Wet Opkoopbescherming

Op basis van beslisregels wordt een lijst samengesteld van woningen in de gemeente Den Haag die na 1 maart 2022 verkocht zijn en vallen onder de tijdelijke regeling inzake opkoopbescherming, hoofdstuk 7 Huisvestingswet, bekend onder de naam Wet opkoopbescherming.

Laatst gewijzigd op 30 april 2024 om 14:36 | Publicatiestandaard 1.0
Publicatiecategorie
Impactvolle algoritmes
Impacttoetsen
DPIA
Status
In gebruik

Algemene informatie

Thema

Wonen

Begindatum

2023

Contactgegevens

datashop@denhaag.nl

Verantwoord gebruik

Doel en impact

Doel: Sinds het van kracht worden van de Wet opkoopbescherming moeten kopers van woningen zelf gaan wonen in de woning die ze gekocht hebben, als ze geen vergunning hebben om deze te verhuren. De Haagse Pandbrigade gebruikt het algoritme om handhavers te helpen bij het selecteren en prioriteren van woningen voor handhaving van de Wet opkoopbescherming.

Impact: Door slimme inzet van het algoritme worden onnodige controles vermeden. Na het handmatig controleren van de data door een inspecteur, kan een inspectie uitgevoerd worden.

Afwegingen

Dit is de meest efficiënte manier om proactief adressen te selecteren voor handhaving van de Wet opkoopbescherming. Het andere alternatief, handmatige selectie, is zeer kostbaar en tijdrovend, waarbij bovendien vaker onnodig woningen fysiek (met privacy-inbreuk) worden gecontroleerd op mogelijke overtredingen. 

Menselijke tussenkomst

Alle uitkomsten worden eerst onderzocht door mensen.

Risicobeheer

Er is geen risico dat mensen onterecht worden aangeduid als overtreder, omdat de uitkomst van het algoritme eerst handmatig gecontroleerd wordt door een medewerker die de basisregistraties raadpleegt. De matching van eigenaar en bewoner o.b.v. geboortedatum zonder naam geeft een theoretisch risico dat een adres waar wel een overtreding is, niet geselecteerd wordt voor inspectie. 

Wettelijke basis

Huisvestingswet: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-2021-425.html 

Huisvestingsverordening Den Haag 2023: https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR698067/

Toelichting op impacttoetsen

Een DPIA is uitgevoerd. Uit de DPIA blijkt dat deze verwerking een aanvaardbaar risico heeft voor de betrokkenen. 


Een IAMA is uitgevoerd. De mensenrechten zijn getoetst. Dit heeft geleid tot een aantal aanvullende beheersmaatregelen. 


Impacttoetsen

Data Protection Impact Assessment (DPIA)

Werking

Gegevens

WOZ, Kadaster, BAG, BRP, vergunningsysteem (zaaksysteem)

Technische werking

Filtering:

Woningen die na 1 maart 2022 zijn verkocht worden geselecteerd aan de hand van gebruiksdoel (BAG), WOZ, BRK, BRP etc. Op deze gegevens worden filters toegepast om te komen tot een selectie van woningen die in aanmerking komen voor nader administratief onderzoek voor het overtreden van de Wet opkoopbescherming. Daarna controleert een medewerker van de Haagse Pandbrigade handmatig in de basisregistraties of de uitkomst van het algoritme klopt. Op basis van deze handmatige controle wordt besloten om wel of niet de woning te inspecteren. 

Soortgelijke algoritmebeschrijvingen

  • Doordat we op betere wijze het proces van vergunningverlening voor het splitsen van woningen kunnen uitvoeren, voorkomen we dat er sprake is van onrechtmatige en ongewenste woonsituaties in Utrecht

    Laatst gewijzigd op 18 november 2024 om 11:03 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    DPIA, ...
    Status
    Buiten gebruik
  • Indien woningen niet op norm zijn verklaard wordt er automatisch een advies voor een versterkingsscenario aangemaakt. Het scenario is afhankelijk van de marktwaarde van de huidige woning en de kosten voor bouwkundig versterken of voor sloop en nieuwbouw.

    Laatst gewijzigd op 20 december 2023 om 7:54 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik
  • Doordat we op betere en gerichtere wijze goed verhuurderschap kunnen controleren op goed verhuurderschap en het naleven van de woningwet, kunnen overtreders (ook wel huisjesmelkers of vastgoedmisbruikers genoemd) eerder een boete ontvangen (als er sprake is van een overtreding) dan voorheen het geval was.

    Laatst gewijzigd op 12 juli 2024 om 9:51 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    DPIA, ...
    Status
    In gebruik