties.

Links naar wettelijke basis

Besluit Kwaliteit Leefomgeving (BKL): https://wetten.overheid.nl/BWBR0041313

Link naar verwerkingsregister

nvt

Toelichting op impacttoetsen

Er zijn geen impacttoetsen (DPIA of IAMA) uitgevoerd omdat het hier het geautomatiseerd toepassen van regels betreft. Bovendien leiden de resultaten nooit direct tot een besluit of vaststelling. Persoonsgegevens zijn niet van toepassing.

Werking

Gegevens

Gegevens die gebruikt zijn bij het toepassen van dit algoritme zijn de gebruiksfuncties van gebouwen uit de BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) en kwalificaties uit het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Links naar gegevensbronnen

  • Basis Registratie Adressen en Gebouwen (BAG): bijvoorbeeld via https://bagviewer.kadaster.nl/lvbag/bag-viewer of https://www.digitaleoverheid.nl/overzicht-van-alle-onderwerpen/stelsel-van-basisregistraties/10-basisregistraties/bag/
  • Basisregistratie Handelsregister (HR): https://www.digitaleoverheid.nl/overzicht-van-alle-onderwerpen/stelsel-van-basisregistraties/10-basisregistraties/hr/

Technische werking

Het algoritme wijst kwetsbaarheidsniveaau's toe aan gebouwen en lokaties op basis van eigenschappen en bijbehorende normregels.


De eigenschappen waarmee wordt gerekend zijn:

  • het aantal personen dat gelijktijdig aanwezig is;
  • de aanwezigheidsduur van personen;
  • in hoeverre personen zichzelf in veiligheid kunnen brengen bij een incident.


Er zijn 9 verschillende gebruiksfuncties waarvan de kwetsbaarheid moet worden vastgesteld:

  1. woonfunctie
  2. bijeenkomstfunctie
  3. kantoorfunctie
  4. industriefunctie
  5. logiesfunctie
  6. sportfunctie
  7. winkelfunctie
  8. onderwijs 
  9. overige gebruiksfuncties

De gebruiksfuncties worden betrokken uit de Basisregistratie Adressen Gebouwen. Deze worden maandelijks bijgewerkt naar de meest recente data, waarna het algoritme opnieuw wordt toegepast. Het algoritme doet een voorinvulling en een cross check in het Hnadelsregister (HR). Vervolgens ontvangt het Bevoegd gezag een melding zodat er een besluit over aanpassing in het Register Externe Veiligheid (REV) kan worden genomen.


Kwetsbaarheidsniveau's zijn Zeer Kwetsbaar, Kwetsbaar en Beperkt Kwetsbaar.


Informatie voor verschillende doelgroepen (bronhouders, bevoegd gezagen, eindgebruikers) is te vinden op https://www.registerexterneveiligheid.nl/kglinfo.

Leverancier

Het algoritme is ontwikkeld binnen IenW. Sogelink (vh. Geodan) is de externe leverancier die het algoritme heeft uitgewerkt.

Soortgelijke algoritmebeschrijving

  • Om de stad veiliger te maken coördineert de gemeente, samen met haar maatschappelijke partners, vanuit het Actiecentrum Veiligheid en Zorg (AcVZ) verschillende aanpakken op het snijvlak van veiligheid, zorg en het sociaal domein.

    Laatst gewijzigd op 26 november 2024 om 16:37 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik