Terug naar alle algoritmes

Ondersteuning berekening uitkering

Gemeente Den Haag

Het algoritme wordt gebruikt door grootste Nederlandse gemeenten en bepaalt op grond van wet- en regelgeving of er recht is op een uitkering, soort uitkering, hoogte en duur en geeft dit als advies aan de consulent.

Laatst gewijzigd op 5 juli 2024 om 9:00 | Publicatiestandaard 1.0
Publicatiecategorie
Impactvolle algoritmes
Impacttoetsen
Veld niet ingevuld.
Status
In gebruik

Algemene informatie

Thema

Sociale zekerheid

Begindatum

Veld niet ingevuld.

Contactgegevens

datashop@denhaag.nl

Verantwoord gebruik

Doel en impact

Doel is een correct besluit op grond van wet- en regelgeving. Dit algoritme heeft betrekking op bewoners van Den Haag die een aanvraag doen voor een uitkering of een uitkering ontvangen, bijvoorbeeld voor levensonderhoud. Zij hebben ermee te maken op het moment dat zij een uitkering ontvangen. We communiceren de uitkomst naar de ontvanger van de uitkering. 

Afwegingen

Een alternatief zou zijn: handmatige opvoer en controle van de uitkeringscomponenten. Maar dit vraagt veel kennis van de consulent op het gebied van wet en regelgeving en is daarmee een te groot risico op fouten.

Menselijke tussenkomst

Het algoritme is een advies aan de consulent. Besluitvorming is niet geautomatiseerd, de consulent beslist en doet daarmee de kwaliteitsbewaking.

Risicobeheer

De afdeling Beleid werkt de wet en regelgeving uit. Bij de automatisering van dit proces zijn de risico's in kaart gebracht. Het systeem wordt bij elke release opnieuw getest. Dagelijks vindt technische en menselijke controle plaats.


Het algoritme werkt met gegevens uit de basisregistratie van de gemeente. Aanpassingen door consulenten zijn herleidbaar. En daarnaast werkt het algoritme op basis van gegevens die gestructureerd zijn ingevoerd op basis van voorgedefinieerde waarden. De consulent is alert op het checken van de uitkomsten. De burger kan vragen stellen of vragen om herziening. 

Wettelijke basis

De juridische grondslag is uitvoering van de wettelijke taak Bijstandswet.

Werking

Gegevens

Er is o.a. een koppeling met de BRP en Suwinet. Gezinssituatie, woonsituatie, inkomen, vermogen, persoonlijke gegevens. Normgegevens vanuit wet en regelgeving.

Technische werking

De regels in de wet zijn vertaald naar een regelgebaseerd algoritme.

Het algoritme is het programma Regels en Wetten. Regels en Wetten wordt geraadpleegd om het recht, de hoogte en duur van de uitkering vast te stellen. Regels en Wetten bevat de geldende en historische wet en regelgeving van de Bijstandswet om een correcte uitkering te berekenen. Door vanuit Socrates op de knop Bereken te drukken wordt Regels en Wetten aangeroepen. Socrates stuurt een verzoek naar Regels & Wetten met daarin onder andere het administratienummer van de klant, de soort dienst, de soort verstrekking en de periode waarover de uitkering moet worden berekend. Aan de aangevraagde producten zijn onderwerpen gekoppeld die bestaan uit beslisbomen die afgelopen worden. Als de hele beslisboom doorlopen is volgt er een signaal in de vorm van een voorstel tot uitkering. 

Leverancier

Wigo4IT