Zorgprofiel algoritme
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- In gebruik
Algemene informatie
Thema
Begindatum
Contactgegevens
Verantwoord gebruik
Doel en impact
Het algoritme is een hulpmiddel voor de medewerker van CIZ om voor de cliënt het best passende zorgprofiel te kiezen. Het gaat hierbij om hoeveel en welke zorg toegekend wordt.
Ondersteuning door het algoritme helpt het CIZ om bij vergelijkbare situaties hetzelfde zorgprofiel af te geven.
Afwegingen
Het algoritme is in gebruik om in vergelijkbare situaties ook een vergelijkbare soort en hoeveelheid zorg toe te kennen.
Het algoritme ondersteunt de medewerkers die het besluit nemen.
Ook is dit een reflectiemoment voor de medewerkers. Die toetsen of het beeld wat ze van de situatie hebben en het vastgelegde dossier overeenkomen met de uitkomst van het algoritme.
Menselijke tussenkomst
De medewerker van CIZ bepaalt eerst of er toegang is tot de Wet langdurige zorg (Wlz). Als de toegang is vastgesteld, wordt het best passende zorgprofiel gekozen. Het algoritme helpt bij het kiezen welk zorgprofiel het best past bij de situatie, dus hoeveel en welke zorg er bij de situatie past.
Het algoritme laat het best passende zorgprofielen zien en het best passende alternatief, waarna de medewerker besluit of één van deze twee voorgestelde zorgprofielen passend is óf dat de medewerker een ander zorgprofiel toch beter vindt passen.
Risicobeheer
CIZ verwerkt gevoelige persoonlijke informatie en is zich bewust van de mogelijke risico’s die dat met zich meebrengt. Er worden bij dit algoritme daarom ook geen persoonlijke gegevens gebruikt als naam, adres of gegevens over etniciteit. Het algoritme kijkt dus alleen naar gevulde gegevens over de gezondheidssituatie.
De medewerker neemt het besluit, niet het algoritme. Deze medewerker is bekend met de inhoud van de verschillende zorgprofielen en en heeft op basis van zijn vakmanschap de mogelijkheid om een andere keuze te maken dan het zorgprofiel dat door het algoritme is voorgesteld.
Om de werking van het algoritme te beoordelen is het algoritme na enige tijd opnieuw beoordeeld. Het algoritme leert zichzelf niet bij, waarmee het risico op onjuiste interpretaties door het algoritme wordt weggenomen.
Verdere acties ter controle van het algoritme staan niet gepland, omdat dit algoritme niet meer wordt gebruikt in het nieuwe systeem van CIZ dat in 2025 in gebruik genomen wordt.
Wettelijke basis
De Wet langdurige zorg (Wlz) beschrijft de criteria voor toegang tot zorg vanuit de Wlz en de rol van het CIZ om dit te onderzoeken (indicatiestelling).
De zorgprofielen staan beschreven in de Regeling langdurige zorg (Rlz)
Links naar wettelijke basis
- Wet langdurige zorg (Wlz): https://wetten.overheid.nl/BWBR0035917/2024-07-01
- Regeling langdurige Zorg (Rlz): https://wetten.overheid.nl/BWBR0036014/2024-07-01
Werking
Gegevens
De medewerker van CIZ doet onderzoek en vult scores voor de ernst van stoornissen en beperkingen van de cliënt. Het algoritme gebruikt deze scores en maakt een berekening om te bepalen welke zorgprofielen het best passen. Het algoritme kan dit doordat het getraind is op heel veel besluiten uit het verleden waardoor het heeft geleerd welk zorgprofiel het best bij een combinatie van scores past.
Technische werking
Het functioneren en de zorgbehoefte van de cliënt worden door de medewerker in kaart gebracht tijdens het indicatieonderzoek. De bevindingen van het onderzoek worden geregistereerd door het invullen van een vragenlijst over de stoornissen en (functie-)beperkingen te scoren. Deze vragen zijn gegroepeerd in negen domeinen van zelfredzaamheid, en op elk van deze domeinen wordt een schaalscore berekend. Het algoritme berekent uit deze schaalscores, door middel van wegingscoëfficiënten en afkapwaarden, welke zorgprofiel het best past en wat daarna het beste alternatief is. Beide worden getoond met een eigen percentage 'juistheid'.
De wegingscoëfficiënten en afkapwaarden zijn afkomstig uit een regressieanalyse uitgevoerd op historische data. Er vindt geen automatische aanpassing plaats van deze waarden op basis van nieuwe data. Het algoritme is dus niet zelflerend. Dat betekent dat het CIZ altijd kan uitleggen op basis van welke logica het algoritme tot het advies is gekomen.