Terug naar alle algoritmes

CSR Manager

Dit algoritme heeft een laag impact. De CSR-manager (CFP Green Buildings) maakt gebruik van verschillende datasets om de energiebesparingsopties van gebouwen te identificeren, bepalen en rapporteren.

Organisatie
Gemeente Amsterdam
Thema
  • Ruimte en infrastructuur
  • Economie
Status
In gebruik

Algemene informatie

Naam

CSR Manager

Korte omschrijving

Dit algoritme heeft een laag impact. De CSR-manager (CFP Green Buildings) maakt gebruik van verschillende datasets om de energiebesparingsopties van gebouwen te identificeren, bepalen en rapporteren.

Organisatie

Gemeente Amsterdam

Thema

  • Ruimte en infrastructuur
  • Economie

Status

In gebruik

Begindatum

Veld niet ingevuld.

Contactgegevens

Algoritmen@amsterdam.nl

Link naar publiekspagina

https://algoritmeregister.amsterdam.nl/ai-system/csr-manager/1112/

Publicatiecategorie

Overige algoritmes

Verantwoord gebruik

Doel en impact

De CSR-manager (CFP Green Buildings) maakt gebruik van verschillende datasets om de energiebesparingsopties van gebouwen te identificeren, bepalen en rapporteren. Het advies dat door de applicatie wordt gegenereerd helpt de gemeente Amsterdam bij het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed. Het geeft per pand inzicht in de verduurzamingsmogelijkheden, de kosten ervan, en de bijbehorende CO2 besparing.

Afwegingen

Het advies dat door de applicatie wordt gegenereerd helpt de gemeente Amsterdam bij het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed. Het geeft per pand inzicht in de verduurzamingsmogelijkheden, de kosten ervan, en de bijbehorende CO2 besparing.

Menselijke tussenkomst

Beoordeling van het advies dat de applicatie geeft per pand, wordt beoordeeld door een of meerdere medewerkers van de gemeente Amsterdam. De keuze voor het wel of niet verduurzamen van een pand en op welke manier, wordt bepaald door medewerkers van de gemeente Amsterdam zelf.

Risicobeheer

De CFP tool is niet risicovol. Er worden geen persoonsgegevens gebruikt. De CFP tool focust zich op de verduurzamingsmaatregelen die betrekking hebben op gebouwonderdelen waarvoor de gebouweigenaar verantwoordelijk is. Dat is in dit geval de gemeente. De maatregelen die betrekking hebben op gebruikers zetten we op ‘niet van toepassing’. De tool is op geen manier dwingend voor gebruikers om maatregelen te treffen. We gebruiken het uitsluitend om de verantwoordelijkheid van de gemeente Amsterdam met betrekking tot verduurzaming van gemeentelijk vastgoed nader in te vullen.

Werking

Gegevens

Benchmarkdata
Benchmarkdata uit het Expert Systeem van CFP Green Buildings wordt gecombineerd met praktijkervaringen (best practices) op het gebied van techniek, operatie, onderhoud en beheer, en gegevens van partners van CFP Green Buildings.

Gebruikte bronnen:

  • Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG)
  • EP online voor energielabels van gebouwen
  • Vastgoedsysteem Gemeentelijk Vastgoed (Planon)

Type Data:
CFP Expert systeem: Het CFP Expert systeem is een database met benchmarkwaardes van gebouwen met verschillende gebruiksfuncties, grootte en bouwjaren. Deze database wordt periodiek uitgebreid.

Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG): De BAG bevat gemeentelijke basisgegevens over alle gebouwen en adressen in Nederland.

EP online = officiële landelijke database waarin energielabels en energieprestatie-indicatoren van gebouwen zijn opgenomen

Planon Real Estate Management . Applicatie voor beheer van alle vastgoed waar de gemeente Amsterdam eigenaar van is

Technische werking

Architectuur van het model
Op basis van het postcode en huisnummer van een gebouw worden de relevante BAG gegevens zoals locatie, bouwjaar, vloeroppervlakte, de gebruiksfunctie van het gebouw en, indien aanwezig, een geregistreerd energielabel opgehaald. Op basis van de BAG gegevens wordt het gebouw ingedeeld in 1 van de 138 verschillende gebouwprofielen van het CFP Expert Systeem. Voor alle 138 gebouwprofielen gelden verschillende algoritmes die een inschatting maken van kenmerken van het gebouw en de aanwezige gebouw gebonden installaties. Indien er geen geregistreerd energielabel bij het EP online register gevonden wordt, wordt op basis van de geschatte kenmerken en installaties een inschatting gemaakt van het energielabel. Daarnaast wordt op basis van geschatte de gebouwkenmerken en installaties een verduurzamingsplan opgesteld.

Prestatie
De uitkomsten van het systeem worden periodiek getest op basis van praktijkervaringen van energieadviseurs, gegevens van partners en openbare databronnen. Hierbij wordt ten minste het volgende getest:

  • Geschatte investering per maatregel
  • Verwachte besparing per maatregel
  • Verwachte CO2‑ reductie per maatregel
  • Verwachte energiebesparing per maatregel
  • Verwachte impact op het energielabel per maatregel
  • Verwachte energielabel van het gebouw