Voldoen aan de energiebesparingsplicht
- Publicatiecategorie
- Overige algoritmes
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- In gebruik
Algemene informatie
Thema
Begindatum
Contactgegevens
Link naar publiekspagina
Verantwoord gebruik
Doel en impact
Bedrijven, maatschappelijke instellingen, en een enkele particulier, rapporteren vierjaarlijks over de energiebesparingsplicht. Dit per locatie met een energiegebruik vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgasequivalent. De energiebesparingsplicht verplicht deze partijen energiebesparende maatregelen uit te voeren. De informatieplicht energiebesparing verplicht deze partijen hierover te rapporteren.
Er moet gerapporteerd worden in een centraal, landelijk digitaal loket. Dit loket wordt door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) beheerd.
Formeel wordt aan het lokale bevoegd gezag (gemeenten, provincies) gerapporteerd. Via het basistakenpakket is toezicht en handhaving op deze plichten belegd bij de omgevingsdiensten. De gerapporteerde gegevens worden dan ook onverwijld ter beschikking gesteld aan het bevoegd gezag en de omgevingsdiensten.
De bovengenoemde, enkele particulier is dan de eigenaar van een gebouw dat hij verhuurd aan een bedrijf of maatschappelijke instelling. Dan geldt er een informatie- en energiebesparingsplicht voor de gebouwmaatregelen. Het gaat om circa 200 locaties waarover door een particulier gerapporteerd is ten opzichte van een totaal van circa 50.000 locaties waarover momenteel gerapporteerd is.
De informatieplicht is in 2019 aan de energiebesparingsplicht om informatiegestuurd toezicht mogelijk te maken. Informatiegestuurd toezicht houdt in dat omgevingsdiensten als eerste gaan controleren bij bedrijven die minst voldoen aan de energiebesparingsplicht.
Een bedrijf of maatschappelijke instellingen voldoet aan de energiebesparingsplicht door alle toepasselijke maatregelen van de Erkende maatregelenlijst energiebesparing (EML) uit te voeren. Een bedrijf vinkt in het digitaal loket aan welke maatregelen wel of nog niet zijn uitgevoerd, en welke niet van toepassing zijn. Op basis van deze antwoorden wordt een rubriceringscode gegenereerd. Deze code geeft aan in welke mate men voldoet aan de energiebesparingsplicht. Deze code wordt meegegeven aan de rapportages die ter beschikking gesteld worden aan het bevoegd gezag en de omgevingsdiensten zodat de omgevingsdiensten op basis hiervan hun werkzaamheden kunnen prioriteren.
Afwegingen
Er zijn geen nadelen van de inzet van het algoritme. Ook spelen er geen ethische afwegingen. In feite betreft het een samenvatting van wat de rapporteurs zelf hebben ingevuld in het digitale loket.
Het alternatief is geen rubriceringscode mee te geven. Omgevingsdiensten moeten dan zelf een dergelijke berekening uitvoeren om te bepalen welke bedrijven als eerste aan de beurt komen voor toezicht en handhaving.
Menselijke tussenkomst
Op basis van de gegenereerde rubriceringscodes kunnen omgevingsdiensten hun werkzaamheden prioriteren. Een terugkoppeling van de daadwerkelijke prioritering van de werkzaamheden van de omgevingsdiensten vindt niet plaats.
Risicobeheer
Er zijn geen risico’s. Er wordt slechts een kwalificatie aan een rapportage toegevoegd op basis van de gegevens die de indiener zelf heeft opgegeven.
Wettelijke basis
De informatie- en energiebesparingsplicht zijn vastgelegd in artikelen 5.15, 5.15a en 5.15c van Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) en artikelen 3.84 en 3.84a (Bbl) van Besluit bouwwerken leefomgeving.
In artikel 10.49b van het Omgevingsbesluit is vastgelegd dat de ingediende gegevens onverwijld binnen het bereik van het bevoegd gezag gebracht moeten worden.
Links naar wettelijke basis
- Informatie- en energiebesparingsplicht: https://wetten.overheid.nl/BWBR0041330/2024-01-01/#Hoofdstuk5_Afdeling5.4_Paragraaf5.4.1_Artikel5.15
- Informatie- en energiebesparingsplicht: https://wetten.overheid.nl/BWBR0041297/2024-01-01/#Hoofdstuk3_Afdeling3.4_Paragraaf3.4.1_Artikel3.84
- Omgevingsbesluit: https://wetten.overheid.nl/jci1.3:c:BWBR0041278&hoofdstuk=10&afdeling=10.8¶graaf=10.8.8&artikel=10.49b&z=2024-07-01&g=2024-07-01
Werking
Gegevens
De indiener kan de volgende antwoorden geven per erkende maatregel:
- Volledig uitgevoerd
- Gedeeltelijk uitgevoerd
- Nog niet uitgevoerd
- Alternatief uitgevoerd
- Niet van toepassing (meerdere redenen)
Deze antwoorden worden gebruikt voor het algoritme.
Links naar gegevensbronnen
Technische werking
Het algoritme bepaalt eerst of afgeweken wordt van de EML-systematiek (R3) of dat de rapportage niet onder de plicht valt vanwege een te laag energiegebruik (R5).
Het algoritme telt vervolgens het aantal toepasselijke maatregelen.
Vervolgens wordt gekeken of er maatregelen nog niet zijn uitgevoerd en hoeveel. Zo ja, dan wordt de code R1 gegenereerd met eventueel 1, 2 of 3 uitroeptekens als er meer dan 25%, 50% of 75% van de toepasselijke maatregelen niet zijn uitgevoerd.
Vervolgens wordt gekeken of er geen maatregelen zijn die nog niet zijn uitgevoerd, maar wel maatregelen zijn die gedeeltelijk zijn uitgevoerd en hoeveel. Zo ja, dan wordt de code R2 gegenereerd met eventueel 1, 2 of 3 uitroeptekens als er meer dan 25%, 50% of 75% van de toepasselijke maatregelen niet zijn uitgevoerd.
Als er geen toepasselijke maatregelen zijn die nog (volledig) uitgevoerd moeten worden, wordt de code R4 gegenereerd. De locatie voldoet dan aan de energiebesparingsplicht.
Er wordt een A aan de code R4 toegevoegd als men voldoet door voor tenminste één erkende maatregel een alternatieve maatregel te hebben uitgevoerd.
Er wordt een E aan de code R4 toegevoegd als het gebouw voldoet aan de renovatiestandaard https://www.rvo.nl/onderwerpen/renovatiestandaard .
Zie ook: https://www.rvo.nl/onderwerpen/toelichting-rubriceringscode-informatieplicht .
Soortgelijke algoritmebeschrijvingen
- De prioritering scoort bedrijven op basis van gegevens van de bij het RVO ingediende meldingen i.h.k.v. de informatieplicht energiebesparing.Laatst gewijzigd op 9 september 2024 om 9:42 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- In gebruik
- Dit algoritme is een manier om het huidige aantal zonnepanelen te tellen in de Gemeente. De Gemeente Groningen heeft de ambitie om in 2035 CO2-neutraal te zijn. Zonnepanelen zijn een belangrijk middel om die ambitie te halen.Laatst gewijzigd op 29 februari 2024 om 18:48 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Overige algoritmes
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- In gebruik