Anonimiseren documenten
- Publicatiecategorie
- Overige algoritmes
- Impacttoetsen
- DPIA
- Status
- In gebruik
Algemene informatie
Thema
Begindatum
Contactgegevens
Link naar bronregistratie
Verantwoord gebruik
Doel en impact
Het doel van het algoritme is de werkwijze van de gemeente sneller, efficiënter en goedkoper te maken. We denken dat de impact op burgers en bedrijven niet heel groot is, omdat het resultaat er niet anders van wordt. De werkzaamheden van het anonimiseren van documenten gaan vooral sneller.
Afwegingen
Het gebruik van anonimiseringssoftware zorgt ervoor dat de gemeente sneller en makkelijker documenten geschikt kan maken voor publicatie. Het geautomatiseerd anonimiseren blijkt ook tot minder fouten te leiden. Daardoor is de kans op een datalek kleiner en zijn de gegevens van burgers en bedrijven beter beschermd. De uitkomsten zijn niet anders dan wanneer dit werk handmatig door mensen zou worden gedaan.
Menselijke tussenkomst
Een medewerker van de gemeente upload het te anonimiseren document in de applicatie van Anonimizer. De medewerker download vervolgens het resultaat en controleert deze. Indien nodig wordt het document nabewerkt. Vervolgens wordt deze gepubliceerd.
Risicobeheer
Uitzonderingen kunnen worden vastgelegd in een "allow-list" of een "deny-list". In de allow-list worden begrippen gezet die altijd mogen blijven staan, bijvoorbeeld het bezoekadres of algemeen telefoonnummer van de organisatie. In de deny-list worden begrippen gezet die altijd moeten worden weggelakt.
Wettelijke basis
De gemeente is verplicht om alle officiële publicaties te publiceren vanuit de Wet elektronische publicaties (WEP). Deze wet moet de toegankelijkheid van (voorgenomen) overheidsbesluiten vergroten, doordat je alle (voorgenomen) besluiten kan terugvinden op www.officielebekendmakingen.nl. De Wet Open Overheid (WOO) regelt het recht op informatie over alles wat de overheid doet.
De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) legt vast hoe er om moet worden gegaan met persoonsgegevens, zoals adresgegevens en burgerservicenummers. Deze mogen niet zomaar vastgelegd en gedeeld worden.
Links naar wettelijke basis
- Wet elektronische publicaties (WEP): https://wetten.overheid.nl/BWBR0043961
- Wet Open Overheid (WOO): https://wetten.overheid.nl/BWBR0045754
- Algemene verordening gegevensbescherming (AVG): https://wetten.overheid.nl/BWBR0041233
Impacttoetsen
Werking
Gegevens
Gegevens die door aflakken worden geanonimiseerd in documenten, zijn eigennamen, adressen, postcodes, telefoonnummers, e-mailadressen, burgerservicenummers (BSN), BTW-nummers, IBAN-bankrekeningnummers, medewerkers van de gemeente, handtekeningen en bouwkosten. Gegevens die door blurren worden geanonimiseerd in afbeeldingen zijn personen en kentekens van voertuigen.
Links naar gegevensbronnen
Technische werking
Het algoritme werkt met natural language processing. Dit herkent persoonlijke gegevens in documentatie en anonimiseert deze.