Geautomatiseerde gezichtsvergelijking

Geautomatiseerde gezichtsvergelijking

Laatst gewijzigd op 20 juni 2024 om 9:43 | Publicatiestandaard 1.0
Publicatiecategorie
Impactvolle algoritmes
Impacttoetsen
Veld niet ingevuld.
Status
In gebruik

Algemene informatie

Thema

Organisatie en bedrijfsvoering

Begindatum

09-2019

Contactgegevens

TDI@gooisemeren.nl

Verantwoord gebruik

Doel en impact

De geautomatiseerde gezichtsvergelijking dient twee doelen: 

1. Het vaststellen van de identiteit van de aanvrager van een identiteitsbewijs ter voorkoming van identiteitsfraude; en 

2. Het betrouwbaar houden van de informatie in de Basisregistratie Personen (BRP). 

  

Een baliemedewerker doet de controle. Als de applicatie met gebruik van het algoritme aangeeft dat de persoon wiens gezicht is vergeleken niet de persoon is die aan de balie staat, dan betrekt de baliemedewerker een collega (als tweede lijn) om deze bevinding te toetsen. 

  

Deze medewerkers passen het 'vier-ogen-principe' toe bij twijfel over de bevinding van de gezichtsvergelijking. Als zij, mede op grond van eigen beoordeling en waarneming, tot de conclusie komen dat de bevinding van de gezichtsvergelijker correct is en de identiteit van de aanvrager niet overeenkomt met de identiteit op de foto, dan wordt de aanvraag tot een eerste inschrijving/hervestiging in de BRP of naturalisatie niet in behandeling genomen. Daarbij kan aangegeven worden of er een vermoeden is van fraude. Als er vermoeden is van fraude, dan wordt 112 gebeld en wordt de politie ingeschakeld voor nader onderzoek. In dit kader handelt de afdeling Burgerzaken conform de modelwerkinstructie bij identiteitsfraude van de WTI (Werkgroep Tegengaan Identiteitsfraude). 

Afwegingen

De inzet van dit algoritme helpt medewerkers van de afdeling Burgerzaken met het vaststellen van de identiteit van de inwoner aan de balie. De gezichtsvergelijker kan de biometrische kenmerken in het gezicht nauwkeuriger vaststellen dan het menselijk oog.

Menselijke tussenkomst

De gezichtsvergelijker is een middel, de uiteindelijke beoordeling wordt gemaakt door een medewerker. Zoals vermeld wordt het 'vier-ogen-principe' toegepast als de bevinding van de gezichtsvergelijker negatief is.  

Risicobeheer

Door de inzet van de gezichtsvergelijker bij de inschrijving voor de BRP of bij de aanvraag van hervestiging of naturalisatie wordt het risico op mogelijke profilering op voorhand uitgesloten. 

 

Een volgend risico is dat de gezichtsvergelijker tot een geautomatiseerd besluit leidt. Dit risico wordt ondervangen doordat de bevinding altijd getoetst wordt door een medewerker. Bij twijfel door minimaal 2 medewerkers.

Wettelijke basis

- Wettelijke verplichting tot deugdelijke identiteitsvaststelling: art. 2.67 lid 4 Wet BRP

- Toelaatbaarheid van biometrie: art. 29 UAVG, in voorliggende situatie is authenticatie noodzakelijk

Links naar wettelijke basis

  • Wet basisregistratie personen: https://wetten.overheid.nl/BWBR0033715/2023-01-01/
  • Uitvoeringswet Algemene Verordening Gegevensbescherming: https://wetten.overheid.nl/BWBR0040940/2021-07-01/

Werking

Gegevens

Biometrische gezichtskenmerken

Technische werking

Deep learning. Advanced face recognition APIs: C++, Java, Microsoft .NET, BioAPI 2.0 Verification Engine (C API). Gedocumenteerde voorbeelden voor de belangrijkste use cases en specifieke implementaties. Hulpmiddelen voor biometrische evaluaties, waaronder genereren van ‘identification match’ overzichten en ‘similarity matrix’ data. 

Leverancier

Oribi B.V.

Soortgelijke algoritmebeschrijvingen

  • Geautomatiseerde gezichtsvergelijking bij eerste inschrijving in de Basisregisratie Personen (BRP), het aanvragen van hervestigingen en het aanvragen van naturalisatie voor personen ouder dan 18 jaar. Dit algoritme helpt de inschrijver om “look-alike-fraude” te voorkomen. Afkomstig van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG). 

    Laatst gewijzigd op 20 augustus 2024 om 7:18 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik
  • Dit algoritme ondersteunt BRP-medewerkers bij het voorkomen van "look-alike-fraude" door het gezicht van de persoon aan de balie te vergelijken met de afbeelding in het gescande identiteitsdocument.

    Laatst gewijzigd op 3 december 2024 om 7:30 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik
  • Dit algoritme ondersteunt RNI-medewerkers bij het voorkomen van "look-alike-fraude" door het gezicht van de persoon aan de balie te vergelijken met de afbeelding in het gescande identiteitsdocument.

    Laatst gewijzigd op 1 november 2024 om 16:51 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik
  • Algoritme dat de inschrijver kan helpen om “look-alike-fraude” te voorkomen.

    Laatst gewijzigd op 25 september 2024 om 13:42 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Overige algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik
  • Geautomatiseerde documentcheck en gezichtsvergelijker bij inschrijving in de Basisregisratie Personen (BRP) en het aanvragen van identiteitsbewijzen voor personen ouder dan 18 jaar. Dit Algoritme helpt de inschrijver om “look-alike-fraude” te voorkomen. Afkomstig van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG).

    Laatst gewijzigd op 2 februari 2024 om 7:56 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Hoog-risico AI-systeem
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik