Passport for Work
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- In gebruik
Algemene informatie
Thema
Begindatum
Contactgegevens
Link naar publiekspagina
Verantwoord gebruik
Doel en impact
Afwegingen
Het algoritme maakt zoveel mogelijk gebruik van wetenschappelijke inzichten en ervaring (empirische informatie) om een zo betrouwbaar mogelijke uitkomst te krijgen. Toch kan een algoritme nooit helemaal de geschiktheid van iemand voor een beroep of baan bepalen. De kenmerken die aan de beroepen gekoppeld zijn, de wegingsfactoren die het skillprofiel bepalen en hoe iemand zich voelde tijdens het maken van de tests, zijn mede bepalend voor de uitkomst. Het algoritme is een hulpmiddel om een werkzoekende op een leuke manier inzicht te geven in zijn/haar talenten en welke beroepen hier goed bij zouden passen. De resultaten worden met de kandidaten besproken om na te gaan of de uitkomst herkenbaar is. De resultaten van het algoritme worden over een langere periode bijgehouden om te beoordelen of het algoritme in praktijk effectief is.
Menselijke tussenkomst
- Een casemanager, loopbaanbegeleider of begeleider bespreekt het skillprofiel met de werkzoekende. Zij bespreken of zij vinden dat het skillprofiel klopt en of de baan-suggesties die Password for Work doet, passen.
- Een werkzoekende bepaalt zelf of het skillprofiel zichtbaar wordt voor werkgevers.
- Een werkzoekende krijgt altijd alle banen te zien en een werkgever alle kandidaten. Het algoritme bepaalt alleen de volgorde van de banen en werkzoekenden.
Risicobeheer
-
Omstandigheden tijdens het invullen van de tests kan een negatieve invloed hebben op de uitkomst. Als de werkzoekende bijvoorbeeld gestoord wordt, zich niet goed kan concentreren, de computer of het internet niet goed werkt, dan kan onterecht de conclusie getrokken worden dat de werkzoekende niet snel genoeg is en daardoor een lagere beoordeling krijgt.
-
Subjectiviteit of cultuurgebonden invloed: Het matchingssysteem is gebaseerd op de huidige kennis binnen de psychometrie. Cultuurgebonden invloeden of subjectiviteit zijn echter niet uit te sluiten. De kans op zulke effecten is moeilijk in te schatten, maar als ze optreden kan dat negatieve gevolgen hebben voor de betrokkenen.
-
Incorrecte matching: De kans betaat dat door bugs of onvoorziene zaken de gemeten competenties of de berekening van de match niet correct is. Dan kan de uitkomst een minder passend advies zijn.
-
Beperkte matching: Passport for work kan niet adviseren in de richting van beroepen en/of sectoren die niet in Passport for Work zijn opgenomen. Hierdoor kan de werkzoekenden een kans op (beter) passend werk mislopen.
Wettelijke basis
Werking
Gegevens
- Skills van werkzoekenden: De opbouw hiervan bestaat uit gegevens over het gedrag, persoonlijkheid (gemeten door een wetenschappelijk onderbouwde persoonlijkheidsvragenlijst), vaardigheden, motivatie (gemeten aan de hand van het RIASEC model), self-assessment en ervaring op basis van CV.
- Skills die bij een baan horen: Een landelijk onderzoek onder werkgevers, werknemers en sectorvertegenwoordigers heeft de informatie geleverd over welke skills van belang zijn voor een bepaald beroep, en op welk niveau de skills belangrijk zijn. Dit is in eerste instantie gedaan voor 24 beroepen, in de sectoren bouw, zorg en techniek.
Technische werking
- Algoritme om het skillprofiel van een werkzoekende te bepalen: Passport for Work brengt de skills van werkzoekenden in kaart door een combinatie van zelf-assessment, neurogames en online rollenspellen. Op basis van deze tests bepaalt het algoritme het skillprofiel. Dit is een schematisch overzicht van de competenties van een werkzoekende.
- Skillprofiel van beroepen en banen: Elk beroep binnen Passport for Work heeft een eigen skillprofiel. Dit skillprofiel bestaat uit een overzicht van competenties die een kandidaat moet hebben voor dat beroep. Een werkgever kan een vacature invoeren voor een bepaald beroep. De werkgever kan het skillprofiel voor dat beroep een-op-een overnemen of het profiel aanpassen.
- Matchings-algoritme: Het matchings-algoritme kijkt eerst naar de harde vereisten zoals het bezit van een rijbewijs, afstand van woon-werk verkeer of beschikbare werkdagen. Dit zijn de zogenaamde ‘knock-out criteria’. Maar het belangrijkste is de beoordeling of een werkzoekende de skills heeft of kan ontwikkelen die bij de baan horen. Het algoritme kijkt in hoe verre het profiel van een werkzoekende overeenkomt met het profiel van de baan. Dit doet het op basis van een wegingsmatrix. Deze vertaalt de uitkomsten van de tests naar een score op elk van de competenties uit het O*NET systeem. De hoogste score betekent dat de competentie precies overeenkomt met wat nodig is. De score voor alle competenties samen bepaalt de mogelijke geschiktheid van een persoon voor een beroep en baan. De mate van mogelijke geschiktheid wordt aangegeven van meest geschikt tot minst geschikt waarbij altijd alle resultaten getoond worden.
Leverancier
Soortgelijke algoritmebeschrijvingen
- Dit algoritme gebruiken wij ter ondersteuning bij het beslissen op uitkeringsaanvragen, het registreren van de uitkomsten en het produceren van documenten.Laatst gewijzigd op 25 juni 2024 om 14:35 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- DPIA
- Status
- In gebruik
- Het algoritme helpt de medewerker van het CIZ om het zorgprofiel te kiezen dat het best bij de zorgbehoefte van de cliënt past. In een zorgprofiel staat welke zorg iemand nodig heeft.Laatst gewijzigd op 31 oktober 2024 om 16:40 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- In gebruik
- Algoritme dat op grond van kenmerken doelgroepen kan identificeren binnen de groep mensen in de bijstand. Het doel is: op maat dienstverlening naar werk of participatie.Laatst gewijzigd op 23 augustus 2024 om 14:26 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Hoog-risico AI-systeem
- Impacttoetsen
- DPIA
- Status
- Buiten gebruik
- Het algoritme berekent de onderwijsresultaten van scholen (cluster, vestiging, opleiding). Het algoritme levert informatie op die een inspecteur helpt om te beoordelen of een school met deze leerlingen de wettelijke ondergrens voor te behalen leerresultaten behaalt.Laatst gewijzigd op 9 oktober 2024 om 7:35 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- In gebruik
- Dit algoritme kan de ACM inzicht geven in trends, ontwikkelingen en mogelijke problemen die op de digitale markt leven. Deze informatie zorgt op zichzelf niet voor het nemen van maatregelen, maar kan wel een reden zijn om inspecteurs verder onderzoek te laten doen naar een mogelijke overtreding.Laatst gewijzigd op 4 oktober 2024 om 13:35 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Overige algoritmes
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- In gebruik