Kansrijke Koppeling met GeoMatch

De meest ideale (uitplaatsings/)arbeidsmarktregio met grootste kans op betaald werk voor de asielzoeker

Laatst gewijzigd op 26 augustus 2024 om 9:41 | Publicatiestandaard 1.0
Publicatiecategorie
Impactvolle algoritmes
Impacttoetsen
DPIA, IAMA
Status
In ontwikkeling

Algemene informatie

Thema

Migratie en integratie

Begindatum

2024-08

Contactgegevens

Voor vragen kunt u contact opnemen met de COA Informatielijn: 088 - 715 70 00

Link naar publiekspagina

info@coa.nl

Verantwoord gebruik

Doel en impact

Het algoritme geeft advies over waar in Nederland een statushouder de grootste kans heeft op een baan. Een medewerker van het COA gebruik dit advies om te bepalen aan welke arbeidsmarktregio een statushouder gekoppeld wordt. Zo willen we met het algoritme statushouders helpen sneller een (passende) baan te vinden. Met een baan kunnen ze sneller inburgeren in Nederland.

Afwegingen

Een algoritme kan in kortere tijd veel meer gegevens gebruiken en verwerken in een advies dan een mens (in dit geval een COA-medewerker). Zoals gegevens van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Deze gegevens gaan over of eerdere statushouders een baan hebben gevonden. Het algoritme kan er daarmee voor zorgen dat statushouders uitstromen naar een regio waar zij de grootste kans maken op het vinden van betaald werk. Het hebben van betaald werk draagt bij aan het sneller en beter inburgeren in Nederland.

Menselijke tussenkomst

We gebruiken een algoritme om te bepalen waar statushouders het beste kunnen wonen om passend werk te vinden. Het algoritme analyseert de gegevens van de statushouders, zoals hun herkomst en hun werkervaring en opleiding. Daarnaast kijkt het algoritme waar mensen met vergelijkbare kenmerken in het verleden succesvol werk hebben gevonden. Het algoritme geeft dan een advies over de drie meest geschikte regio's voor hen. Een medewerker van het COA bekijkt dat advies en houdt ook rekening met andere factoren. Bijvoorbeeld waar de statushouder een sociaal netwerk heeft en waar hij/zij/hen zelf graag wil wonen. De COA-medewerker besluit in welke arbeidsmarktregio de statushouder gaat wonen. Als de COA-medewerker iets anders kiest dan het algoritme adviseert, noteren we de reden daarvoor. Zo kunnen we het algoritme in de toekomst verbeteren.

Risicobeheer

Met een monitoringsplan kijken we elke maand of het algoritme zo werkt als het bedoeld is. We kijken dan bijvoorbeeld naar de kwaliteit en snelheid van de adviezen, hoeveel van de adviezen worden opgevolgd en of er geen onbedoelde effecten zijn, zoals discriminatie. Door hier maandelijks naar te kijken, kunnen we als COA snel ingrijpen als het algoritme niet werkt zoals bedoeld. Op het moment dat CBS nieuwe gegevens publiceert, wordt het algoritme aangepast op de laatste trends op het gebied van instroom en werkgelegenheid.

Impacttoetsen

  • Data Protection Impact Assessment (DPIA)
  • Imact Assessment Mensenrechten en Algoritmes (IAMA): AI Impact Assessment (AIIA) op basis van Toetsingskader Algoritmes van de Algemene Rekenkamer

Werking

Gegevens

Voor dit algoritme worden de volgende categorieën gegevens gebruikt:

- Gegevens over de persoon als geslacht, burgerlijke staat, geboortedatum, land van herkomst en moedertaal

- Gegevens over opleiding en werkervaring

- Gegevens over de opvangstatus

- Historische gegevens van het CBS over of statushouders een baan hebben gevonden en welk inkomen ze hebben.


We controleren regelmatig of het algoritme geen vooroordeel heeft of ongeoorloofd discrimineert. Hiervoor gebruiken we gegevens over etniciteit en religie. Deze worden niet gebruikt om het algoritme te ontwikkelen, maar alleen voor controle.

Technische werking

We werken met het algoritme om de kans te vergroten dat een statushouder werk vindt binnen een jaar na het verhuizen naar een woning in de gemeente. Hierbij zijn de twee doelen de kans op een baan en de hoogte van het belastbaar inkomen. Per arbeidsmarktregio wordt met behulp van supervised learning een model ontwikkeld van welke karakteristieken van een individu bepalend zijn voor het succes op de doelvariabelen. Vervolgens wordt per gezin of familie-eenheid bepaald welke arbeidsmarktregio het beste resultaat geeft. 

Leverancier

Immigration Policy Lab - Stanford University en ETH Zürich