Adviestool Gripvol

Adviestool Gripvol: een applicatie die de medewerkers van de afdeling Ondersteuning Ondernemers helpt om te bepalen of een onderneming levensvatbaar is.

Laatst gewijzigd op 21 januari 2025 om 13:26 | Publicatiestandaard 1.0
Publicatiecategorie
Overige algoritmes
Impacttoetsen
DPIA
Status
Buiten gebruik

Algemene informatie

Thema

Sociale zekerheid

Begindatum

Veld niet ingevuld.

Contactgegevens

Algoritmen@amsterdam.nl

Verantwoord gebruik

Doel en impact

Het doel van de adviestool Gripvol is om te komen tot snellere besluitvorming, kostenreductie en meer uniformiteit bij de beoordeling van de levensvatbaarheid van een onderneming.

Afwegingen

Bij een aanvraag Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) wordt eerst een controle op rechtmatigheid uitgevoerd. Daarna wordt beoordeeld of er sprake is van een levensvatbaar bedrijf. Een bedrijf is levensvatbaar als er ná de bijstandsverlening (tijdelijke uitkering of bedrijfskapitaal) voldoende inkomsten zijn om aan alle zakelijke en privé-verplichtingen te voldoen. De beoordeling van de levensvatbaarheid is arbeidsintensief en complex. De medewerkers van de afdeling Ondersteuning Ondernemers kunnen de levensvatbaarheid zelf onderzoeken of kunnen dit onderzoek uitbesteden aan externe contractpartners. Het kost relatief veel tijd om het zelf te beoordelen, maar een beoordeling door externen is duur. Daarom hebben we gezocht naar een tool die medewerkers ondersteunt bij het beoordelen van de levensvatbaarheid van een onderneming. We hebben gekozen voor de adviestool Gripvol. Gripvol helpt met het structuren en ondersteunen van de beoordeling met financiële berekeningen en branche-informatie. Medewerkers bespreken het advies van de tool met de ondernemer en wegen het advies mee bij de totale beoordeling van de aanvraag Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz). Het is niet verplicht om de tool te gebruiken. De medewerkers kunnen hem inzetten als één van de instrumenten in hun werk.

Menselijke tussenkomst

Gripvol maakt een rapportage op basis van de ingevoerde gegevens die de klant heeft aangeleverd en de beoordeling van de medewerker. De rapportage is de uitkomst van deze beoordeling en bevat de onderbouwing of de onderneming wel of niet levensvatbaar is. De medewerker bespreekt het rapport met de ondernemer. Daarnaast geldt het 4-ogen-principe bij de afdeling Ondersteuning Ondernemers. Aanvragen worden ook door een collega beoordeeld. 

Medewerkers kunnen Gripvol gebruiken, maar het is niet noodzakelijk. Zij kunnen aanvragen ook afhandelen zonder Gripvol te gebruiken. De medewerker velt het uiteindelijke oordeel over de levensvatbaarheid van een onderneming. Het oordeel wordt vervolgens beoordeeld door een collega.

Risicobeheer

Achter de adviestool Gripvol zit een model (de beslisboom) en deze is rule-based. De randvoorwaarden zijn niet dynamisch. Ze worden niet (geautomatiseerd) aangepast naar aanleiding van ingevoerde gegevens. In de adviesrapportage worden de ingevulde gegevens getoond en het bijbehorende advies. Het is dus volledig transparant wat er gebeurt en het kan ook uitgelegd worden. Risico’s in het gebruik van tool worden als laag ingeschat.

De adviestool Gripvol wordt geleverd door het bedrijf Gripvol, dat deze adviestool aan meerdere gemeenten levert. Zij doen regelmatig zogenaamde ‘pen- en hacktesten’, om te controleren of de adviestool niet gehackt kan worden door derden. Het bedrijf Gripvol is ISO gecertificeerd. De gemeente Amsterdam, afdeling Ondersteuning ondernemers is verantwoordelijk voor de verwerking van de gegevens die nodig zijn om het proces te doorlopen.

Impacttoetsen

Data Protection Impact Assessment (DPIA)

Werking

Gegevens

Architectuur van het model

De adviestool Gripvol maakt gebruik van logica. Dat wil zeggen dat gedefinieerde uit te voeren berekeningen worden vergeleken met de informatie die de medewerker heeft ingevoerd. De berekeningen worden gedaan op basis van een beslisboom. 

Deze vergelijking resulteert in een signaal aan de medewerker of er wel of geen overeenstemming is met de randvoorwaarden. De medewerker kan op basis van dit signaal zijn of haar besluit baseren over de aanvraag Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz).

Leverancier

Gripvol

Soortgelijke algoritmebeschrijving

  • Een applicatie die de medewerkers van de afdeling Regionaal Bureau Zelfstandigen helpt om te bepalen of een onderneming levensvatbaar is.

    Laatst gewijzigd op 5 september 2024 om 13:06 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    IAMA
    Status
    In gebruik