Terug naar alle algoritmes

Leefomgeving: Legesberekening

Gemeente Rucphen

Om leges te kunnen heffen gebruiken wij grondslagsoorten en legessoorten. Op basis hiervan wordt het legesbedrag bepaald.

Laatst gewijzigd op 22 juli 2024 om 8:20 | Publicatiestandaard 1.0
Publicatiecategorie
Impactvolle algoritmes
Impacttoetsen
DPIA
Status
In gebruik

Algemene informatie

Thema

  • Wonen
  • Cultuur en recreatie
  • Natuur en milieu

Begindatum

2022-08

Contactgegevens

info@gemeenterucphen.nl

Link naar publiekspagina

https://rucphen.nl

Verantwoord gebruik

Doel en impact

Doel:
Leges zijn vergoedingen voor gemeentelijke dienstverlening. De tarieven worden vastgesteld door de gemeenteraad en staan in de Legesverordening. Om leges te kunnen heffen bepalen wij grondslagsoorten en legessoorten. Leges worden berekend over een grondslag. De grondslagsoort bepaalt waar de grondslag voor de legesberekening gevonden kan worden.  
 
Impact : 
De legesbedragen voor deze aanvragen worden aan de hand van door de gemeente in Centric Leefomgeving ingevoerde rekenregels berekent. 

Afwegingen

Omdat er veel verschillende grondslagen en legessoorten zijn, die ook per jaar kunnen verschillen is het handig om dit zelf één keer in te vullen en daarna met de rekenregels de juiste legesbedragen te berekenen. Wanneer medewerkers dit handmatig moeten doen is de kans op fouten groter en duurt het langer om tot het juiste legesbedrag te komen.

Menselijke tussenkomst

De medewerker die het verzoek afhandelt controleert altijd de bedragen van de leges. Ook zit er op het gehele besluit omtrent de aanvraag nog een collegiale toetsing door een andere collega. Het door het algoritme berekende bedrag wordt dus nog door twee medewerkers gezien voordat de factuur wordt verzonden.

Risicobeheer

Het risico dat er foutieve bedragen aan leges in rekening worden gebracht is door de combinatie van het algoritme met de menselijke tussenkomst nihil. 

Wettelijke basis

De gemeentewet 
Onze gemeentelijke legesverordening

Links naar wettelijke basis

  • Gemeentewet: https://wetten.overheid.nl/BWBR0005416/
  • Legesverordening: https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR670806/1

Impacttoetsen

Data Protection Impact Assessment (DPIA)

Werking

Gegevens

De legesverordening van de gemeente wordt gebruikt om de bedragen te bepalen. 

Technische werking

Het algoritme berekent op basis van de gegevens in de aanvraag wat voor leges er van toepassing zijn.  De medewerker doet vervolgens een controle en hierna wordt de factuur verstuurd. 

Leverancier

Centric Netherlands B.V.