Terug naar alle algoritmes

Toezicht en Handhaving Weesfietsen

Doordat we op betere en gerichtere wijze kunnen handhaven op weesfietsen en fietswrakken, kunnen we op de juiste manier de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) goed naleven.

Laatst gewijzigd op 12 juli 2024 om 9:39 | Publicatiestandaard 1.0
Publicatiecategorie
Impactvolle algoritmes
Impacttoetsen
DPIA, ...
Status
In gebruik

Algemene informatie

Thema

Openbare orde en veiligheid

Begindatum

-

Contactgegevens

algoritmeregister@utrecht.nl

Verantwoord gebruik

Doel en impact

Het gerichter inzetten van handhavers voor de leefbaarheid in de openbare ruimte ten aanzien van weesfietsen en fietswrakken als naleving van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV)

Afwegingen

Resultaten Uthiek Assessment: door de aanpak op weesfietsen kunnen we onze wettelijke taak op de juiste manier uitvoeren en dit draagt bij aan de waarde Machtsverhoudingen. Dit geeft ons alleen een signaal en het handelingsperspectief voor de handhavers om de situatie bij de betreffende weesfietsen te verkennen. Daarmee voorzien we handhavers van gerichte informatie voor handhaving, en vergroten we diens keuzevrijheid en dragen we bij aan de waarde Autonomie. Betere en gerichtere handhaving op weesfietsen draagt bij aan veiligere en gezondere omstandigheden voor bewoners. Hiermee dragen we bij aan de waarde Veiligheid en Gezondheid.

Menselijke tussenkomst

Het algoritme (met directe impact op Utrechtse bewoners en diens leefomgeving) dient slechts als een informatiebron voor een medewerker, die op basis daarvan en de bijbehorende context van de situatie de juiste vervolgstap neemt. Dit uitgangspunt is opgenomen in ons Utrechtse kader Interne richtlijnen toepassing Algoritmen.

Risicobeheer

De Utrechtse data scientists, Informatie- en Procesadviseurs (IPA) en Decentrale Information Security Officers (DISO) binnen de gemeente Utrecht hebben, naast de direct betrokken medewerkers, een controlerende en monitorende rol bij de toepassing van het algoritme. Daarmee willen we voorkomen dat de volgende risico’s optreden:


- datalek door het openbaar beschikbaar stellen van persoonsgegevens van Utrechtse bewoners

- algoritme neemt geheel zelfstandig een besluit, zonder tussenkomst van een medewerker en zonder de duiding van de betreffende context van de situatie

- ‘function creep’ mbt data bij de toepassing van het algoritme, waardoor het algoritme een vertekend beeld geeft over wat er aan de hand is. Dit kan ontstaan doordat dezelfde soort data wordt gebruikt bij de toepassing van het algoritme, en dat gebruikt het algoritme als bevestiging voor datgene wat er als informatie uitkomt

Impacttoetsen

  • Utrechts Uthiek Assessment
  • Data Protection Impact Assessment (DPIA)

Werking

Gegevens

Handhavingsgegevens mbt weesfietsen op specifieke locaties in Utrecht

Soortgelijke algoritmebeschrijvingen

  • Doordat we op betere en gerichtere wijze kunnen handhaven op vuurwerkoverlast, kunnen we op de juiste manier de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) goed naleven.

    Laatst gewijzigd op 12 juli 2024 om 9:41 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    DPIA, ...
    Status
    In gebruik
  • Doordat we op betere en gerichtere wijze kunnen handhaven op maatregelen tijdens de Corona periode, kunnen we op de juiste manier de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) goed naleven.

    Laatst gewijzigd op 12 juli 2024 om 8:58 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    DPIA, ...
    Status
    Buiten gebruik