Terug naar alle algoritmes

Geautomatiseerde gezichtsvergelijking bij het RNI-inschrijfproces.

Rijksdienst voor Identiteitsgegevens

Algoritme dat de inschrijver kan helpen om “look-alike-fraude” te voorkomen.

Laatst gewijzigd op 25 september 2024 om 13:42 | Publicatiestandaard 1.0
Publicatiecategorie
Overige algoritmes
Impacttoetsen
Veld niet ingevuld.
Status
In gebruik

Algemene informatie

Thema

Organisatie en bedrijfsvoering

Begindatum

01-2021

Contactgegevens

info@rvig.nl

Verantwoord gebruik

Doel en impact

Het algoritme is ontwikkeld om het gezicht van de persoon die voor de balie staat te vergelijken met de afbeelding in zijn identiteitsdocument en om aan te kunnen geven met welke zekerheid gesteld kan worden dat de persoon weergegeven op de afbeelding van het gescande identiteitsdocument dezelfde persoon is (of niet). Dit algoritme ondersteunt de RNI-medewerker aan de balie zodat deze met enige zekerheid kan vaststellen of de persoon aan de balie ook de persoon is van wie het identiteitsdocument gescand is.

Afwegingen

De inzet van dit algoritme helpt de RNI-medewerker met het vaststellen van de identiteit van de burger aan de balie.

Menselijke tussenkomst

Uiteindelijk bepaalt de RNI-medewerker of hij de gezichtsscan wil gebruiken en wat hij met het resultaat van de gezichtsscan doet in het proces.

Risicobeheer

Een risico is een kans op het optreden van een negatief gevolg voor de rechten en vrijheden van de betrokkenen als gevolg van de verwerking van persoonsgegevens. Omdat in de beschreven situatie echter geen opslag nodig is (want gezichtsopname is alleen gedurende het proces van identiteitsvaststelling in het systeem geregistreerd en voor de medewerkers van het RNI-loket zichtbaar), is het risico op lekken of manipuleren van de gezichtsopname klein.

Wettelijke basis

Wettelijke verplichting tot deugdelijke identiteitsvaststelling: Wet BRP art. 2.67 4de lid, Besluit BRP art.35 Toelaatbaarheid van biometrie: UAVG art. 29, in voorliggende situatie is authenticatie noodzakelijk

Werking

Gegevens

Foto van de chip uit het getoonde identiteitsdocument en de foto die gemaakt is door de gezichtsscanner.

Technische werking

Deep learning. Advanced face recognition APIs: C++, Java, Microsoft .NET, BioAPI 2.0 Verification Engine (C API). Gedocumenteerde voorbeelden voor de belangrijkste use cases en specifieke implementaties. Hulpmiddelen voor biometrische evaluaties, waaronder genereren van ‘identification match’ overzichten en ‘similarity matrix’ data.