Terug naar alle algoritmes

Sentimentanalyse Oog op Zuid-Holland

De sentimentanalyse verzamelt en analyseert openbare informatie van gemeenten binnen de provincie en selecteert trends, ontwikkelingen en sentimenten uit deze. Dit wordt gepresenteerd op een nieuwsportaal voor de provincie genaamd Oog op Zuid-Holland

Laatst gewijzigd op 19 augustus 2024 om 10:45 | Publicatiestandaard 1.0
Publicatiecategorie
Impactvolle algoritmes
Impacttoetsen
Veld niet ingevuld.
Status
Buiten gebruik

Algemene informatie

Thema

Organisatie en bedrijfsvoering

Begindatum

Veld niet ingevuld.

Contactgegevens

Voor vragen en opmerkingen kun je terecht bij: digitaalzuidholland@pzh.nl Wil je bezwaar maken, dan kun je terecht bij de Juridische afdeling van dienst beheer organisatie: https://www.zuid-holland.nl/contact/

Link naar bronregistratie

https://www.zuid-holland.nl/politiek-bestuur/feiten-cijfers/algoritmeregister/algoritme-sentimentanalyse-oog-zuid-holland/#hcb5f0de6-1f15-4ae6-8ed0-352b01b1d934

Verantwoord gebruik

Doel en impact

Het is voor de provincie belangrijk om actuele informatie te hebben over wat er speelt binnen de 50 gemeenten in Zuid-Holland. Inzicht in trends, sentiment, kansen én bedreigingen zijn belangrijk, zodat we goed en tijdig in kunnen spelen op relevante ontwikkelingen. We streven naar een situatie waar de provincie sneller en accurater signalen op kan halen uit haar omgeving. Met Oog op Zuid-Holland als issue- en sentimentanalyse kan:

  • Op een eenvoudige manier relevante informatie worden ingezien van gemeenten
  • Een compleet beeld worden gegeven van de relevante bronnen bij gemeenten
  • Toenemend & afnemend sentiment in de gemeenten worden weergegeven
  • Het een meerwaarde hebben boven bestaande provinciale systemen als Coosto (tool voor social media) en LexisNexis (een tool voor social media)


Doel: beter toezicht kunnen houden op ontwikkelingen die spelen bij gemeenten.


Het is voor ons als provincie belangrijk om actuele informatie te hebben over wat er speelt binnen haar 50 gemeenten. Wij waren op zoek naar een oplossing waarmee we patronen uit grootschalige data konden halen en waarmee we de meningen van relevante belanghebbenden kunnen inventariseren. Daarmee worden constructieve reacties en beter handelen van de provincie mogelijk.


Als provincie gebruiken wij al 2 mediamonitoringsystemen, te weten Lexis Nexis (kranten) en Coosto (sociale media). Oog op Zuid-Holland bevat naast kranten en twitter ook nieuws van politieke partijen en raadsdocumenten van openbare vergaderingen. Oog op Zuid-Holland heeft een completer beeld van het nieuwsspectrum ten opzichte van de bestaande systemen. Ook selecteert het beter de relevante informatie dan de huidige systemen. Een andere meerwaarde die Oog op Zuid-Holland biedt is het gebruikersgemak. Dit komt voort uit het feit dat er maatwerk is geleverd.


Oog op Zuid-Holland scheelde de testers tijd. Wie het nieuws doorneemt door middel van Oog op Zuid-Holland gaat veel sneller. Oog op Zuid-Holland neemt grote hoeveelheden databronnen door. Hierdoor vat het een grote hoeveelheid data samen en nemen de testers berichten door die zij normaal nooit zouden opzoeken (twitter, nieuwsberichten politieke partijen).

Afwegingen

De gewenste baten zijn groter dan de baten in de praktijk. Deze beperken zich met name in tijdwinst en diversiteit van geraadpleegde bronnen. Het zijn bronnen die anders ook geraadpleegd kunnen worden door de medewerkers.

Menselijke tussenkomst

Wat Oog op Zuid-Holland niet kan, is een bestuurlijk lastige periode/bestuurlijke crisis voorspellen. Bij bureau Bestuurlijke Zaken weten wij als geen ander hoe lastig het is om een crisis aan te zien komen. Oog op Zuid-Holland geeft alleen indicatoren weer die op een crisis zouden kunnen wijzen. Het is altijd aan ons de mens, bureau Bestuurlijke Zaken, om die signalen te bundelen en te interpreteren.

Risicobeheer

De vraag is of Oog op Zuid-Holland geen bronnen mist en wel compleet is waardoor het sentiment matig voldoende is. Daarom is het lastig 100% op Oog op Zuid-Holland te vertrouwen. Berichten die door de testers als relevant worden beschouwd werden niet altijd weergegeven in Oog op Zuid-Holland.
De uitkomsten van het algoritme ondersteunen de medewerkers van de provincie in hun informatievoorziening, maar leiden niet zelfstandig tot besluiten die individuele burgers raken.

Werking

Gegevens

Er worden nu 11 gemeenten gescand op bronnen. Dat zijn meer dan 40 websites en meer dan 400 twitter accounts. Van gemeenten: Leiden, Leiderdorp, Lisse, Teylingen, Katwijk, Noordwijk, Hillegom, Voorschoten, Oegstgeest, Krimpenerwaard en Hellevoetsluis.

Technische werking

Het BERT model https://cloud.google.com/ai-platform/training/docs/algorithms/bert-start en dan voorspellingen met het SVM algoritme