Automatische gezichtsbeeldvergelijking

In een onderzoek door een deskundige worden gezichtsbeelden met elkaar vergeleken. De gezichtsbeeldvergelijking heeft als doel te bepalen of een persoon die zichtbaar is op camerabeelden (verdachte van een misdrijf) en de afbeelding van een bekend gezicht (politiefoto van een verdachte) van dezelfde persoon zijn of van twee verschillende personen.

Laatst gewijzigd op 25 juni 2024 om 16:15 | Publicatiestandaard 1.0
Publicatiecategorie
Hoog-risico AI-systeem
Impacttoetsen
Veld niet ingevuld.
Status
In gebruik

Algemene informatie

Thema

Openbare orde en veiligheid

Begindatum

-

Contactgegevens

Als er vragen zijn over de toepassing van dit algoritme, of over algoritmen in het algemeen, dan adviseren we u contact op te nemen met de communicatieafdeling van het NFI. Daarnaast kunt u voor informatie over dit onderwerp terecht op www.nfi.nl

Verantwoord gebruik

Doel en impact

Het algoritme automatische gezichtsbeeldvergelijking ondersteunt de beslissingen die door deskundigen worden genomen. Het wordt ingezet naast het onderzoek dat alleen door de deskundigen wordt gedaan. Het algoritme wordt ingezet om het eindoordeel nog objectiever te maken omdat van een algoritme goed kan worden gemeten op welke manier en hoe goed het werkt. 

Afwegingen

Het gebruik van het algoritme maakt het mogelijk om het gezichtsbeeldvergelijkend onderzoek efficiënter en effectiever uit te voeren. In combinatie met de beoordeling van de beelden door een mens, is het resultaat van het onderzoek betrouwbaarder en heeft het meer bewijskracht in een strafrechtelijk onderzoek.     

Menselijke tussenkomst

Het gezichtsbeeldvergelijkend onderzoek waarin het algoritme wordt gebruikt heeft menselijke tussenkomst. Vooraf wordt bepaald of het algoritme geschikt is voor het onderzoeksmateriaal, achteraf wordt bepaald wat de uitkomst precies betekent voor de onderzoeksvraag. Het resultaat van de automatische gezichtsbeeldvergelijking wordt meegenomen bij de uitkomst van het onderzoek waarbij de mens kijkt en de gezichtbeelden vergelijkt. Het algoritme wordt gebruikt naast het oordeel van de deskundige. 

Risicobeheer

specificatie volgt

Werking

Gegevens

Het algoritme maakt gebruik van een gezichtsbeeld van een persoon op een camerabeeld (vaak een onbekend persoon) en een gezichtsbeeld van een bekend persoon (vaak een politiefoto van een verdachte). De gezichtsbeelden zijn persoonsgegevens.  

Technische werking

Het betwiste gezichtsbeeld en het referentiebeeld worden aan de software aangeboden. De software maakt gebruik van een algoritme dat uit elk van de beelden kenmerken van het gezicht haalt en bepaalt in welke mate de gezichtsbeelden met elkaar overeenkomen. De mate van overeenkomst tussen beide beelden wordt uitgedrukt in een score. De interpretatie van de score gebeurt weer door deskundigen. Voor elke casus beoordelen we opnieuw of het algoritme kan worden ingezet.

Leverancier

Het algoritme is door het Nederlands Forensisch Instituut ontwikkeld.

Soortgelijke algoritmebeschrijvingen

  • Algoritme dat ingezet wordt om te verifiëren of twee vingerafdrukken afkomstig van dezelfde vinger van dezelfde persoon zijn. Het gaat om de vingerafdrukken die opgenomen worden in het reisdocument.

    Laatst gewijzigd op 11 juli 2024 om 10:50 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Overige algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik
  • Dit algoritme ondersteunt BRP-medewerkers bij het voorkomen van "look-alike-fraude" door het gezicht van de persoon aan de balie te vergelijken met de afbeelding in het gescande identiteitsdocument.

    Laatst gewijzigd op 3 december 2024 om 7:30 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik
  • In een onderzoek door een deskundige wordt onderzocht of bepaalde digitale beelden (foto’s en/of video’s) zijn gemaakt met een bepaalde digitale camera en/of mobiele telefoon. Voor het antwoord op deze vraag wordt het algoritme camera-identificatie ingezet, waarmee de camera wordt geïdentificeerd.

    Laatst gewijzigd op 25 juni 2024 om 16:19 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Hoog-risico AI-systeem
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik
  • Geautomatiseerde gezichtsvergelijking

    Laatst gewijzigd op 20 juni 2024 om 9:43 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik
  • Dit algoritme ondersteunt RNI-medewerkers bij het voorkomen van "look-alike-fraude" door het gezicht van de persoon aan de balie te vergelijken met de afbeelding in het gescande identiteitsdocument.

    Laatst gewijzigd op 1 november 2024 om 16:51 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik