Maaidata

Het verwerken van satellietbeelden om te signaleren of graslanden worden gemaaid tijdens het broedseizoen van beschermde vogelsoorten.

Laatst gewijzigd op 4 juli 2024 om 13:31 | Publicatiestandaard 1.0
Publicatiecategorie
Impactvolle algoritmes
Impacttoetsen
Veld niet ingevuld.
Status
In gebruik

Algemene informatie

Thema

Natuur en milieu

Begindatum

2021

Contactgegevens

servicepunt@noord-holland.nl

Verantwoord gebruik

Doel en impact

Doelgerichter, efficiënter en transparanter toezicht op het maaien van grasland wat belangrijk is voor beschermde vogelsoorten. Positieve uitkomsten worden gecontroleerd door beleidsmedewerkers en fysieke waarnemingen. Er wordt geen direct besluit genomen over een subsidieverstrekking gebaseerd op de uitkomsten van het algoritme, maar er ontstaat een verhoogde kans dat er contact wordt gezocht met betrokkenen.

Afwegingen

Een geautomatiseerde signalering van gemaaid gras maakt het toezicht doelgerichter, efficiënter en transparanter dan het steekproefsgewijs uitvoeren van fysieke waarnemingen in het veld.

Menselijke tussenkomst

Alle positieve uitkomsten worden afgewogen en gecontroleerd door beleidsmedewerkers en fysieke waarnemingen. Verder zal er nooit direct een besluit worden genomen over een subsidieverstrekking gebaseerd op de uitkomsten van het algoritme. Er zal altijd eerst contact worden gezocht met betrokkenen.

Risicobeheer

Er bestaat een kans dat een algoritme leidt tot 'vals positieve' uitkomsten. Normaliter zal de NDVI-waarde niet zomaar abrupt dalen voor gezond ongemaaid gras. Toch kan het zijn dat er iets mis gaat met het in beeld brengen van het grasland, bijvoorbeeld door atmosferische effecten of bemesting van het land. Hier wordt rekening mee gehouden door meerdere meetmomenten mee te nemen bij de menselijke afweging van de uitkomsten en door altijd te toetsen met fysieke waarnemingen. ​   

Wettelijke basis

De Provincie Noord-Holland moet toezien op de gemaakte afspraken omtrent het maai-gedrag als er eenmaal subsidies zijn verstrekt

Werking

Gegevens

De beelden zijn afkomstig van de Sentinel-2 satellieten van ESA. Deze beelden zijn openbaar en voor iedereen te downloaden vanuit een historisch opgebouwde database. Elk beeld bevat meerdere ‘lagen’ waaronder drie lagen van zichtbaar licht (rood, groen, blauw), infrarood en nabij-infrarood licht, en een classificatie laag waarin algoritmes van de ESA zelf pixels classificeert. De Sentinel-2 satellieten maken iedere 5 dagen beelden van Nederland. De verwerking van deze beelden en de analyse van de percelen vindt jaarlijks plaats.

Technische werking

Uit satellietbeelden wordt een vegetatie-index berekend: de Normalized Difference Vegetation Index (NDVI). Als NDVI-waardes van een stuk land plotseling sterk dalen, is dat een signaal dat het aanwezige gras kan zijn gemaaid. Met eenvoudige beslisregels bepalen we voor ieder perceel of een grenswaarde is bereikt, binnen of buiten het broedseizoen. De uitkomsten worden op een kaart gevisualiseerd in een interactieve rapportage-tool.

Leverancier

Intern ontwikkeld

Soortgelijke algoritmebeschrijvingen

  • Op basis van beeldherkenning van satellietbeelden en analyses worden veranderingen in natura2000 gebieden inzichtelijk gemaakt en gedetailleerd in kaart gebracht. Dit doen we voor ecologische doeleinden.

    Laatst gewijzigd op 22 november 2024 om 11:34 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Overige algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik
  • Op basis van satellietbeelden vindt gewasherkenning plaats die gecontroleerd worden met voorgeschreven teeltplannen in pachtovereenkomsten.

    Laatst gewijzigd op 27 maart 2024 om 10:10 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Overige algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik
  • M.b.v. machine learning modellen in combinatie met lucht- of satellietfoto's en kaartmateriaal worden B-watergangen beoordeeld of deze schoon zijn gemaakt van begroeiing.

    Laatst gewijzigd op 30 juli 2024 om 5:38 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik
  • Het algoritme wordt jaarlijks ingezet in heidegebieden om te bepalen wat de mate van vergrassing is. Deze vergrassing is een goede indicator voor de staat van de heidegebieden doordat het inzicht geeft in de aanwezigheid van invasieve gewassen.

    Laatst gewijzigd op 4 juni 2024 om 12:21 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Overige algoritmes
    Impacttoetsen
    ...
    Status
    In ontwikkeling